Untitled Document GAZOZ.FI - 10% ALENNUS KAIKESTA KOODILLA PAKKOTOISTO

Mitä aminohappoja sinun kannattaa käyttää?

Aminohappotuotteita on niin monenlaisia, että itselleen sopivimman valitseminen voi olla erittäin hankalaa. Tässä oppaassa tutkimme lähemmin aminohappoja ja autamme sinua löytämään itsellesi parhaan vaihtoehdon.

Vaikka sanaa “aminohapot” käytetään usein kuvaamaan tiettyä tuoteryhmää, ryhmään kuuluu useita erilaisia tuotteita, joilla on lukuisia erilaisia vaikutuksia. Itse asiassa aminohapot ovat yksi vaihtelevimmista ravintolisäryhmistä, joita markkinoilla on, ja ryhmään kuuluu niin lihasten kasvuun kuin suorituskyvyn parantamiseen vaikuttavia tuotteita. Lukaise oppaamme ja pystyt tekemään valistuneen päätöksen eri aminohappojen välillä!

Mitä aminohapot ovat?

Aminohapot ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka tunnetaan parhaiten niiden kyvystä rakentaa proteiineja. Tietyt aminohapot, joita kutsutaan välttämättömiksi aminohapoiksi, täytyy saada ravinnosta ja muut keho tuottaa itse. Aminohappoja on 20 erilaista, joista 8–10 lasketaan välttämättömiksi.

Ymmärtääkseen kuinka aminohapot rakentavat proteiineja, proteiinit voi kuvitella helminauhaksi. Tässä vertauksessa jokainen yksittäinen aminohappo muodostaa helmen. Vasta kun ollaan koottu yhteen tarpeeksi monta helmeä, saadaan helminauha. Samalla tavalla pitkät aminohappoketjut muodostavat proteiineja.

Aminohapporavintolisä koostuu yhdestä tai useammasta aminohaposta, mutta ei täydellisestä proteiinista. Koska erilaisia aminohappoja ja aminohappoyhdistelmiä on niin paljon, voivat saman ravintolisäryhmän eri tuotteet vaikuttaa hyvin eri tavoin.

EAA (VÄLTTÄMÄTTÖMÄT)

EAA, joka tulee englannin kielen sanoista Essential Amino Acids ja on suomennettuna välttämättömät aminohapot, on ravintolisä, joka koostuu 8–10 aminohaposta, joita keho ei itse pysty tuottamaan.

Vaikutus: Välttämättömät aminohapot stimuloivat lihasten kasvua ja palautumista. EAA-ravintolisän vaikutus on melko samanlainen kuin proteiinilisän, esimerkiksi heraproteiinin.

Milloin: EAA-ravintolisää käytetään tavallisesti treenin jälkeen.

BCAA (HAARAKETJUISET)

BCAA, Branched Chained Amino Acids, on yhteisnimike kolmelle haaraketjuiselle aminohapolle: L-leusiini, L-valiini ja L-isoleusiini. Haaraketjuiset aminohapot ovat välttämättömiä aminohappoja, mutta erona täydelliseen EAA-ravintolisään BCAA koostuu vain kolmesta välttämättömästä aminohaposta, ei kaikista.

Vaikutus: Haaraketjuisia aminohappoja käytetään kahdesta eri syystä. Ensimmäinen on se, että ne stimuloivat lihasten kasvua. Toinen syy on se, että ne ehkäisevät henkistä uupumista, mikä johtuu niiden vaikutuksesta vähentää välittäjäaine serotoniinin muodostumista.

Milloin: Treenin jälkeen, jos käytät BCAA-ravintolisää stimuloimaan lihasten kasvua. Ennen treeniä ja/tai treenin aikana, jos käytät BCAA:ta ehkäisemään henkistä uupumista.

L-SITRULLIINI / L-ARGINIINI

L-sitrulliini ja L-arginiini ovat kaksi ei-välttämätöntä aminohappoa, joita käytetään samasta syystä: lisäämään typpioksidin muodostumista. Typpioksidi on luonnollinen kaasu, joka auttaa laajentamaan verisuonia, jotta lihaksille kulkeutuisi enemmän verta, happea ja ravinteita.

Vaikutus: Verenkierron lisäämisen ansiosta L-sitrulliini ja L-arginiini parantavat suorituskykyä ja tehostavat sydämen toimintaa.

Milloin: L-sitrulliinia ja L-arginiinia käytetään ennen treeniä.

L-GLUTAMIINI

L-glutamiini on ei-välttämätön aminohappo, jolla on monia vaikutuksia. Sen vaihtuvuus kehossa on kaikista aminohapoista suurinta. L-glutamiinin vaihdunta on suurimmillaan sairauksien ja kovan treenauksen aikana.

Vaikutus: L-glutamiinia käytetään kahdesta eri syystä. Ensimmäinen on vahvan immuunijärjestelmän säilyttäminen kovien treenikausien aikana ja toinen on lihasten rappeutumisen ehkäiseminen.

Milloin: L-glutamiinia käytetään tavallisesti 2–4 kertaa päivässä ruokailujen välillä.

BEETA-ALANIINI

Beta-alaniini on muunnos alaniini-aminohaposta, joka kuuluu ei-välttämättömiin aminohappoihin. Se on karnosiinin tärkeä rakennusosa. Karnosiini varastoituu lihaksiin, joissa sitä käytetään puskuroimaan vetyä ja ehkäisemään matalaa pH-arvoa lihaksissa.

Vaikutus: Beta-alaniini parantaa suorituskykyä lisäämällä karnosiinin määrää lihaksissa. Lisääntyneen karnosiinin ansiosta voidaan treenata pidempään, ennen kuin maitohappoja alkaa kehittyä.

Milloin: Beta-alaniinia käytetään ennen treeniä.

L-KARNITIINI

L-karnitiini ei ole kemiallisesti puhdas aminohappo, vaan aminohappojohdannainen. Yksinkertaisuuden vuoksi L-karnitiinia kuitenkin kutsutaan usein aminohapoksi. L-karnitiinilla on tärkeä merkitys kehon rasvanpoltossa. Se kuljettaa rasvahappoja solujen mitokondrioihin, joissa rasvahapot voidaan polttaa.

Vaikutus: L-karnitiinia sisältävä ravintolisä lisää L-karnitiinipitoisuutta soluissa, minkä ansiosta enemmän rasvaa kulkeutuu mitokondrioihin, mikä puolestaan lisää rasvanpolttoa.

Milloin: L-karnitiinia käytetään päivittäin. Treenipäivinä ennen treeniä ja lepopäivinä aamiaisen yhteydessä.

D-ASPARAGIINIHAPPO

D-asparagiinihapolla on tärkeä merkitys kehon testosteronin tuotannossa, joka on keskeinen hormoni maksimaaliseen lihasten kasvamiseen ja palautumiseen.

Vaikutus: D-asparagiinihappo edistää ihanteellista testosteronintuotantoa, joka puolestaan on edellytys tehokkaalle lihasten kasvulle.

Milloin: D-asparagiinihappoa käytetään tavallisesti kaksi kertaa päivässä, aamulla ja illalla.

- mainos -