Kodin valaistus

Viestiketju osiossa 'Kotitalous' , aloittaja MC Aropupu, 29.9.2010.

 1. Man78

  Man78

  Liittynyt:
  28.5.2006
  Viestejä:
  2 066
  Likes Received:
  18
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Vantaa
  Näitä voi ainakin suositella http://www.kodin1.com/webapp/wcs/st...0000&compartmentId=3070100&categoryId=3070112
  Hyvän värinen, himmennettävä ja ei ihan älyttömän hintainenkaan. Ainut ongelma tuli, ettei yhteen valaisimeen mahtunutkaan, ku pitäis olla ns. pidempi tuo varsiosa. Siinä on nyt 2700k philipsi, mikä meni just ja just paikoilleen, mutta tykättiin että on vähän turhan hehkulamppu fiilis eli liian keltainen.
   
 2. jnf

  jnf

  Liittynyt:
  9.3.2011
  Viestejä:
  18
  Likes Received:
  0
  Ledejä pitäisi hankkia välitilaan, mutta vielä askarruttaa se, että minkälaisella värilämpötilalla olette noita ottaneet?

  Lapetekilla led-listat on 4200K, dreamled.fi:llä puhtaanvalkoinen 4300K ja lämminvalkoinen 2900-3100K. Kumpaa suosittelisitte?

  Äkkiseltään ajattelisin, että jos tilassa on muitakin valoja, niin 4200-4300K alkaa olla jo melko "kylmänvalkoista" väriltään muuhun ei led-valaistukseen verrattuna..?
   
 3. fuGii

  fuGii

  Liittynyt:
  19.2.2004
  Viestejä:
  910
  Likes Received:
  1
  Nimenomaan itse valitsisin valaisimen värilämpötilan vastaamaan muuta valaistusta. Aika erikoisen näköisiä ratkaisuja ihmisillä näyttää olevan, kun samasta tilasta löytyy 2700k ja 4000k lamppuja.

  Itselläni on kova pähkäily, kun pitäisi keksiä yleisvalaistus koko taloon. Mitenköhän laadukkaat gu10-kantaiset led-polttimot toimii yleisvalaistuksena? Puhtaanvalkoisena tietty. Kallistettavia halogeenirunkoja saisi siihen 5e/kpl + polttimot, mutta tuossa mietityttää edelleen polttimoiden valokeila ja kirkkaat valopisteet katossa. Huonekorkeus olohuoneessa sekä keittiössä 3m ja makuuhuoneissa 2,7m.

  Cryscythe oli ainakin aika perusteellisesti tätä skenaariota tutkinut, joten mihin ratkaisuun päädyitte? Mahtuuko nuo tehokkaammat(5-7w) led-polttimot perinteiseen halogeenirunkoon?
   
 4. Käikäle

  Käikäle

  Liittynyt:
  12.5.2012
  Viestejä:
  577
  Likes Received:
  1
 5. cryscythe

  cryscythe

  Liittynyt:
  14.11.2006
  Viestejä:
  3 943
  Likes Received:
  407
  Jos on valkoisia pintoja mitä pitäisi valaista lähellä (esim. kaapinovet) niin 4000K valo näyttää hyvältä. Meillä on koko keittiö 4000K ledeillä paitsi liesikuvun omat halogeenit. Noi liesikuvun lyhdyt näyttää kyl tunkkaselta noiden valkoisemman valon rinnalla.

  Kyllä samaan tilaan voi laittaa eri värisiä valoja, jos halutaan luoda niillä erilaista tunnelmaa tarpeen mukaan. Samanaikaisesti päällä ne voi näyttää oudolta. Meillä on takan päällä, ruokapöydän päällä ja portaikon tiiliseinää valaisemassa 3000K valot, muuten on kaikki lähellä 4000K.

  GU10 ledit toimii yleisvalona ihan mainiosti. Niiden ongelma on se että niitä pitää kylvää aika paljon jos haluaa paljon tasaista yleisvaloa. Spotit on nimensämukaisesti tarkoitettu kohdevalaisuun ja yleisvaloksi kannattais ehkä harkita jotain muuta. Spoteissa yleinen 40 asteen valokeila on ihan riittävän leveä yleisvaloksikin normaaleilla huonekorkeuksilla.

  Meillä olohuoneen katossa on Osram Ledvance L valaisimet (20w), kun ei haluttu liikaa reikiä kattoon. Makkarissa, keittiössä ja pesuhuoneessa on GU10 ledispotteja. 5-7W merkkipolttimoista lähtee silmämääräisesti arvioituna vähintään yhtä paljon valoa kuin 50W halogeenista ja näin jälkikäteen olis niistä voinut jokusen karsia ja silti olis nähnyt ihan mainiosti.

  Ledien mahtuminen runkoon on testattava, ei oo oikein muuta keinoa varmistua siitä. Silmämääräisestikin kyllä näkee että jos ledipolttimo on oikein iso niin se ei todennäköisesti mahdu spottirunkoon. Suosittelisin spottirunkoja, jotka ovat vähän väljiä ja ilman heijastinlasia koska niissä ledi pääsee jäähtymään paremmin ja oletettavasti toimii pidempään.

  Me laitettiin Lumiancen GU10 halogeenirungot ja niihin polttimot Sylvanialta ja Philipsiltä. Tohon runkoon ne mahtuu ainakin hyvin.
   
 6. jnf

  jnf

  Liittynyt:
  9.3.2011
  Viestejä:
  18
  Likes Received:
  0
  Minkälaisia valoja olette laittaneet katetulle terassille? Upotettavia vai pinta-asenteisia?

  Jotenkin itse vierastan noita pinta-asenteisia, kun ne jäävät pönöttämään katosta alaspäin sivultapäin katsottuna(tyyliin Ensto AVR254). Muutenhan esim. juuri tuo Ensto on ihan hyvä valaisin. Kokonaan upotettavissa on sitten taas se, että jos joskus haluaisi vaihtaa koko valaisinta, niin rungon pitää olla melkein samankokoinen, koska muuten tulee enemmän tai vähemmän ongelmia.

  Jos olette upotettavia laittaneet, niin minkälaisia?
   
 7. Rimmon

  Rimmon

  Liittynyt:
  2.9.2006
  Viestejä:
  95
  Likes Received:
  0
  Onko jollain tarvetta bio vitalin 2g11 kantaisille päivänvalolampuille? Ostin meidän jasminoihin mutta heti tuli kritiikkiä värisävystä niin voisin laittaa heti kiertoon. Löytyy 36w ja 55w malleja
   
 8. D.Yates

  D.Yates

  Liittynyt:
  7.1.2004
  Viestejä:
  13 094
  Likes Received:
  733
  Sain vihdoin aikaiseksi laitella tiskipöydälle valaistusta, eli clas ohlsonilta pari tuollaista 60 senttistä 10w/800lumen strippiä.
  12 V LED Light Bar - NORTHLIGHT | Clas Ohlson

  Jumaleissoni että häikii! Ainakin ensivaikutelma on että nyt on niin pirun kirkasta. Päivisin ehkä ok, mutta iltasella riittäisi vähempikin, on meinaan melkoinen kontrasti kun keittiön muu valaistus on aika pehmeää halogeenia. Kai tuohon jostain täytyy himmennin laittaa, ei ohlssonilla tosin näyttänyt olevan. Näemmä aika monet ledinauhat on jotain 4.8w/m joten kyllähän tossa kieltämättä tehoa löytyy. Oli joskus kokeilussa jotkut Ikean stripit ja ne oli kyllä yhtä tyhjän kanssa.
   
 9. -sanski-

  -sanski-

  Ikä:
  33
  Liittynyt:
  11.3.2011
  Viestejä:
  257
  Likes Received:
  0
  Sukupuoli:
  Nainen
  Tehtiin yläkertaan kolme valaisinta tuomaan epäsuoraa valoa. Levy on 12 millistä vaneria, viimeistelty reunalistalla ja maalattu valkoiseksi.

  Spotit ovat hopeiset Airamin Planexit ja lamppuina on Airam Megaman ledit, 5W, 850cd, 2800K.
  Led-nauha on Airamin Triton, 12V, 4100K.

  Tritonissa on toisella puolella tarra, jolla sen voi kiinnittää. Nauha on kuitenkin tosi jäykkää, joten ei saatu sitä menemään nurkista nätisti. Ratkaistiin ongelma laittamalla nauha kyljelleen ja tukemalla sitä lyhyillä ruuveilla molemmilta puolilta. Sähköasentaja laittoi valaisimiin pistotulpat, joten ne on helppo ottaa alas mikäli joskus on tarve.

  Tältä ne näyttää ylhäältä:
  [​IMG]

  Pelkkä led-nauha:
  [​IMG]

  Spotit: kuva ei ole kuitenkaan "koko totuus". Selkäni takana on toinen samanlainen valaisin, jossa on myös kaksi spottia ja nämä yhteensä neljä spottia syttyvät samasta katkaisijasta. Eli tässä kuvassa on neljän spotin valomäärä, ei kahden...
  [​IMG]

  Spotit ja ledit yhdessä. En tiedä mikä mättää, mutta onhan tämä kuva paljon hämärämpi kuin tuo missä palaa pelkät spotit... Kaikki kuvat on otettu järjestelmäkameralla ilman salamaa.
  [​IMG]
   
 10. Käikäle

  Käikäle

  Liittynyt:
  12.5.2012
  Viestejä:
  577
  Likes Received:
  1
  Laita jalustalla oleva järkkäri manuaaliasentoon ja säädä aukko ja valotus about sopiviksi histogrammin avulla. Sitten vaan ropsit kuvat eri valaistuksilla. Pitäisi erojen näkyä paremmin.
   
 11. D.Yates

  D.Yates

  Liittynyt:
  7.1.2004
  Viestejä:
  13 094
  Likes Received:
  733
  Ostin Ikeasta kokeeksi parit GU5.3-kantaiset ledilamput, mutta eihän ne perhanat mahdu katossa oleviin reikiin. Onko olemassa perushalogeenien kokoisia ledilamppuja? Vai kannattaisiko nuo katossa olevat reikylät vaihtaa ja mihinkä? On perhana taas hankalaa.
   
 12. Käikäle

  Käikäle

  Liittynyt:
  12.5.2012
  Viestejä:
  577
  Likes Received:
  1
  Kyllähän niiden sinne reikiin pitäisi mennä jos katossa oleva runko on tosiaan GU5.3 / MR16. Toinen 12V piikkivaihtoehto on GU4.
  GU4-kanta

  Vähän vaikeeksi menee noita reikiä vaihtaa erikokoisiin ;) GU10 kantaan (230V) jos meinaat vaihtaa niin nykyisten valojen muuntaja pitäisi heittää mäkeen ja vetää 230V lampuille.
   
 13. fuGii

  fuGii

  Liittynyt:
  19.2.2004
  Viestejä:
  910
  Likes Received:
  1
  Vaikka käyttävätkin samaa kantaa, niin ledipolttimoissa on kokoeroa vastaaviin halogeenipolttimoihin verrattuna. Meillä mahtui juuri ja juuri Philipsin ledituikut normaaliin GU10-runkoon. Polttimon koko on valmistajakohtaista.
   
 14. D.Yates

  D.Yates

  Liittynyt:
  7.1.2004
  Viestejä:
  13 094
  Likes Received:
  733
  Jeps, tossa on ehkä millin verran halkaisijoissa eroa jolloinka ledilamppu ei mene tarpeeksi syvälle runkoon että sen metallisen pidikkeen saisi paikalleen. Tarvinnee kattoa jos noita philipsejä olis jossain.
  Tietty vois viilata sitä kehystä, mutta hankalahkoksi menee... kyllähän nuo rungotkin onnistuis vaihtaa jos vaan tietäisi mistä löytyy väljempi malli. Helpompi olis jos tekisivät standardin mukaisia lamppuja. :rolleyes:
   
 15. modified

  modified

  Liittynyt:
  21.10.2005
  Viestejä:
  10 973
  Likes Received:
  0
  IKEA:n ledipolttimot on sen hintaisia, että ei taida olla enää yhtään hehkulamppua/energiansäästölamppua koko talossa. Tuntuu ne kestävän ihan yhtä hyvin kuin muutkin. Eipä ole tullut seurattua näkyykö se sähkölaskussa mitenkään.
   
 16. Laardi

  Laardi VIP

  Ikä:
  44
  Liittynyt:
  26.5.2004
  Viestejä:
  6 921
  Likes Received:
  2 806
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Espoo
 17. cryscythe

  cryscythe

  Liittynyt:
  14.11.2006
  Viestejä:
  3 943
  Likes Received:
  407
  Onks kenelläkään kokemuksia pihavalaisimissa vartavasten ulkokäyttöön tarkoitetuista energiasäästölampuista. Tuli ostettua valaisimet ja niihin sopii järkevästi vain pitkän malliset energiasäästölamput. (pullean muotoiset e27 ledit ei mahdu)

  Kokeilin jo Osramin ulkokäyttöön tarkoitettuja lamppua ja ne vaikuttaa näin plussa keleillä toimivilta. Lähinnä mietityttää että kestääkö ne oikeesti luvatun tuntimäärän ja palaako ne kirkkaasti ihan oikeesti myös kovilla pakkasilla. Aikaisemmat kokemukset energiansäästölampuista talvella on kehnot.

  Tällaset siis kiikarissa:
  Energiansäästölamppu Osram Dulux LongLife 18W 230V E27
   
 18. 69T

  69T

  Liittynyt:
  4.2.2012
  Viestejä:
  1 034
  Likes Received:
  0
  Meillä on pihalla tolpissa nämä (15W) ja parin talven kokemuksella niistä saa saman tehon -20C pakkasella kuin +20C ja syttyykin kohtuu nopeasti (valaisimet on Alppiluxin Averia)

  MASTER PL-Electronic Polar - Philips
   
 19. Carbon

  Carbon

  Liittynyt:
  27.6.2004
  Viestejä:
  1 130
  Likes Received:
  22
  Sukupuoli:
  Mies
  Matalaan tilaan tarvittaisiin kaksi mahdollisimman ohutta plafondia tai vastaavaa. Mitään tarpeeksi hienoa ja ohutta ei ole vielä tullut vastaan. Onko ideoita?
   
 20. Käikäle

  Käikäle

  Liittynyt:
  12.5.2012
  Viestejä:
  577
  Likes Received:
  1
  Airam Kubo tai Ronda?
  Kubo
  Ronda

   

Jaa tämä sivu