Sitten kun intrajuoman esi-isä eli urheilujuomat on taputeltu alta pois, päästään itse asiaan, eli salitreenaajan intrajuomaan. Selvennettäköön tosin, että käsittelen tässä nyt aihetta melko volyymipitoisen kovan bodausharjoittelun näkökulmasta. Esimerkiksi voimanostotreenissä sarjapalautukset ovat huomattavasti pidempiä ja sarjoja/toistoja tulee paljon vähemmän, jolloin intrajuoman merkitys ei ole yhtä suuri. Samaten aloittelijoilla treenitehot eivät ole niin kovaa luokkaa, että intrajuomalle olisi erityisen huutavaa tarvetta. Suurin hyöty intrajuomasta salilla on niille, jotka treenaavat kovalla volyymilla, kovalla tahdilla ja kovalla (bodaus)intensiteetillä.

Urheilijoiden ja valmentajien käytännön kokemukset

Itse olen sillä kannalla, että treenijuoma on kaikista yksittäisistä urheiluravinteista se kaikkein merkittävin keino boostata treenitehoja, palautumista ja sitä kautta kehitystä. Eli intrajuoma on ainakin omalla kohdallani se viimeinen urheiluravinne, jonka suostuisin jättämään pois.

Moni maailmankuulu kehonrakennusvalmentaja on samoilla linjoilla. John Meadowspainottaa intrajuoman merkitystä rankoista treeneistä palautumisessa ja lihasmassan kasvatuksessa, ja tämän hän perustaa satojen valmennettaviensa kokemuksiin vuosien varrella. Pumppitreeneissä Meadows pudottaa intrajuoman määrää jopa aika reippaasti raskaampiin bodaustreeneihin verrattuna.

Harjoitusfysiologian tohtori, kilpakehonrakentaja ja huippuvalmentaja Scott Stevensonsuosittelee mm. Fortitude Training -kirjassaan treenijuoman käyttöä viimeiseen saakka myös dieetatessa. Stevenson perustelee intrajuoman käyttöä myös sillä, että kun treenataan useampaa lihasryhmää samalla kertaa, intrajuoma on oikeastaan palkkari treenin alussa tehdyille lihasryhmille.

Ammattilaiskehonrakentaja ja liikuntabiologi Ben Pakulski puolestaan tykkää aloittaa treenit matalammilla verensokeritasoilla (mm. paremman fokuksen johdosta) mutta treenin edetessä ryhtyy juomaan Vitargoa ja BCAA-aminohappoja…lue lisää!

- mainos -