1. Pakkotoiston shopissa -15% KAIKKI! SHABOOM

AMK - opiskelu

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja Zeikki, 31.3.2007.

 1. Zeikki

  Zeikki

  Ikä:
  39
  Liittynyt:
  28.4.2003
  Viestejä:
  569
  Likes Received:
  15
  Olen tässä vielä "vanhoilla" päivilläni tullut siihen tulokseen että joku "oikea" tutkinto pitäisi vielä hankkia. Eli opiskelemaan pitäisi lähteä, ja todennäköisin koulu olisi varmaan amk. Kysymys kuuluu: miten nopeasti 240 op:n opiskelut tekniikan alalla on käytännössä mahdollista suorittaa? Opinto - ohjelmien esittelyssä on aina opintojen kesto 4 vuotta, mutta onko joku palstalaisista runtannut opintoja läpi esim. kolmessa vuodessa? Tarkoitus olisi opiskella ihan kokopäiväisesti, eikä käydä töissä samaan aikaan. Tuntuu vaan tuo neljä vuotta aika pitkältä ajalta istua koulun penkillä.
   
 2. Inska

  Inska

  Liittynyt:
  18.11.2004
  Viestejä:
  5 039
  Likes Received:
  13
  Jos saman alan työkokemusta löytyy sopivasti, niin pakollinen työharjoittelu vähentää heti 6 kk opiskeluaikaa. Käytännössä 3 vuotta on vielä realistinen aika käydä teknisen puolen AMK. Monessa oppilaitoksessa on läsnäolopakko, mikä määrittää tuon 3 vuotta aika minimiksi päiväpuolella. Tunnit tuppaa menemään päällekkäin ja päivät liian pitkiksi jos meinaa nopeammin koulun käydä. (Deadlineen) palautettavia harj. töitä ja selostuksia tuntuu nykyään olemaan paljon enemmän mitä 10 vuotta sitten, ja ne on omiaan vielä viemaan aikaa.
  Näyttökokeelle voi tietenkin yrittää tenttiä jotain kursseja suoritetuksi, jolloin ei vaadita paikallaoloa. Mutta vaikka AMK:n taso on nykyään kuulemma niin huono että kurssit pääsee läpi lukemattakin, niin väitän ettei noin montaa kurssia saa läpi hyväksytyksi.
  Aiempia opintoja voi yrittää hyväksilukea, mutta käytännössä niiden pitää olla AMK:ssa/tekussa suoritettuja, tai sitä ylemmilla asteilla. Eli amiksen opintoja ei voi hyväksilukea, paitsi tekemällä sen näyttökokeen.

  Itse suosittelisin aikuispuolta. Vähemmän läsnäolotunteja, opiskelijat 'aikuisempia' ja mahdollisuus tehdä töitä samalla.
  Eli opiskelun aikana on mahdollisuus hankkia jo 4 vuotta oman alan työkokemusta, tai se mahdollinen tuleva työpaikka. Inssin 4:n vuoden työkokemus merkitsee enemmän töitä hakiessa, kuin se 4:n vuoden opiskelujen jälkeen saatava paperi. Tämä ihan sen takia, että AMK:sta valmistuu niin paljon nykyään inssejä.
   
 3. Yhdyssana

  Yhdyssana

  Liittynyt:
  15.11.2006
  Viestejä:
  72
  Likes Received:
  0
  Tämä läsnäolopakko voi vaihdella yksiköittäin, toisissa vain muutamassa vieraankielen kurssissa on pakko olla läsnä luennoilla ja toisissa ilmeisesti on laajempikin läsnäolopakko.

  Ja opetuksen taso voi vaihdella, varsinkin tuntiopettajien tapauksessa. Monta kertaa tuntiopettaja tulee joistain paikallisesta alan yrityksestä ilman sen suurempaa opetuskokemusta tai koulutusta.
   
 4. Zeikki

  Zeikki

  Ikä:
  39
  Liittynyt:
  28.4.2003
  Viestejä:
  569
  Likes Received:
  15
  Joo no olen kyllä tuota aikuispuolta miettinyt ja se kyllä kiinnostaisikin enempi mutta ongelma voi olla siinä työpaikan saannissa, senhän olisi varmaan hyvä olla saman alan töitä. Kun tuota työkokemusta siltä alalta mitä todennäköisesti aion (=mihin pääsen ehkä sisään) opiskella on nolla vuotta.
  Ja itsekkin kyllä tiedän että amk:sta valmistuminen ei mitään töitä takaa, nimim. "puoliso tradenomi ja koulutusta vastaavaa työtä 0kk".
  Mitenkäs työnantajat yleensä arvostaa puolustusvoimissa hankittua työkokemusta? Jos nyt kävisi niin että lukisin itteni inssiksi enkä samaan aikaan hommaisi muuta alan työkokemusta kuin pakolliset harjoittelut + mahdolliset kesätyöt niin olenko samalla viivalla töitä hakiessa kuin se lukiosta / amiksesta suoraan amk:hon mennyt vasta valmistunut inssi? Kun johtaja / kouluttajakokelusta pv:sta on silloin reilu kolme vuotta + vuosi opiskeluja MPKK:ssa?
   
 5. vision

  vision

  Ikä:
  42
  Liittynyt:
  18.4.2003
  Viestejä:
  2 971
  Likes Received:
  56
  Jos olet kouluttajana ollut ja inssiksi luet niin työnjohtaja hauissa olet kyllä valovuoden edellä juuri valmistunutta. Ja muutenkin uskoisin että ihan hyvillä kantimilla olet, etkä jää kisaamaan niistä paikoista työelämään siirtyvien kanssa.
   
 6. ossipena

  ossipena

  Ikä:
  35
  Liittynyt:
  21.4.2005
  Viestejä:
  7 673
  Likes Received:
  0
  esimerkiks vapaasti valittavat kurssit pystyy käymään melkein ekan vuoden aikana (meillä viimeselle keväälle ajoitettu), työharjottelua vaikeaa saada jo tehdyistä hommista, mutta pystynee sopimaan. läsnä ei ole mikään pakko olla, mutta kaiken maailman projekteja yms kyllä sataa siihen malliin ett tekemättä mitään ei kyllä saa suorituksiakaan kun yleensä kurssilla pitää tehä jonkinlainen projekti ja sen lisäks koe saada läpi.

  tekniikan puolella voisin mutulla sanoa olevan 100- kertainen määrä oman alan työpaikkoja verrattuna tradenomeihin (tradenomeja koulutetaan ihan vtusti suhteessa työvoiman tarpeisiin, oisko ollu yhteensä 40 000 tradenomiopiskelijaa tänä vuonna koko maassa). kuitenkin koko ajan esmerkiks pienemmät insinööritoimistot hakee porukkaa töihin. ja suomessa on halpaa teettää suunnittelu- ja vastaavaa työtä kun insinöörien palkat on aika pienet verrattuna muuhun maailmaan.
   
 7. vilpertt

  vilpertt

  Liittynyt:
  23.10.2005
  Viestejä:
  1 332
  Likes Received:
  0
  Jos aiot opiskella muiden opiskelijoiden tahtiin, niin useassakin amk:ssa valmistuminen luonnistuu n. 3.5 vuoteen, vaatii tosin sitä, että päätttötyö pitää aloittaa ajoissa. Käytännössä koulut yrittävät venyttää valmistumisia senverran että opiskelija tulee merkittya paikallaolevaksi tuon neljän vuoden ajan, kun kerran osa koulun rahoituksesta tulee tuosta pääluvusta mitattuna(tämähän ei tietenkään estä työskentelyä papereita odottaessaan). Uskoisin tosin että tuo kolmen vuoden opiskeluaika olisi ahkeralle kaverille ihan mahdollinen, ainoa rajoittava tekijä todennäköisestikin juuri tuo koulun kanta siihen, että päästävätkö he valmistumaan mitenkin nopeasti. Jos asiat mietityttävät, niin kannattaa tietenkin ottaa suoraan yhteyttä koulutusohjelman johtajaan ja kysyä että miten asia luonnistuisi(jos ei halua toimia mutu-tiedon varassa) -yleensä koulujen nettisivuilla on näille henkilöille yhteystiedot.
  Sinällään ikäsi ei ole tuolla päiväpuolellakaan mitään vanhusluokkaa, vanhimmat päiväpuolen opiskelijat useasti 35 vuoden kieppeillä ja hyvin ovat porukan mukana kulkeneet. Läsnaolojutuista ja sellaisista kannattaa myös kysyä koulusta suoraan, yleensä tosin vain labrat, tiimityöt ja jotkin kielten kurssit sellaisia, missä on jokin läsnäolopakko(lienee tosin muutenkin ilmeistä :D).

  Kurssien vaatimuksista vois sanoo sellasta, että ei ole kovinkaan montaa kurssia, minkä oikeasti pääsee läpi lukematta... poisluettuna sellaiset, mitkä menee esim. lukion kurssien kanssa päällekkäin (mm.perusmatikat).
  Ainakin meillä muutama matikankurssi, minkä pitkän matikan hyvin suorittaneet kykenisivät tenttimään samantien.

  Nykyisin olaan menossa yhä enemmän siihen suuntaan, että vähennetään lähiopetusta ja lisätään harkkatöitä. Tämä toisaalta helpottaa tuota nopeaa valmistumista, mutta toisaalta myöskin vaikeuttaa, kun niitä palautuksia rupeaa sitten olemaan rutkasti kovalla opiskelutahdilla(omasta aikataulutuksestahan se kiire on aina lähtöisin :nolo: ..).
   
 8. Hippinakki

  Hippinakki

  Liittynyt:
  3.4.2005
  Viestejä:
  1 549
  Likes Received:
  17
  Mille puolelle amk:hon kannattaisi hakea? Missä olisi työllisyys tilanne hyvä? Tekniikka kiinnostaisi, mutta ei huvittaisi opiskella alalle jossa työllisyys on surkea.
   
 9. trollari

  trollari

  Liittynyt:
  27.6.2006
  Viestejä:
  64
  Likes Received:
  0
  Itte laitoin hakupaperit tietotekniikan inssiks. Teinköhän isonkin virheen? Mimmosia töitä noille edes on? Ei huvittas paljoo jossain ala-asteen teknisenä tukena 1500e palkalla riehua.
   
 10. vilpertt

  vilpertt

  Liittynyt:
  23.10.2005
  Viestejä:
  1 332
  Likes Received:
  0
  http://www.insinooriliitto.fi/asp/system/empty.asp?P=384&VID=default&SID=736426535466316&S=0&C=23908
  Tuo on jo muutaman vuoden vanhaa tietoa, tuosta ollaan menty nyt parempaan suuntaan jo. Käytännössä ainoa oikea työllistymispulma(ainakin mitä on tuossa valmistuneiden kanssa jutellut) on tietotekniikkapuolen insinööreillä ja sekin ilmeisesti menossa parempaan suuntaan. Perinteisillä ja niitä sivuavilla aloilla työllisyystilanne hyvä, useat työllistyvät jo ennen paperien saamista(hakijariippuvaista..).
   
 11. vilpertt

  vilpertt

  Liittynyt:
  23.10.2005
  Viestejä:
  1 332
  Likes Received:
  0
  Tuossa mitä on jutellut, niin tärkeintä tietotekniikkapuolella ollut se suuntautumisvaihtoehdon valinta. Webbisivun tekijöitä löytyy joka nurkalta, mutta hyvät koodarit, tietokantaosaajat/tms käytännössä revitään töihin.

  en siis itse opiskele tietotekniikkapuolella, tuommoista muistikuvaa minulla on siitä työllistymisestä sillä puolella.
   
 12. Inska

  Inska

  Liittynyt:
  18.11.2004
  Viestejä:
  5 039
  Likes Received:
  13
  Kyllähän tuo paikkansa pitää. Viime ja tämän vuoden olen lukenut tietotekniikkainssin ohjelmistotekniikan opintoja aikuispuolella. Sitä ennen luettu aikaisemmin toisen alan inssin erikoistumisopinnot.
  On iso ero opiskella tietotekniikkapuolta aidosti siitä kiinnostuen, kuin vain suorittaa opinnot.
  Ala on niin laaja ja nopeasti kehittyvä, että työllistyminen vaatii sitä oikeaa osaamista ja kiinnostusta alaan.

  Vaihdoin duunipaikkaakin vähän aikaa sitten teollisuuden suunnitteluhommista puhtaisiin IT-hommiin. Osittain paremman palkkauksen ja etujen takia. Tosiaan osaavat IT-ammattilaiset on haluttua tavaraa tällä hetkellä. Niistä on jopa jonkinsortin pula. Itsellä on työkokemusta kertynyt jo n. 10 vuotta, mikä tietenkin helpotti työpaikan hakua.
   
 13. Kaapeli

  Kaapeli

  Liittynyt:
  27.2.2004
  Viestejä:
  5 832
  Likes Received:
  57
  Raksapuolella on kuulemma kova menekki ainenkin tuossa toissapäiväisten uutisten mukaan myös insinööri-tasolla.
  Itse vaihdan nyt syksyllä rakennustekniikkaan tuotantotaloudesta, johon hieman petyin sekä alana että työllistäjänä.
   
 14. Kilkenny

  Kilkenny ! VIP

  Ikä:
  38
  Liittynyt:
  10.7.2003
  Viestejä:
  1 212
  Likes Received:
  63
  Sukupuoli:
  Mies
  Elektroniikan sulautettuihin järjestelmiin kun keskittyy, niin saa aika hyvää pohjaa sekä HW- että SW puolen hommiin.

  Esim. FPGA/VHDL-osaajilla tulee olemaan hommia tulevaisuudessa.
   
 15. ShoGun1966

  ShoGun1966

  Liittynyt:
  8.3.2005
  Viestejä:
  954
  Likes Received:
  0
  Sukupuoli:
  Mies
  Tuokin riippuu jonkinverran varmaan oppilaitoksesta. Itse opiskellessani, tutkintoon kuuluva työharjoittelu piti kaikkien suorittaa opiskeluaikana, aiemmasta työkokemusesta riippumatta.

  // ShoGun
   
 16. ymi

  ymi

  Liittynyt:
  26.7.2003
  Viestejä:
  240
  Likes Received:
  5
  Tuli mieleen sähkövoimatekniikka - energian kulutus kasvaa koko ajan, joten sille saralle varmaan tarvitaan lisää ammattilaisia.
   
 17. Zeikki

  Zeikki

  Ikä:
  39
  Liittynyt:
  28.4.2003
  Viestejä:
  569
  Likes Received:
  15
  Heh, olen muuten itsekin hakenut ykköshakuna juuri tuonne tietotekniikan koulutusohjelmaan, tosin melko pitkälti siitä syystä että sinne on mahkuja päästä, ainakin aiempien vuosien valintapisteiden perusteella. Saa nähä jos sisään pääsee niin miten riittää kiinnostusta vai pitääkö yrittää vaihtaa linjaa. Tosin opintojen aloittaminen lykkääntyy syksyyn 2008 vaikka kouluun pääsisikin tuon EUBG - keikan takia.
   
 18. ossipena

  ossipena

  Ikä:
  35
  Liittynyt:
  21.4.2005
  Viestejä:
  7 673
  Likes Received:
  0
  joo tuntuu olevan joka paikassa tuo käytäntö. jos ei nyt mitään maailman parasta selitystä ole sille miks pitäis hyväkslukea jo tehdyt työhommat työharjotteluks niin ei muuta kun työharjottelua tekemään. sitäpaitsi siitä ei yleensä kauheasti hyödy jos on kovin tarkasti suunniteltu koulutusohjelma. joudut puoli vuotta palloilemaan tyhjän panttina.

  ainakin meillä oli työharjottelu syksyllä -> seuraavana keväänä käytiin sit kurssit jotka oli vaatimuksena seuraavan syksyn kursseille...eli jos on työharjottelun suorittanut, ei kuitenkaan pääse tekemään mitään oikeesti hyödyllistä kun pohjatiedot yms syksyllä pyöriville kursseille on käymättä.

  toivottavasti oli mahdollisimman epäselvästi selitetty
   
 19. skuge

  skuge

  Liittynyt:
  7.10.2004
  Viestejä:
  1 720
  Likes Received:
  0
  Itsellänikin ajatus vielä opiskelemaan lähtemisestä. Ei ole vaan mitään hajua millaisia nuo pääsykokeet ovat...olen ymmärtänyt että amk kokeisiin ei paljoo lueskella, mutta kuitekin kaikki info olisi tarpeen.
   
 20. Inska

  Inska

  Liittynyt:
  18.11.2004
  Viestejä:
  5 039
  Likes Received:
  13
  Tosiaan noinhan sen pitäisi pykälien mukaan mennä. Onneksi jossain oppilaitoksissa käytetään järkeä tuossakin. Päiväpuolenopiskelijan liukuhihnatyön kesäharjoittelua, tai jotain Nokian suviuunoa ei voi mielestäni verrata aikuispuolen opiskelijaan, jolla on esim. usean vuoden työnjohtokokemusta alalta ennen opiskelujan aloittamista.
   

Jaa tämä sivu