- mainos -

Mielenkiintoinen juttu kotimaisten urheilijoiden talouden tilasta, valitettavasti edes sponsorit ei suurimmalla osalla riitä yhtään mihinkään, osa on köyhyysrajan äärellä.

yle.fi/uutiset/3-9217654

Suomalaisten olympiaurheilijoiden arki on todella karua. Yle Urheilun laajassa kyselyssä he kertovat taloudellisesta ahdingostaan. Valtaosa yksilöurheilijoista tienaa alle 1200 euroa kuukaudessa.

Yle Urheilun toteuttama kysely paljastaa, että suomalaisilla huippu-urheilijoilla on suuria vaikeuksia saada kunnollista toimeentuloa. Yli puolet vastanneista elää alle köyhyysrajan jäävillä tuloilla.

Kyselyssä urheilijat kertovat omin sanoin karusta arjestaan. Toimeentulon epävarmuus aiheuttaa jatkuvaa stressiä ja henkistä painetta. Moni urheilija ei tiedä, riittävätkö rahat laskujen maksamiseen. Rahapulassaan he ovat joutuneet turvautumaan toimeentulotukeen ja lainaamaan rahaa perheenjäseniltä ja sukulaisilta. Vastauksissa sanottiin suoraan, että kamppailu toimeentulosta vaikuttaa urheilusuorituksiin.

Urheilijoista 64 prosenttia sai kuukaudessa bruttotuloja alle 1200 euroa. Köyhyysraja oli vuonna 2014 nettotulona 1190 euroa kuukaudessa. 15 prosenttia vastanneista ylsi 1200-2000 euron kuukausituloihin ja 19 prosenttia 2000-3000 euroon. Alle 3 prosenttia tienasi kuukaudessa yli 4000 euroa.

”Isä on maksanut urastani että voin olla ammattilainen vähintään omakotitalon verran rahaa.” (olympiaedustaja, yksilölaji)

”Sanoisin, että urheileminen on tosi yksinäistä, erittäin suuri oma vastuu urheilijalla. Ainakin meidän lajissa. Ilman vanhempia ja heidän intohimoa ja työpanosta, meillä ei olisi ketään pelaajia kansainvälisellä tasolla.” (kesälajien olympiaedustaja, nainen)

”Hengissä pysyy ja urheilu maistuu. Mutta esimerkiksi kotoa muuttamista ei tarvitse harkita. Kaikki raha mitä tulee, menee urheiluun. Usko paremmasta huomisesta elää ja voi hyvin. ” (talvilajien olympiaedustaja)

Apuraha vaikuttaa merkittävästi urheilijoiden toimeentuloon. Rahan määrä per urheilija on kuitenkin laskenut vuoteen 2005 verrattuna. Tuolloin apurahaa myönnettiin 58:lle urheilijalle, joista yhdelle urheilijalle maksettiin keskimäärin 11 600 euroa. Tänä vuonna summa oli 10 000 euroa urheilijaa kohden.

”Tilanteeni on heikko. Itselläni apuraha on todella merkittävä tuki mutta 416€ kuussa ei elätä. Täytyy siis olla myös muita tulonlähteitä. Sponsoritulot ovat kausittaisia ja menevät yleensä välinehankintoihin. Juniorisarjoissa sekä kolmena ensimmäisenä aikuisten kautena (nyt kuudes menossa) oli omavastuuosuudet. Olen onnekas, että niitä ei ole nyt enää ollut.” (yksilölaji, arvokisaedustaja)

- mainos -