Vaikka hiilaritankkaus onkin erityisesti kestävyyslajeissa käytetty tapa valmistautua kilpailuun, lihasten glykogeenivarastojen täyttöä ja ”ylitäyttöä” käytetään laajalti jopa salitreenaajien keskuudessa. Tällöin tankkauksella tosin haetaan eri vaikutuksia, kuin esimerkiksi kestävyysjuoksussa tai hiihdossa.

Energiavarastojen riittävyys

Edes kaikissa kestävyyslajeissa hiilihydraattitankkaus ei ole kisasuoritusta varten välttämätöntä, koska esimerkiksi maantiepyöräilyssä suorituksen aikainen tankkaaminen (mm. urheilujuomilla ja hedelmillä) onnistuu pyörän päällä melko kätevästi. Kriittisintä etukäteen optimoidut glykogeenivarastot ovat esimerkiksi pitkän matkan juoksussa, jossa vatsan hölskyminen joka askeleella hankaloittaa esim. urheilujuomien mittavaa käyttöä suorituksen aikana.

Pitkät kisapäivät

Tankkausta hyödynnetään monissa intervallityyppisissä ja jopa puhtaissa voimalajeissa. Esimerkiksi palloilulajeissa 1-2 mittaiseen turnaukseen valmistautuessa on ihan perusteltu veto myös tankata glykogeenivarastot täyteen, koska jos päivän aikana on 2-3 ottelua, glykogeenien uudelleentäyttö muutamassa tunnissa pelien välissä ei välttämättä edes onnistu.

Voimamiesurheilussa on vähän sama juttu, koska yksittäiset lajit kuluttavat lyhyessä ajassa hurjasti glykogeenia, eikä lajien välissä aina ehdi tankata varastoja täyteen. Siksi onkin hyvä aloittaa kisapäivä ylitäysillä energiavarastoilla ja tankata lajien välissä sen verran kuin pystyy.

Lue koko artikkeli

hiilaritankkaus2c

- mainos -