Untitled Document KOODILLA PAKKOTOISTO
GAZOZ.FI -10%
NIKOTIINIPUSSIT.COM - 5%
FITNESSTUKKU -15% USEISTA MERKEISTÄ | KOODI PAKKOTOISTO15

Mitä EAA on? Kehomme rakennuspalikat, proteiinit, koostuvat pitkistä aminohappoketjuista. Aminohappoja on montaa eri tyyppiä ja niitä kaikkia tarvitaan kehon normaaliin toimintaan. Kehomme proteiini sisältää 20 aminohappoa, 11 näistä on kehomme itsensä valmistamia. Loput 9 aminohappoa meidän tulee saada ravinnosta. Näitä aminohappoja kutsutaan EAA:ksi (Essential Amino Acids), tai suomeksi välttämättömiksi aminohapoiksi. EAA:ta saamme proteiinirikkaista elintarvikkeista, kuten lihasta, kalasta, äyriäisistä, kananmunista, maitotuotteista, palkokasveista, kvinoasta, pähkinöistä jne. Voit myös turvata niiden saannin käyttämällä EAA-lisäravinnetta.

Yhdeksän välttämätöntä aminohappoa ovat:

  • Fenyylialaniini
  • Histidiini
  • Isoleusiini
  • Leusiini
  • Lysiini
  • Metioniini
  • Treoniini
  • Tryptofaani
  • Valiini
  • (lapsille myös Arginiini on välttämätön)

Mitä BCAA on?

Haaraketjuiset aminohapot, tai Branched Amino Acids (BCAA), on nimitys pienemmälleryhmälle välttämättömiä aminohappoja. Tähän ryhmään kuuluvat Leusiini, Isoleusiini ja Valiini. Kaikki muut aminohapot käsitellään maksassa ennen niiden jatkamista eteenpäin kropassa. Haaraketjuiset aminohapot menevät suoraan verenkiertoon. Tämän ansiosa BCAA:n käyttö treenin yhteydessä voi parantaa vastustuskykyä sekä parantaa lihasten proteiinisynteesiä.

Milloin EAA:ta käytetään?

Proteiini täytyy ensin pilkkoa vatsassa, tämä vapauttaa aminohapot keholle käytettäväksi. Vapaita aminohappoja ei tarvitse pilkkoa ja keho saa ne siksi käyttöön paljon nopeammin. Tämän johdosta 

Faktaruutu: EAA dieetin aikana

EAA koostuu vapaista aminohapoista, jotka ovat proteiinin rakennuspalikoita ja ne tulisi laskea mukaan päivän proteiininsaantiin. Koska 10 grammaa EAA:ta koostuu ainoastaan niistä aminohapoista, joita kehomme ei tuota itse ja joilla on paras vaikutus lihasten proteiinisynteesiin, saat suunnilleen saman efektin, kuin 20 grammasta proteiinia. Tämän vuoksi moni käyttää dieetin aikana heraproteiinin sijaan treenin jälkeen EAA:ta.

Mitkä ovat EAA:n vaikutukset?

Jos verrataan täydellisen proteiinin (joka sisältää kaikki välttämättömät ja ei-välttämättömät aminohapot) ja EAA:n vaikutusta lihasten proteiinisynteesin, nähdään, että vaikutus on sama. EAA stimuloi lihaskasvua yhtä tehokkaasti, kuin proteiini, sillä lihaskasvuun vaikuttavat nimenomaan välttämättömät aminohapot. EAA vaikuttaa lisäksi nopeammin treenin jälkeiseen palautumiseen.

Aminohapot, joilla on suurin vaikutus lihaskasvuusi, ovat haaraketjuiset aminohapot, BCAA. Ja näistä erityisesti Leusiini tehostaa proteiinisynteesiä. Lihasproteiinin rakennus vaatii kuitenkin kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Tämän johdosta puhdas ja kokonaisvaltainen EAA kasvattaa suosiotaan.

Edellinen artikkeliMopolla moottoritielle
Seuraava artikkeliMEIDÄN PÄIVITETTY KOTI | PT VATANEN

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here