Kokkausketju, reseptit

Viestiketju osiossa 'Kotitalous' , aloittaja Anonymity, 13.10.2007.

  1. Anonymity

    Anonymity

    Liittynyt:
    12.11.2004
    Viestejä:
    7 757
    Likes Received:
    4
    Rakkaudesta ruokaan -ketju niille, joille ruoka ja ruuanlaitto ovat lähellä :haart:

    Kaikenlaiset reseptit, ruuanlaittoniksit ym. ruokaan ja keittiöön liittyvät kysymyset/vastaukset/kommentit ovat tervetulleita! :kuola:

    P.S. Täällä ei lasketa kaloreita eikä syödä lisäravinteita.
     
  2. MHK

    MHK Allapito VIP

    Liittynyt:
    1.12.2003
    Viestejä:
    7 052
    Likes Received:
    65
    Sukupuoli:
    Mies
    Tullut paisteltua tällasta melkein joka toinen päivä, lähinnä silloin kun en jaksa vääntää diplomeita keränneitä lihapulliani. Huomatkaa kuvassa salaatti joka täydentää ravintoympyrän oikeaoppisesti.

    Voin ottaa kuvan myös lekendaarisista lihapullistani, jahka ne tulee uunista pihalle ihan näillä näppäimillä. Monen mielestä parhaita pullia kuunaan.

    EDIT: kuvassa siis possun ribsejä (n. 5,50e/kg). päällä spesiaaliseos mm. häränlihapunaviinifondi, BBQ kastiketta, sweetnsourkastiketta sekä chiliaineksia. Päällä rucolaa joka tekee ruokalajikkeesta terveellisen.
     
    Viimeksi muokattu: 1.7.2008
  3. Jylli81

    Jylli81 Moderaattori Mode

    Liittynyt:
    27.11.2002
    Viestejä:
    2 197
    Likes Received:
    12
    Ketjun tarkoitus siis puhua oikeasti hyvästä ruoasta. Kerrankin miettimättä ravintosisältöjä tai vastaavia. Ei siis mitään bodyvälipaloja tms. tänne.
     
  4. Loikka

    Loikka

    Liittynyt:
    29.6.2005
    Viestejä:
    110
    Likes Received:
    0
    Eikös tossa oo possun ribbsejä vai sekoilenko? näyttää kyllä hyvältä.
     
  5. Vitamiini

    Vitamiini

    Ikä:
    32
    Liittynyt:
    21.2.2005
    Viestejä:
    11 007
    Likes Received:
    48
    Sukupuoli:
    Mies
    Kaupunki:
    Lahti
    2x400g jauhelihaa
    Mustapippuria kourallinen
    Kananmunaa 3kpl
    Jauhelihamaustetta kourallinen
    Korppujauhoja kourallinen
    Laakerinlehtiä
    Vettä
    Yrttimausteita maun mukaan
    Sipuleita

    Rakenne muussataan niin hienoksia ja nyrkillä paukutetaan, että siitä tulee muussia.
    Lasivuokaan ja leivinpaperia pohjaksi. Levitetään lättänäksi levyksi. Päälle vielä laakerilehtiä jotka ovat haudutettu kuumassa vedessä pieni tilkka. Keitinvesi lisätään myös ja lehdet pinnalle. Hieman yrttejä päälle ja sipulirenkaita. Oliiviöljyä sudin kanssa vähän pintaan vielä. Taitetaan leivinpaperi lihalättänän päälle ja sitten iso paistopussi vielä koko lasivuoan päälle, ettei kosteus häviä. 200 astetta ja tunti uunissa. Jos olisi joku kiviuuni, niin antaisi muhia oikein kunnolla. Tavallisessa uunissakin voi toki miedommala lämmöllä antaa muhia. Yksinkertaista ja rakenne muistuttaa enemmän mureketta tuolla ohjeella, mutta jumalattoman hyvää. Tarkoitus on että kosteus säilyisi, ettei lihasta tule mitään kuivaa mötikkää.

    Itse olen vielä tehnyt kaupan Blå Bandin valmiskastiketta ja maku oli kanttarellikastike. Sekaan ehkä nokare voita ja maitoa, niin hyvää tulee. Kyytipojaksi ihan peruskurkkua ja tomaattia viipaleina ja tomaattien päälle vaikka tilliä ja yrttejä. Joskus olen ripotellut yrttimaustetta, jossa on kaikki mahdollisia yrttejä. Kuorittua perunaa seuraksi myös.

    Lihasta tulee sopiva köntti josta leikkailee niin suuret osat kuin haluaa. Kastike on melkein ehdoton, koska muuten tulee liian kuivaa koko ateriasta vaikka olisi juomaakin. Ruokajuomaksi vaikkapa vettä tai kunnon iso 0,6L tuoppi maitoa.;)
     
  6. Anonymity

    Anonymity

    Liittynyt:
    12.11.2004
    Viestejä:
    7 757
    Likes Received:
    4
    TOMAATTIKEITTO (alkuruokana noin 6 hengelle)

    2 rkl oliiviöljyä
    1 sipuli viipaloituna
    2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
    3 suurta tuoretta basilikanoksaa
    1 tuore timjamin oksa
    1 laakerinlehti
    2 rkl tomaattipyrettä
    1 kg kypsiä tomaatteja neljään osaan lohkottuna
    hyppysellinen sokeria
    suolaa ja jauhettua mustapippuria
    2,5 dl kanalientä
    1 dl kermaa
    koristeeksi basilikaa ohuina suikaleina

    1. Kuumenna öljy ja kuullota sipuli
    2. Lisää valkosipuli, basilika, timjami, laakerinlehti, tomaattipyree, ja tomaattilohkot. Mausta sokeria, suolalla ja mustapippurilla. Lisää kanaliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Vähennä lämpöä ja anna hautua kannen alla 15 minuuttia. Poista laakerinlehti.
    3. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimella ja kaada tiheän siivilän läpi. Kaada keitto takaisin kattilaan, sekoita joukkoon kerma ja kuumenna. Tarkista maku.
    4. Tarjoile keittoastiasta tai kauniista kupista ja nauti crostinien kanssa. Koristele keitto ennen tarjoamista basilikasuikaleilla.



    CROSTINIT OLIIVITAHNALLA

    Patonkia
    Oliiviöljyä
    Yrttimarinoituja tummia tai vihreitä oliiveja

    1. Leikkaa patonki ohuiksi siivuiksi ja voitele siivun pinta kevyesti oliiviöljyllä
    2. Laita patonkisiivut uuniin 150 asteeseen noin 10-15 minuutiksi, jotta niistä tulee kullanruskeita
    3. Survo oliivit sauvasekoittimen kanssa tahnaksi ja lisää joukkoon tarvittaessa oliiviöljyä loraus, jotta tahnasta tulee löysempää
    4. Levitä oliivitahnaa patonkisuikaleiden päälle ja nauti



    PEKONIIN KÄÄRITYT BROILERITASKUT PESTO-JUUSTO –TÄYTTEELLÄ

    Maustamattomia broilerin rintafileitä
    Pekonisiivuja
    Vihreää pestoa
    Juustoa (Aura-, mozzarella- tai vuohenmaitojuusto maun mukaan)
    Mustapippuria myllystä
    (Suolaa ja mausteita maun mukaan)
    Voita

    1. Viillä broilerin rintafileen sivun paksuimpaan kohtaan viilto
    2. Levitä fileen sisään pestoa sekä juustosiivu
    3. Ripottele fileen päälle halutessasi hiukan suolaa (huomioi pekonin suolaisuus), muita mausteita (esim. paprikamauste) sekä mustapippuria
    4. Kääri yksi tai kaksi pekonisiivua yhden fileen ympärille ja laita ne kiinni cocktail –tikulla
    5. Ruskista fileet pannulla voissa pinnastaan kauniin ruskeiksi ja laita uuniin noin 200 asteeseen noin 10-15 minuutiksi. Voit myös hauduttaa fileet valmiiksi paistinpannulla kannen alla



    VUOHENJUUSTO-RYPÄLERISOTTO (6 hengelle alkuruokana, 4 hengelle pääruokana, valmistusaika 35min.)

    3 salottisipulia
    100g voita
    400g risottoriisiä (esim. Arborio)
    1dl kuivaa valkoviiniä
    1l kuumaa kasvislientä
    300g vuohenjuustoa (esim. Chèvrus)
    400g vihreitä/tummia kivettömiä viinirypäleitä
    2tl vastajauhettua mustapippuria
    (1dl hienonnettua ruohosipulia)

    Kuori ja hienonna sipulit. Sulata pannussa ruokalusikallinen voita, ja kuullota sipuleita voissa muutama minuutti. Lisää riisi pannuun ja kuullota, kunnes riisi muuttuu hieman läpikuultavaksi. Pidä riisi liikkeessä, että se ei saa väriä.

    Kaada valkoviini pannuun ja sekoita, kunnes se on melkein haihtunut. Lisää riisin joukkoon kuumaa kasvislientä noin desi kerrallaan, koko ajan varovasti sekoittaen. Anna nesteen haihtua lähes kokonaan ennen kuin lisäät uudelleen nestettä. Risotto on valmista, kun rakenne on melko löysää ja jyvät vielä erillään. Risoton kypsyminen kestää 17-25 minuuttia riisilajista riippuen.

    Lisää risottoon loput voista ja kuutioitu vuohenjuusto. Puolita rypäleet ja sekoita ne varovasti risoton joukkoon. Rouhi pinnalle mustapippuria ja lisää halutessasi hienonnettu ruohosipuli.



    BAILEYS -JUUSTOKAKKU

    Pohja:
    50 g voita (laitoin itse voita 75-100 grammaa)
    10 digestive-keksiä (laitoin itse noin 14 keksiä)
    pari lusikallista sokeria (jätin itse pois)

    Sulata voi ja sekoita siihen murskattujen keksien murut sekä sokeri. Painele seos voideltuun irtopohjavuokaan ja asettele vuoka jääkaappiin. (Pohjan voi halutessaan tehdä myös muunlaisista kekseistä taikka sitten vaikka ohuesta kakkupohjasta.)

    Täyte:
    1 dl baileysia
    400 g mascarponea
    2 dl kuohukermaa, pehmeäksi vaahdotettuna
    160 g tomusokeria (laitoin itse noin 130g, hyvää tuli)
    1 vaniljatangon siemenet
    3 liivatelehteä

    Annoin liivatteiden liota kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia, minkä jälkeen liuotin ne kuumaan baileysiin. Sitten hämmensin jäähtyneen liivateliemen muihin aineisiin, minkä jälkeen kumosin baileys-tahnan digestive-pohjan päälle. Hyydytellään jääkaapissa jokunen tunti ja nautitaan kahvin kera.



    HALLOUMI-SALAATTI

    - Halloumi -juustoa (vajaa paketti) + öljyä
    - Kiwi -hedelmiä (n. 2 kpl)
    - Mansikoita (vajaa 1/2 litraa)
    - Jäävuorisalaattia (1 ruukku)
    - Mustapippurirouhetta ja merisuolaa myllystä
    - Appelsiinimehua (2 rkl)

    Viipaloi Halloumi -juusto 1/2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi ja laita viipaleet likoamaan kylmään veteen n. 1/2 - 1 tunniksi, jotta juustosta irtoaa liika suola (viipaleet voi leikata vielä puoliksi).

    Revi jäävuorisalaatti pieneksi salaattikulhoon.

    Kuori kiwi -hedelmät, leikkaa hedelmä puoliksi ja viipaloi puolikkaat hedelmät siivuiksi.

    Poista mansikoista kannat ja leikkaa mansikat esim. kanta-kärki -akselilla neljään eri osaan.

    Sekoita jäävuorisalaatti, kiwi -siivut ja mansikkalohkot keskenään. Rouhi salaatin sekaan mustapippuria sekä hiukan merisuolaa ja valuta salaatin joukkoon appelsiinimehua. Grillaa öljyllä sivellyt halloumisiivut grillissä ja asettele ne salaatin päälle kauniisti



    BROISKUKASTIKETTA JA PASTAA


    Noin 400-500g broilerisuikaleita tai filettä, jotka leikataan suikaleiksi
    1 punainen paprika (tai muutamaa eriväristä paprikaa)
    Sipulia
    Valkosipulia
    Oliiviöljyä
    Mustapippurirouhetta, paprika-, curry-, sipuli- ja valkosipulijauhetta
    Kana- ja kasvislkiemikuutio + 1/2l vettä
    2tlk ruokakermaa
    Maizenaa (vaaleaa)
    Noin 2-3rkl hunajaa
    Tuorebasilikaa

    Tuorepastaa (tai riisiä)

    - Kuullota paistinpannulla öljyssä silputtu sipuli, valkosipuli ja paprikanpalaset, lisää broilerinsuikaleet ja paista ne kypsäksi. Lisää nausteet
    - Sulata liemikuutiot 1/2 litraan vettä mikrossa ja lisää neste paistinpannulle
    - Lisää broiskun joukkoon kerma
    - Suurusta kastike Maizenalla
    - Lisää kastikkeen joukkoon juoksevaa hunajaa
    - Revi joukkoon tuorebasilika

    P.S. Joukkoon sopii myös Aura -juustomuruset tai silputtu pekoni makua antamaan)



    JUUSTO-HEDELMÄSALAATTI

    Aura-juustoa
    Kermajuustoa
    Leipäjuustoa
    Tummia viinirypäleitä
    Persikkaa (säilyke käy)
    Amerikansalaattia

    -Kaikki ainekset sekaisin


    ************************************

    VUOHENJUUSTO-PINAATTILASAGNE

    Tomaattikastikkeeseen tuli oliiviöljyssä kuullotettua sipulia ja valkosipulia, yrttistä tomaattimurskaa, mustia oliiveja, tuorebasilikaa, kermaa, sokeria, kana- ja kasviskuutiot ja mausteita (mustaa pippuria, sitruunapippuria, timjamia, meiramia, valkosipuli- ja sipulijauhetta).

    Valkokastikkeeseen voimariinia, punaista maitoa, vehnäjauhoja, suolaa, muskottia, valkopippuria ja sekaan Mozzarella-juustoraastetta.

    Kerroksittain valkoista kastiketta, lasagnelevyjä, tomaattikastiketta, pakastepinaattia ja vuohenjuuston palasia. Päälle juustoraastetta. Uuniin noin tunniksi (175 astetta).



    TOMAATTIKASTIKE/-KEITTO

    2-3 tölkkiä tomaattimurskaa (valkosipulista tai yrttistä)
    Sipuli
    Valkosipuli
    Oliiviöljyä
    2-3 kana- tai kasvisliemikuutiota
    1 prk smetanaa tai ranskankermaa tai taviskermaa
    Tuorebasilikaa
    Mustia oliiveja
    Mausteita (esim. timjamia, basilikaa, meiramia, sitruunapippuria, mustapippurirouhetta, valkosipulijauhetta, sipulijauhetta)
    2-3 rkl sokeria

    1) Silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi, kuullota oliiviöljyssä kattilassa
    2) Lisää joukkoon tomaattimurska sekä liemikuutiot ja keitä seosta hetki
    3) Mausta keitos mausteilla, silputulla tuorebasilikalla ja oliivisiivuilla
    4) Lopuksi lisää joukkoon purkki smetanaa tai ranskankermaa sekä pehmennä makua sokerilla
    5) Lasagnea tehtäessä paista ja mausta jauheliha ja sekoita tomaattikastikkeen joukkoon
    6) Voi syödä myös sellaisenaan tomaattikeittona tai käyttää kastikepohjana esim pitsaan tai pastakastikkeisiin



    BECHAMEL-KASTIKE (valkokastike)

    Ainekset:
    50 g Voita
    40 g Vehnäjauhoa
    450 ml Maitoa kuumana
    ripaus Valkopippuria
    0,25 tl Suolaa
    0,25 tl Muskottia jauhettuna

    Ohje:Sulata voi paksupohjaisessa pannussa, lisää jauhot. Keitä n. 1 min. Älä ruskista. Kaada joukkoon kuuma maito ja sekoita voimakkaasti. Lisää loppu maito vähitellen ja jatka sekoittamista kunnes kastike on tasaisen kiinteää. Lisää suola, pippuri ja muskotti. Anna hautua vielä pari minuuttia. Kastike sopii mainiosti mm. lasagne-kastikkeeksi. N. 600 ml.



    HERKKULASAGNE (tavallinen)

    Itse laitan lasagneen lasagnelevyjen väliin itse tehtyä tomaattikastiketta (ohje alla ja jota voi syödä tomaattikeittonakin tai käyttää kastikepohjana muuhun) sekä bechamel-kastiketta. Lisäksi laitan lasagnen väliin jauhelijan lisäksi aurajuustomurusia, tomaattiviipaleita, tuorebasilikaa sekä Mozzarella-juustoraastetta. Tää lasagne on mielettömän hyvää ja tuhtia. Itse olen antanut tällaisen lasagnen tupaantulijaislahjaksi kauniissa uunivuoassa. Tykkäsivät lahjasta kovasti tupareiden jälkeisenä krapula-aamuna...

    ***************************************


    FRITTATA - ITALIALAINEN MAALAISMUNAKAS

    2 paprikaa (esim. punainen ja keltainen)
    1 kesäkurpitsa
    1 sipuli
    5 artisokansydäntä
    150g vuohenjuustoa
    8 kananmunaa
    0,5 dl valkoviiniä
    oliiviöljyä
    tuoreyrttejä (esim. basilikaa, sileälehtistä persiljaa)

    Kuumenna oliiviöljy pannussa ja freesaa siinä kaikki vihannekset artisokkaa lukuun ottamatta. Mausta vihannekset suolalla ja pippurilla. Kaada vihannekset voidellun vuoan pohjalle.

    Tee munaseos sekoittamalla kananmunat ja valkoviini sekä hienonnetut tuoreyrtit. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada munaseos vihannesten päälle.

    Pilko artisokat ja asettele ne munakkaan pintaan, ripottele päälle vuohenjuuston palasia ja paista uunissa (200 astetta) noin 15-30 minuuttia.

    Leikkaa munakas pieniksi annospaloiksi ja ripottele päälle ennen tarjoilua hienonnettuja tuoreyrttejä.



    KINKKUA JA HUNAJAMELONIA

    Hunajamelonia
    Ilmakuivattua kinkkua (Serrano, Parma tai kylmäsavuporo)

    Kuori ja halkaise meloni pituussuunnassa. Poista siemenet ja leikkaa lohkoiksi. Leikkaa kinkkusiivut ilmavasti vadin keskelle ja asettele melonilohkot vadin reunoille



    MANSIKKAMARGARITA

    1 l jäädytettyjä mansikoita
    1 rkl sokeria
    5 rkl vettä
    3 rkl sitruuna- tai limettimehua
    3 rkl tequilaa
    2 rkl Cointreau-likööriä

    Sulata mansikoita hetki. Soseuta sorbettimaiseksi monitoimikoneessa. Lisää vettä, sokeria ja sitruunanmehua. Sekoita tequila ja likööri viimeisenä. Tarkista maku. Tarjoile.


    *********************

    FETA-SALAATTIA

    2-3 erilaista salaattia
    Aurinkokuivattuja tomaatteja
    Mustia oliiveja
    Artisokkaa
    Feta-juustoa mausteöljyssä (öljyä kaadetaan hiukan salaatin päälle makua antamaan)
    Auringonkukan siemeniä
    Mustapippuria myllystä



    LOHKOPERUNOITA (tarjotaan valkosipuli- ja chilimajoneesin kera)

    Rosamunda –perunoita (lohkotaan veneen mallisiksi)
    Oliiviöljyä
    Puristettuja valkosipulinkynsiä
    Paprikajauhetta
    Chilijauhetta
    Rosmariinia
    Mustapippurirouhetta
    Sipulijauhetta
    Valkosipulijauhetta
    Aromisuolaa
    suolaa myllystä (tai tavallista suolaa)

    (Lohkotut perunat marinoidaan mausteöljyssä noin 2-4 tunnin ajan tai voivat olla jopa yön yli. Paistetaan uunissa 225 asteessa noin 30 minuuttia)

    [​IMG]


    ******************************


    KATKARAPU-PASTASALAATTIA

    Värikästä pastaa
    Kirsikkatomaatteja
    Mustia oliiveja
    Avocadoa
    Sitruunanmehua (puristetaan avocadon päälle, jotta eivät tummu)
    Vihreää pestokastiketta
    Katkarapuja



    HEDELMÄISTÄ SINIHOMEJUUSTOSALAATTIA

    Amerikansalaattia (tai muita salaatteja, 1-3 erilaista)
    Tummia viinirypäleitä
    Päärynää (vuollaan pitkiä ja ohuita siivuja salaatin päälle koristeeksi)
    Sinihomejuustomurua
    Saksanpähkinää/Cashew –pähkinää (murskattuna tai kokonaisena)
    Mustapippuria myllystä



    JUUSTO-TORTILLALEIPÄSET

    Tortillalettuja (Santa Marian yrtti-valkosipuli)
    Oltermanni –juustoa

    (Juusto siivutetaan kahden tortillaletun väliin ja letut leikataan kuuteen kolmion malliseen osaan. Letut paistetaan voileipägrillissä, pannulla tai tavallisessa grillissä niin, että juusto sulaa väliin ja letut saavat väriä. Tarjoillaan lämpimänä. Todella maukkaita!)



    LIHAPULLIA

    Sipulikeittopussi
    Korppuhauhoja
    Jauhelihaa
    Kermaa
    Kananmunaa
    Valkosipulia
    Ketsuppia
    Jauhelihamaustetta
    Paprikajauhetta
    Mustapippurirouhetta
    Meiramia
    Yrtti- ja aromisuolaa tai tavallista suolaa
    Silputtua tuorebasilikaa



    NINA LINCOLNIN JÄÄDYTETTY SUKLAAJUUSTOTORTTU

    Pohja:
    9 suurta graham-keksiä
    35 g voita

    Täyte:
    200 grammaa tummaa suklaata
    200 g Philadelphia – tai Hovi –juustoa
    150 g (1 2/3 dl) Sokeria
    1 tl vanilliinisokeria
    2 kananmunaa
    2 ½ kuohukermaa
    (100 g pekaanipähkinöitä/saksanpähkinöitä/Toblerone-murskaa)

    Koriste:
    Suklaata
    (Pekaanipähkinöitä/saksanpähkinöitä/Toblerone-murskaa)

    1. Murenna keksit hienoksi tehosekoittimessa tai kaulimella voipaperin välissä. Lisää sulatettu voi. Painele seos irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Pohjalle voit ensin laittaa pohjankokoisen voipaperin, niin kakku on helpompi myöhemmin irrottaa vuoasta.

    2. Sulata suklaa vesihauteessa esimerkiksi kaksiosaisen kattilan yläosassa.

    3. Sekoita juusto ja 100 g sokeria. Lisää vanilliinisokeri.

    4. Erota kananmunasta keltuaiset ja lisää ne juustoseokseen. Sekoita joukkoon suklaa.

    5. Vatkaa valkuaiset erikseen puhtaassa kulhossa puhtaalla vatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää loput sokerit ja lisää seos juusto-suklaamassaan. Vatkaa kerma toisessa astiassa vaahdoksi ja lisää seokseen. Tämän jälkeen voit lisätä pähkinät tai säästää ne koristeeksi tai erikseen tarjottavaksi.

    6. Kaada seos suoraan graham-keksien päälle ja laita vuoka yöksi pakastimeen.

    7. Ota kakku noin ½ tuntia ennen tarjoamista pakastimesta. Irrota reunat. Koristele suklaaraasteella, pähkinöillä ja/tai kermavaahdolla. Vuole esim. valkoisesta tai tummasta suklaasta terävällä veitsellä lastuja kakun keskelle.

    Kananmunan valkuaiset kannattaa vatkata kovaksi puhtaassa ja kuivassa lasikulhossa, sillä muovikulhoa saa harvoin niin puhtaaksi, etteikö sinne jäisi ollenkaan rasvaa.

    Liivatetta kannattaa käyttää, jos torttua ei syödä siltä istumalta (liivate sekoitetaan täyteseokseen ennen vuokaan laittamista).



    SITRUSBOOLI

    Vodkaa
    Triple Sec –sitruslikööriä
    Spritea
    Kivennäisvettä
    (Koristeeksi: Isoihin jääpaloihin jäädytettynä karanbolaa ja limeä)



    KAALILAATIKKO

    1,2 dl puuroutuvia riisisuurimoita (tai ohra-)
    4,8 dl vettä (suurimoiden keittämiseen)
    1-2 sipulia
    n. 800g valkokaalia
    suolaa
    400g naudan jauhelihaa
    valkopippuria
    meiramia
    basilikaa
    3 rkl tomaattisosetta
    4,8 dl lihalientä (voimakasta)
    2 kananmunaa
    noin 2 rkl siirappia

    Vuokaan: öljyä tai voita

    1) Keitä riisi- tai ohrasuurimot kypsiksi
    2) Kuori ja hienonna sipuli sekä leikkaa kaali suikaleiksi. Kuullota ne pannulla
    3) Paista ja mausta jauheliha
    4) Sekoita suurimot, kaali + sipuli sekä jauheliha keskenään. Kaada seos voideltuun vuokaan
    5) Kaada päälle vatkattu siirappi-lihaliemi-munaseos
    6) Paista kaalilaatikkoa uunissa 200 asteessa uunin alatasossa runsas tunti

    (P.S. Välillä olen saattanut laittaa laatikkoon lihaliemi-kermaseosta)


    ****************************************

    AMERIKKALAISET MUSTIKKAPANNUKAKUT

    Ainekset
    2 rkl sokeria
    5 dl vehnäjauhoja
    2 rkl leivinjauhetta
    1 tl suolaa
    5 dl maitoa
    4 rkl öljyä
    2 munaa
    1,5 dl jäisiä mustikoita
    öljyä paistamiseen

    Päälle: Vaahterasiirappia

    Sekoita maitoon öljy ja muna. Lisää kuivat aineet. Sekoita hyvin. Lisää viimeiseksi mustikat jottei taikina värjäänny.
    Kuumenna paistinpannu (esim. blinipannu) ja paista pannukakut
    öljyssä. Valuta päälle vaahterasiirappia. Voita halutessasi tarjoilla pannukakut mascarpone-vaahdon kera.


    MASCARPONEVAAHTO

    250 g mascarponejuustoa
    1 dl kermaa
    puolikkaan tuoreen vaniljatangon sisus
    ripaus sokeria

    Vaahdota kerma. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
     
  7. Anonymity

    Anonymity

    Liittynyt:
    12.11.2004
    Viestejä:
    7 757
    Likes Received:
    4
    ^

    Tossa yllhäällä on itse keksittyjä sekä muualta kopioituja reseptejä, jotka on kaikki hyväksi havaittuja. Ainoa mitä en ole vielä kokeillut, on alimmaisena olevat amerikkalaiset mustikkapannukakut ja mascarponevaahto sen kanssa.

    Risottoja en ole kokeillut, mutta muita kyllä.


    ************************************************


    JAUHELIHA-SPAGETTIVUOKA

    500g oman maun mukaan maustettua ja paistettua jauhelihaa
    400g Barilla –spagettia (katkottuna puoliksi)
    Tomaattia
    Mustia oliiveja ohuina viipaleina
    Tuorebasilikaa
    2dl kermaa
    Juustoraastetta
    Sinihomejuustomurusia
    Sipulia
    Valkosipulia
    Oliiviöljyä

    Kuullota sipuli ja valkosipuli ensin oliiviöljyssä, paista sekä mausta jauheliha sipuleiden seassa kuullottamisen jälkeen. Keitä spagetti ja sekoita ne keskenään. Viipaloi tomaatti ja oliivit sekä revi tuorebasilika.

    Laita öljytyn uunivuoan pohjalle kerros jauheliha-spagetti –seosta, jonka seassa on basilikaa, oliiveja sekä sinihomejuustomurusia. Lado päälle tomaattiviipaleita ja levitä niiden päälle kerros juustoraastetta. Tämän jälkeen laita uunivuokaan toinen samanlainen kerros jauheliha, spagettia, basilikaa, oliiveja, sinihomejuustoa, tomaattia sekä juustoraastetta. Tämän jälkeen kaada päälle kerma. Paista vuoka uunissa noin 175 asteessa puolisen tuntia.

    Tämän voi tehdä ilman tuorebasilikaa, oliiveja ja sinihomejuustoa. Ja muitakin aineksia voi käyttää, esim. jauhelihan tilalla tonnikalaa.



    BROISKUKASTIKE

    -broilerisuikaleita
    -sipulia
    -valkosipulia
    -voimakasta kanalientä
    -kookosmaitoa
    -chilikastiketta
    -currya, paprikajauhetta
    -tuorebasilikaa ja tuoretta korianteria
    -tarvittaessa suurustamiseen esim. maizenaa/jauhoja

    1) Tee kastike samalla periaatteella, kuin tuo aikaisempikin broiskukastike aiemmassa viestissäni.



    BROILERIVUOKA

    -3-4 dl riisiä
    -400 g broilerisuikaleita
    -3 sipulia
    -valkosipulia
    -1 prk smetanaa
    -1 prk ranskankermaa
    -currya, mustapippuria
    -150 g juustoraastetta (esim. Mozzarella)

    1) Keitä riisi kanaliemessä
    2) Kuullota sipuli ja valkosipuli, paista ja mausta broileri
    3) Laita riisi ja broileri sekaisin voideltuun uunivuokaan
    4) Sotke joukkoon smetana ja ranskankerma
    5) Ripottele päälle juustoraaste
    6) Paista uunissa, n. 175 astetta, n. 1/2 h



    BROILERITASKUT PESTOKASTIKKEELLA

    4 broilerin rintafileetä
    2 rkl pestokastiketta
    2 rkl parmesaania
    2 tl voita
    rouhittua mustapippuria

    1) Tee fileen kylkeen reilu viilto ja laita väliin pestokastiketta ja parmesaania
    2) Mausta pippurilla ja sulje taskut coctailtikuilla
    3) Paista fileitä teflonpannulla n. 10 min. voissa, kunnes broileri on kypsää. Poista tikut



    BROILERISALAATTI

    300 g marinoituja broilerisuikaleita
    1 rkl oliiviöljyä
    250 g paprikalla ja chilillä maustettua creme bonjouria (tai muuta tulisempaa)
    1 prk ananasmurskaa
    puolikas kerä jäävuorisalaattia

    1) Ruskista broisku öljyssä
    2) Yhdistä creme bonjour ja ananas liemineen, notkista tarvittaessa vedellä
    3) Suikaloi salaatti kulhoon
    4) Levitä 2/3 broileria salaatin päälle ja kostuta seos ananasseoksella
    5) Lisää loppu broileri ja koristele halutessasi yrteillä
    6) Syö patongin kera



    VIHREÄ RISOTTO

    2 dl risottoriisiä
    n.1,5 dl oliiviöljyä
    1 pieni sipuli
    1 dl kuivaa valkoviiniä
    5 dl mietoa kanalientä tai kasvislientä
    1 dl pecorino- tai parmesaanijuustoraastetetta
    2 dl silputtuja tuoreita yrttejä
    suolaa ja pippuria

    1. Hienonna sipuli ja kuullota silppu tilkassa oliiviöljyä, lisää riisi ja kuullota läpikuultavaksi.
    2. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi ja lisää sitä noin 1 dl kerrallaan risottoon. Sekoita ja lisää lientä kunnes edellinen erä on imeytynyt lähes kokonaan.
    3. Kypsennä kunnes riisi on kypsä, mutta vielä purtavaa. Koostumuksen tulee olla paksun puuromaista.
    4. Lisää nyt pecorino- tai parmesaaniraaste.
    5. Soseuta hieman leikatut yrtit lopun oliiviöljyn kera tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Voit käyttää persiljaa, basilikaa, rucolaa tai muitakin mietoja yrttejä. Lisää yrtti-öljyseos viimeiseksi risottoon ja mausta tarpeen mukaan vielä suolalla sekä pippurilla.



    RISOTTO AURINKOKUIVATUISTA TOMAATEISTA

    4 annosta

    3 dl risottoriisiä
    8 öljyyn säilöttyä aurinkokuivattua tomaattia
    1 sipuli
    1 valkosipulinkynsi
    6 dl vettä
    2 rkl Touch of Taste Italy Vasikanfondia
    1 dl parmesanjuustoraastetta
    oliiviöljyä
    0,5 tl suolaa
    mustapippuria
    2 rkl pinjansiemeniä
    1 ruukku tuoretta basilikaa

    Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne öljyssä.
    Lisää riisi ja kuullota sekoittaen muutaman minuutin ajan. Lisää osa vedestä ja suola.
    Kun vesi on imeytynyt, lisää loput vedestä. Anna kiehua, kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Lisää juustoraaste ja fondi.

    Hienonna tomaatit ja basilika isohkoiksi paloiksi ja sekoita riisin joukkoon. Mausta mustapippurilla. Tarjoa broilerin-, kalkkunan- tai sianlihan kanssa, tai yksinään pääruokana.



    ITALIALAINEN SIENIRISOTTO

    2 henkilölle pääruoaksi tai 4:lle väliruoaksi

    • 100 g tatteja, herkkusieniä tai siitakesieniä
    • 1/2 l lihalientä (kuutiosta)
    • 1 sipuli
    • 25 g voita tai margariinia
    • 2 dl risotto- tai puuroriisiä (esim. Risella-puuroriisiä)
    • 25 g parmesan-juustoraastetta

    Pohjois-Italiassa risotto on usein väliruoka, joka syödään pastan sijasta alkuruokien ja pääruoan välissä. Sen tulee olla melko löysää ja se syödään syvältä lautaselta lusikalla.

    Kuori ja silppua sipuli. Pilko sienet. Laita lihaliemi kuumenemaan liedelle. Laita puolet voista isohkoon kattilaan ja kuumenna. Lisää sipulisilppu öljyyn ja anna pehmetä usein sekoitellen. Lisää sienet. Kun seos taas kiehuu, lisää riisi ja ala heti sekoitella tasapäisellä puulastalla kattilan pohjaa myöten.

    Lisää lihalientä tilkka kerrallaan ja sekoita jatkuvasti, varoen polttamasta seosta pohjaan. Lisää lientä aina, kun irrallista nestettä ei enää näy. Kun liemi loppuu, vähennä lämpöä levyllä ja tarkista riisin kypsyys. Noin 20 minuutissa riisi on sopivaa, vielä hiukan karkeaa suussa (al dente). Jos lihaliemi loppuu kesken, voit lisätä kuumaa vettä.

    Riisin kypsyttyä sekoita loppu voi ja parmesaaniraaste ruokaan. Tarjoa heti.



    RISOTTO ALLA MILANESE ( 6:lle )

    Aika: 40 min.
    • 1 sipuli
    • 75 g voita tai margariinia
    • 3 dl pyöreäjyväistä tai avorioriisiä
    • 1 1/2 dl kuivaa valkoviiniä
    • 1 g sahramia
    • 9 dl kanalientä ( liemikuutio + vettä )
    • suolaa, mustapippuria
    • 50 g parmesaaniraastetta

    Kuori ja hienonna sipuli hyvin hienoksi. Kuullota se rasvassa läpikuultavaksi, mutta älä ruskista. Lisää joukkoon riisi ja kuullota aineksia muutaman minuutin ajan.

    Kaada joukkoon viini ja anna kiehua hetken. Hienonna sahrami, liuta se vesitilkkaan ja lisää riisin joukkoon. Kaada kanaliemi pataan pienissä erissä ja kiehauta.

    Hauduta riisi kypsäksi; jyvien tulee olla kermaisen pehmeitä muttei kuivia ja nesteen olla imeytynyt riisiin. Ripottele parmesaaniraaste pinnalle.

    Tarjoa paistetun lihan tai kalan kanssa.



    SIMPUKKA-SIENIRISOTTO

    2 tölkkiä Abban simpukoita
    300 g tatteja tai kantarelleja
    300 g risottoriisiä
    3 kevätsipulia
    7–8 dl kala- tai kasvislientä
    yhden sitruunan mehu
    2 rkl kuivaa valkoista vermuttia
    merisuolaa
    valkopippuria
    oliiviöljyä
    3–4 rkl voita
    1 dl tuoretta raastettua parmesaanijuustoa
    1 rkl tuoretta kirveliä silppuna
    persiljaa
    sitruunalohkoja

    Valuta simpukat. Paloittele sienet, silppua kevätsipuli ja paista sieni-sipuliseos oliiviöljyssä kypsäksi. Varo sipulin tummumista. Sekoita joukkoon simpukat, mutta jätä muutamia simpukoita annoksen koristeeksi. Mausta sieni-simpukkaseos sitruunamehulla, merisuolalla ja valkopippurilla.

    Sulata pari ruokalusikallista voita ja lisää joukkoon hiukan oliiviöljyä. Lisää riisi ja sekoittele sitä jonkin aikaa. Lisää riisin sekaan kuumaa kala- tai kasvislientä vähän kerrallaan ja anna kiehua kevyesti. Kun riisi on kypsää, lisää joukkoon sieni-sipuliseos kevyesti käännellen, vermutti, 1–2 rkl voita ja parmesaanijuusto.

    Tarjoa risotto kuumana. Koristele tarjolle tuotaessa lopuilla simpukoilla, kirvelisilpulla, persiljalla ja sitruunalohkoilla. Lisukkeiksi hyvää sekaleipää ja vihersalaattia.
    Tarjoile risoton kanssa kuivaa, vahvaa valkoviiniä tai kivennäisvettä.



    RISOTTO CON LA ZUCCA - KESÄKURPITSARISOTTO ( 4:lle )

    • 6 dl vettä
    • 1 lihaliemifondikuutio tai yrttifondikuutio
    • 1 dl öljyä
    • 1 sipuli, silputtuna
    • 2 dl risottoriisiä
    • 500 g kesäkurpitsaa, kuutiona
    • 70 g ( 1 tlk ) tomaattipyreetä
    • 1/2 dl parmesaanijuustoraastetta ( emmental käy myös hyvin )

    Kiehauta vesi ja lisää fondikuutio. Pidä liemi kuumana.

    Kuumenna öljy padassa tai wokissa. Lisää silputtu sipuli ja risottoriisi. Kuullota kunnes riisit ovat lasimaisia eli läpikuultavia. Lisää liemi pienissä erissä riisin joukkoon. Kypsennä miedolla lämmöllä, jotta liemi ei haihdu liian nopeasti.

    Lisää kesäkurpitsakuutiot ja hauduta risotto lähes kypsäksi. Lisää tomaattipyree. Hauduta kypsäksi. Sekoita parmesaanijuusto risottoon.

    Tarjoa lämpimän leivän kanssa.



    RISOTTO NELJÄN JUUSTON KERA (Risotto ai quattro formaggi), 6henk.


    1l kasvislientä
    40g suolatonta voita
    1 hienoksi pilkottu sipuli
    350g avorio -riisiä
    2dl kuivaa valkoviiniä
    55g murennettua gorgonzola -juustoa
    55g vastaraastettua taleggio -juustoa
    55g vastaraastettua fontina -juustoa
    55g vastaraastettua parmesaani -juustoa
    suolaa ja pippuria
    2rkl pilkottua tuoretta sileälehtistä persiljaa koristeeksi


    1. Kaada liemi isoon kattilaan ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja hauduta hiljalleen

    2. Sulata voi toisessa isossa paksupohjaisessa lattilassa. Lisää sipuli ja kuullota miedolla lämmöllä ajoittain sekoittaen 5minuuttia, kunnes se on pehmennyt. Lisää riisi ja keitä jatkuvasti sekoittaen2-3 minuuttia, kunnes kaikki jyvät ovat rasvan peittämiä ja kiiltäviä

    3. Lisää viini ja keitä jatkuvasti sekoittaen, kunnes se on lähes kokonaan haihtunut. Lisää kauhallinen kuumaa lientä ja keitä jatkuvasti sekoittaen, kunnes kaikki liemi on haihtunut. Jatka keittämistä, sekoittamista ja liemen lisäämistä kauhallinen kerrallaan noin 20 minuuttia tai kunnes riisi on pehmeää ja neste imeytynyt

    4. Ota kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon gorgonzola, taleggio, fontina ja noin neljänne parmesaanista ja sulata ne. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Laita risotto lämmitetylle vadille, ripottele päälle loppu parmesaani -juusto, koristele persiljalla ja tarjoile heti

    *Kokin vihje: Italiassa sanotaan, että täydellisen kermaisen risoton tulisi hieman takertua kattilan pohjaan. On kuitenkin tärkeää käyttää paksupohjaista kattilaa, jotta riisi ei tartu kiinni ja pala

    **Tämä on tuhti primo (= ensimmäinen), jonka voisi tarjoilla juhlatilanteissa päivällisellä tai vieraille. Taleggio ja fontina ovat maukkaita sulavia juustoja, jotka antavat ruualle kermaisen koostumuksen



    PERUSRISOTTO (6 annosta)

    1l kana-, kala- tai kasvislientä
    1rkl oliiviöljyä
    3 salottisipulia
    2 valkosipulikynttä
    puolikas lehtiselleriä (olen jättänyt tämän pois)
    499g risottoriisiä
    2 viinilasillista kuivaa valkoista vermuttia tai kuvaa valkoviiniä
    Maldon-suolaa (tai tavallista merisuolaa)
    vastarouhittua mustapippuria
    70g voita
    n. 100g vastaraastettua parmesania

    Kuumenna liemi, kuullota toisessa kattilassa sipulit ja selleri öljyssä ja lisää riisi. Paista riisiä kunnes siitä tulee hiukan läpikuultavaa. Lisää viini koko ajan sekoittaen. Kun viini on imeytynyt, vähennä lämpöä ja ala lisätä lientä muutama kauha kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää kauhallisten kanssa hieman suolaa. Lisää lientä, kun edellinen kauhallinen on imeytynyt. Kun riisi on al dente, ota risotto pois liedeltä ja lisää voi ja parmesanraaste. Anna muhia kannen alla muutama minuutti.



    RISOTTO KATKARAVUILLA, HERNEILLÄ, BASILIKALLA JA MINTULLA

    annos perusrisottoa
    nokare voita
    3 kourallista tuoreita herneitä
    500g kuorittuja katkarapuja
    1 kourallinen tuoretta basilikaa
    1/2 kourallista tuoretta minttua
    1 sitruunan mehu
    neitsytoliiviöljyä

    Kuumenna kattilassa nokare voita. Paista siinä kevyesti puolet herneistä. Lisää tilkka lientä ja anna hautua. Murskaa pehmennet herneet. Kun perusrisotto on melkein valmis, lisää hernesose, loput herneet ja katkat. Anna hautua pari minuuttia. Lisää voi (jätä parmesan pois perusohjeesta), silputut yrtit ja sitruunanmehu. Tarjoile. Pinnalle voi valuttaa oliiviöljyä.


    VALKOSIPULILLA, TIMJAMILLA, JA PEWRSILJALLA RYYDITETTY SIENIRISOTTO

    annos perusrisottoa:
    250g sieniä
    3rkl oliiviöljyä
    1 pieni kourallinen tuoretta timjamia riivittynä
    1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
    suolaa ja mustapippuria
    1 kourallinen persiljaa silputtuna
    ripaus chilijauhetta
    sitruunanmehua

    paista sienet. Kuumenna oliiviöljy hyvin kuumassa pannussa ja lisää joukkoon sienet ja timjami. Kuullota noin minuutti ja lisää sitten valkosipuli ja suolaa. Kuulota vielä hetki. Lisää persilja, chili ja sitruunanmehu. Silppua sitten puolet sienistä. Lisää osa sienistä ensimmäisen liemikauhallisen kera risottoon ja loput kun riisi on kypsää samalla kun lisäät voin ja parmesanin



    ARGENTIINALAINEN SALAATTI

    Tomaattia
    Paprikaa
    Kevätsipulia
    Ruohosipulia
    Etikkaa
    Ruokaöljyä
    Cayenne-pippuria
    Suolaa



    KUORRUTETTU KUHA

    700 g kuhafileetä
    2-3 rkl vehnäjauhoja
    200 g herkkusieniä
    2 kananmunaa
    2 dl smetanaa
    1 dl juustoraastetta (Musta leimaa tai jotain muuta voimakasta)
    suolaa
    valkopippuria
    (valkosipulia ja sipulia)
    hienoksi silputtua persiljaa
    öljyä ja voita paistamiseen

    1) Leikkaa fileet sopivan kokoisiksi annospalasiksi
    2) Suolaa ja pippuroi fileet ja kääntele vehnäjauhoissa
    3) Lisää paistinpannuun sekä voita että öljyä ja paista kalanpalaset molemmin puolin
    4) Viipaloi herkkusienet ja paista ne kypsiksi, mausta suolalla ja valkopippurilla
    5) Lisää joukkoon smetana ja hämmennä tasaiseksi
    --> (Halutessasi voit kuullottaa silputun sipulin sekä valkosipulin ja sekoittaa ne paistettujen ja maustettujen herkkusienien joukkoon )
    6) Siirrä paistetut kalat uunivuokaan, levitä kovaksi keitetyt ja veitsellä hakatut kananmunat kalapalojen päälle
    7) Lisää kalanpalojen päälle vielä sieni-smetanaseos ja lopuksi juustoraaste
    8) Gratinoi nopeasti uunissa (225 astetta, noin 5-10 minuuttia)
    9) Ennen tarjoilua lisää silputtua persiljaa päälle



    STROMSÖN MAKARONIMUHENNOS JA PAISTETTUA MAKKARAA (Huippumättöä)

    2-4 rkl voita
    4 rkl vehnäjauhoja
    6 dl maitoa
    2 dl kermaa
    400 g makaronia (1 pussi)
    2-4 valkosipulin kynttä
    4 rlk hienonnettua persiljaa
    suolaa
    valkopippuria
    sipulijauhetta
    muskottia

    400 g HK:n sinistä

    Keitä makaroit. Tee valkoinen kastike voista, jauhoista ja kermamaidosta. Mausta kastike suolalla, valkopippurilla sekä muskotilla.
    Kuullota valkosipuli ja lisää ne sekä oersilja kastikeen joukkoon. Sekoita makaronit ja kastike keskenään.

    Paista viipaloidut makkarat samalla pannulla, jolla olet kuullottanut valkosipulin (maku tarttuu).

    Tarjoile makaronimuhennos paistettujen makkaraviipaleiden kera.

    Aivan mahtavaa!



    SAVUSIIKA-KUSKUS –SALAATTI

    Kus Kusia (couscous) -> Haudutetaan valmiiksi
    • Savusiikaa
    • Porkkanaa -> Paistetaan pannulla melko kypsäksi tai keitetään vedessä
    • Kukkakaalia -> Paistetaan pannulla kypsäksi tai keitetään vedessä
    • Sipulia -> Kuulotetaan pannulla
    • Herneitä
    • Tomaattia -> Palotellaan ja lisätään pannulle muiden joukkoon
    • Salaattia (esim. jäävuori- tai kiinankaali-) -> Silputaan ja lisätään pannulle muiden jo joukkoon
    • Yrttimaustetta
    • Suolaa

    Esivalmistelujen jälkeen kaikki ainekset laitetaan pannulle sekaisin ja maustetaan yrttimausteilla sekä suolalla. tarjoillaan lämpöisenä.



    PÄÄRYNÄ-HÄRÄNFILE

    Kun haluan onnistua vierastarjoilussa, valmistan härän sisäfileestä
    päärynäfilepihvit. Ruoka ei ole kevyimmästä päästä, mutta harvoin tarjoiltuna
    tuskin vie turmioon.

    Leikkaa fileen paksummasta päästä tai keskiosasta tarvitsemasi määrä
    (2 kpl/ syöjä, ovat niin herkullisia!) noin 3 sentin pihvejä. Painele huoneenlämpöiset pihvit tasaisiksi ja paista nopeasti hyvällä lämmöllä öljy-voiseoksessa kaunis ruskea pinta. (Älä ahda pannua täyteen, ettei se jäähdy.) Mausta pihvit molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla. Asettele ruskistetut pihvit uuninkestävään vuokaan vieri viereen. Leikkaa kunkin pihvin päälle lohko Mustapekka-pippurijuustoa. (Yksi Mustapekka riittää noin kymmeneen pihviin.) Peitä pihvi säilykepäärynänpuolikkaalla (sokeriliemessä).

    Lämmitä mikrossa n.2,5 dl ruokakermaa ja liuota siihen n 200 gr valkosipulituorejuustoa (esim. Pikkusisko). Kaada seos pihvien päälle. Sekaan voi laittaa pienen lorauksen solerilientä. Laita vuoka 200 asteiseen uuniin 20 (medium) -30 minuutiksi. Voit välillä valella päärynöitä vuoan liemellä.

    Tarjoa päärynäfile joko valkosipuliperunoiden tai riisin kera. Vihersalaatti,
    patonki sekä täyteläinen punaviini lisäksi, minkä jälkeen saat ryhtyä ottamaan vastaan ylistyksiä. Itse sain tämän reseptin määritteellä "idioottivarma". Määrite on osoittautunut oikeaksi. Nautinnollisia ruokahetkiä!



    YRTTITARHAN SÄMPYLÄT (20-24 kpl)

    5 dl maitoa
    50 g hiivaa
    2 rkl siirappia tai hunajaa
    1 1/2 tl suolaa
    1 1/2 tl oreganoa
    1 1/2 tl basilikaa
    2-3 valkosipulinkynttä
    2-3 dl juustoraastetta
    4 dl vehnäjauhoja
    6-7 dl rouheisia täysjyväjauhoja
    50 g voita

    pinnalle: seesaminsiemeniä

    1) Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon mausteet, murskattu valkosipuli, juustoraaste, vehnäjauhot ja suurin osa täysjyväjauhoista

    2) Lisää pehmeä rasva ja alusta taikina tasaiseksi. Lisää samalla jauhoja, jotta taikina irtoaa astiasta. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi

    3) Vaivaa kohonneesta taikinasta tanko, jonka jaat 20-24 osaan ja leivo sämpylöiksi. Anna niiden kohota pellillä hyvin

    4) Voitele sämpylät maidolla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista sämpylöitä 225 asteessa uunin keskitasossa noin 12 minuuttia
     
  8. Anonymity

    Anonymity

    Liittynyt:
    12.11.2004
    Viestejä:
    7 757
    Likes Received:
    4
    CANNELONI

    8 pastaputkea tai
    tuorepastalevyjä
    vettä ja suolaa

    Täyte:
    350 g broilerijauhelihaa
    3 valkosipulinkynttä
    pala chiliä
    1/2 tl sellerisuolaa
    puolikas purjo
    1 tl paprikaa
    mustapippuria
    1 dl vettä
    Kastike:
    2 dl tomaattimurskaa
    chiliä
    100 g sulatejuustoa
    2 dl ruokakermaa
    1 dl vettä
    rosmariinia

    1. Kasta pastaputket kiehuvassa vedessä, älä keitä, valuta saman tien. Tuorepastalevyt leikataan neliöiksi, täytetään ja kääritään.
    2. Paista jauheliha kuumalla pannulla, lisää valkosipulimurska, silputtu chili ja purjo, paprikajauhe, mustapippuri sekä vettä. Mausta sellerisuolalla. Hauduta hetki.
    3. Sekoita tomaattimurske, sulatejuusto, ruokakerma ja vesi, mausta rosmariinilla ja chilillä. Anna kiehahtaa. Sekoita kastike lihaseokseen ja täytä cannellonit kastikkeella. Aseta täytetyt pastat uunivuokaan ja pane 200-asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi. Voit vielä kuorruttaa vuoan juustoraasteella.



    CANNELONIA PINAATIN JA RICOTAN KERA (canneloni imbottiti)

    Kermainen ricottajuusto ja pinaatti on italialaisten suosima yhdistelmä, jota käytetään monissa ruoissa. Tämä pastaruoka on kotoisin Emilia-Romagnasta.

    Neljälle:
    12 kuivacanneloniputkea, n. 7 ½ cm:ä pitkiä
    voita voiteluun

    Täyte:
    140g pilkottua vähärasvaista kinkkua (voi korvata myös sienillä)
    140g sulatettua ja valutettua pinaattia
    115g ricotta-juustoa
    1 kananmuna
    3rkl vastaraastettua pecorino-juustoa
    1 hyppysellinen (vastaraastettua) muskottipähkinää
    suolaa ja pippuria

    Juustokastike:
    6dl maitoa
    25g voita
    2rkl jauhoja
    85g vastaraastetua gruyère-juustoa
    suolaa ja pippuria

    Kiehauta iso kattilallinen kevyesti suolattua vettä. Lisää canneloniputket, kiehauta uudelleen ja kypsennä 6-7 minuuttia, kunnes ne ovat lähes pehmeät. Valuta ja huuhtele kylmän veden alla. Levitä putket puhtaalle pyyhkeelle.

    Laita kinkku, pinaatti ja ricotta monitoimikoneeseen ja hienonna muutama sekunti, jotta ne sekoittuvat. Lisää kananmuna ja pecorino ja hienonna uudelleen tasaiseksi tahnaksi. Kaavi täyte kulhoon ja mausta maun mukaan muskottipähkinällä, suolalla ja pippurilla.

    Voitele uunivuoka voilla. Lusikoi täyte pursotuspussiin, jossa on 1cm:n suutin. Avaa canneloniputki varovasti ja laita se pystyyn ja pursota sen sisään täytettä. Pane täytetty putki uunivuokaan, täytä loputkin cannelonit ja laita vuokaan.

    Juustokastike: Kuumenna maitoa lähes kiehuvaksi. Sulata sillä välin voi toisessa kattilassa. Lisää jauhot voihin ja keitä miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen 1 minuutti. Ota kattila pois levyltä ja sekoita kuuma maito joukkoon vähitellen. Pane kattila takaisin levylle ja kiehauta jatkuvasti sekoittaen. Hauduta pienimmällä mahdollisella lämmöllä jatkuvasti sekoittaen 10 minuuttia, kunnes kastike on pehmeää ja sakeaa. Ota kattila pois levyltä, sekoita joukkoon gruyèrejuusto ja mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla.

    Lusikoi juustokastike täytettyjen cannelonien päälle. Peitä vuoka foliolla ja paista esilämmitetyssä uunissa 180 asteessa 20-25 minuuttia. Tarjoile heti.



    PINAATTI-RICOTTA –CANNELONI (pelkällä tomaattikastikkeella, 6henk.)


    375g tuoreita lasagnelevyjä tai kuivia canneloni -putkia
    2rkl oliiviöljyä
    1 iso hiennonnettu sipuli
    1-2 murskattua valkosipulinkynttä
    1kg hienonnettua isolehtistä pinaattia
    650g vatkattua tuoretta Ricotta –juustoa
    2 vatkattua munaa
    ¼tl vastajauhettua muskottipähkinää

    Tomaattikastike:

    1rkl oliiviöljyä
    1 keskikokoinen pilkottu sipuli
    2 hienonnettua valkosipulinkynttä
    500g oikein kypsiä tomaatteja pilkottuna
    2rkl tomaattipyreetä (kaksinkertainen väkevöite)
    1tl fariinisokeria
    150g raastettua Mozzarella –juustoa


    1. Leikkaa lasagnelevyt 15 samankokoiseksi palaksi ja tasoita pitkittäin siten, että ne mahtuvat täytettyinä siististi syvälaitaiseen ja suorakulmaiseen uuninkestävään vuokaan. Kuumenna iso kattilallinen vettä kiehuvaksi ja keitä 1-2 lasagnelevyä kerrallaan juuri ja juuri pehmeäksi. Keittoaika vaihtelee lasagnetyypistä ja –laadusta riippuen, mutta yleensä se on noin 2 minuuttia. Nosta levyt pois varovasti isolla siivilälle tai sihdillä ja levitä puhtaalle kostealle astiapyyhkeelle. Kuumenna vesi jälleen ja tee samoin lopuille pastalevyille.

    2. Kuumenna öljy paksupohjaisessa paistinpannussa. Paista sipuli ja valkosipuli kullankeltaiseksi tasaisesti hämmentäen. Lisää huuhdeltu pinaatti, kypsennä 2 minuuttia, pane tiukasti sopiva kansi päälle ja höyrytä 5 minuuttia. Valuta neste pois mahdollisimman tarkasti. Pinaatin täytyy olla aivan kuivaa tai pastasta tulee vetistä. Yhdistä pinaatti ja Ricotta, munat, muskottipähkinä sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Sekoita hyvin ja pane syrjään.

    3. Valmista tomaattikastike kuumentamalla öljy paistinpannussa. Kypsennä sipulia ja valkosipulia 10 minuuttia miedolla lämmöllä välillä hämmentäen. Lisää pilkotut tomaatit mehuineen, tomaattipyree, sokeri, 1 ¼ dl vettä sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Kuumenna kastike kiehuvaksi, pienennä lämpöä ja anna kiehua hiljaa 10 minuuttia. Jos haluat tasaisemman kastikkeen, soseuta monitoimikoneessa haluttuun koostumukseen.

    4. Kuumenna uusi 180 asteeseen. Voitele uuninkestävä vuoka kevyesti sulatetulla voilla tai öljyllä. Levitä noin yksi kolmasosa tomaattikastikkeesta vuoan pohjalle. Käsittele yhtä lasagnekappaletta kerrallaan ja lusikoi 2 ½ ruokalusikallista pinaattiseosta levyn keskelle, jätä tyhjä tila kumpaankin päähän. Kääri rullalle ja aseta saumapuoli alaspäin vuokaan. Tee samoin lopulle pastalle ja täytteelle. Lusikoi loput tomaattikastikkeesta cannellonin päälle ja sirottele Mozzarellaa päälle.

    5. Paista 30-35 minuuttia tai kunnes cannelloni on kullanruskeaa ja kuplivaa. Pane syrjään 10 minuutiksi ennen tarjoamista. Koristele halutessasi tuoreilla yrtinoksilla.


    HUOM! Voit käyttää kuivia canneloni –putkia tuoreiden lasagnelevyjen sijasta. Pastan kostumus on kiinteämpi, mutta ruoka onnistuu silti oikein hyvin.
     
  9. Anonymity

    Anonymity

    Liittynyt:
    12.11.2004
    Viestejä:
    7 757
    Likes Received:
    4
    Thaimaalaisia ruokia:


    TOM KHA GAI (Chicken in coconut milk soup) 1-2 hengelle

    Maustamatonta kanaa yksi kourallinen (tai muuta lihaa tai kasviksia)
    Kookosmaitoa 270 ml (voi laittaa pienen määrän myös kana- tai lihalientä)
    Galangalia 4-5 palaa
    Sitruunaruohoa ½ varsi leikattuna pienemmiksi palasiksi
    Kaffir Limen lehtiä 2 kpl
    Thaimaalainen shalottisipuli 1kpl (voi olla varmaan tavallistakin)
    Punaisia pieniä chilejä 2kpl
    Fish Saucea 2rkl
    Sokeria 1rkl
    Limen tai sitruunan mehua 1 rkl

    Step 1: In a pot, put the coconut milk mix and bring to half boiling, then add the meat (or vegetables for vegetarians). Stir until the meat is half cooked.

    Step 2: Add fish sauce, sugar and lemon juice. Please mix them well.

    Step 3: Add all the herbs and wait until it boils. Serve in a bowl.

    NB:
    - For vegetarians, we should use only green bean and fresh baby corn – cut as an inch
    - The proportion of coconut milk and chicken stock has to be determined according to your taste: the more creamy you like, the higher the proportion of coconut milk (e.g., 200ml coconut milk and 70ml chicken stock).



    GAI KRATIAM (Chicken with garlic and pepper) 1-2 hengelle

    2 kourallista maustamatonta kanafileetä suikaleina
    2 tl valkosipulimurskaa
    1 tl osterikastiketta
    1tl vaaleaa soijakastiketta
    1tl sokeria
    3-4 hyppysellistä valkopippurijauhetta
    2rkl kasvisöljyä

    Step 1. Mix all the ingredients except the vegetable oil

    Step 2: At low heat pour the vegetable oil into a wok, and add the mixture prepared in step 1. Fry until the chicken is cooked. serve with steamed rice.



    GAI SATAY (Chicken Satay) 1-2 hengelle

    Maustamattoman kanafileen suikaleita 2 kourallista (tai muuta lihaa)
    Valkosipulia 2tl
    Keltaista curryjauhetta 2tl
    Vaaleaa soijakastiketta 1tl
    Osterikastiketta 1tl
    Sokeria 1tl
    Kasvisöljyä 4rkl

    Mix all ingredients in a bowl and then fry in oil until chicken is cooked. Serve with cucumber dressing and peanut sauce.

    (Tarjotaan riisin kera)



    PEANUT SAUCE (1-2 hengelle)

    Maapähkinöitä 3 rkl
    Kookosmaitoa 4 rkl
    Chiliöljyä 4 rkl
    Sokeria 2 rkl
    Suolaa 3-4 hyppysellistä
    Chilijauhetta 3-4 hyppysellistä

    Mix all the ingredients in a bowl and microwave on high for 1 minute. Put in a serving dish.



    CUCUMBER DRESSING (1-2 hengelle)

    Kuumaa vettä 45ml
    Kurkkua, yksi viipale leikattuna paloiksi
    Chiliä (tuoretta) pieneksi silputtuna 6-7 viipaletta
    Shalottisipuli 1kpl
    Etikkaa 2tl
    Sokeria 3tl
    Suolaa 3-4 hyppysellistä

    Mix all the ingredients in a serving dish.

    (Tämä on sitä veden näköistä litkua, jossa on chilin ja kurkun palasia. Usein ravintoloissa tarjolla)



    *********************************************


    NIKSEJÄ THAIMAALAISEEN RUONVALMISTUKSEEN (virheitä saattaa esiintyä):


    Fish Sauce: Käytetään punaiseen ja vihreään curryyn, Tom Yam Soupiin, kalakakkuun jne… hyvä merkki: Tiparos

    Vaalea soija: Käytetään kaikkeen, hyvä merkki: Siewe Kao

    Tumma soija: Thaimaalaisen riisin kanssa, nuudeleiden paksuissa kastikkeissa (pieniä määriä), ei käytetä curryyn, hyvä merkki: Siewe Dam

    Soijapaputahna: Käytetään lähes kaikkeen, mm. paistettu nuudeli

    Osterikastike: Käytetään mm. yrttisalaattiin, cashewpähkinäkanaan, satay –ruokiin, valkosipulikanaan, sweet chili -ruokiin, chilikanaan, sweet&sour –ruokiin, paistamisen aikana, hyvä merkki: Nam Man Hoy Merkua

    Ketsuppi- ja chilikastike: Puolet ja puolet molempia --> sweet&souer, hyvä merkki: Roza

    Chilitahna: Tom yam Soup, pähkinäkana, chilikana, toisinaan paistetun riisin kera

    Chiliöljy: Punainen curry, Tom yam Soup, pähkinäkastike

    Kookoskerma: Puolet kookoskermaa ja puolet vettä --> tulee kookosmaitoa, jota käytetään mm. erilaisiin curryihin, jälkiruokiin, keittoihin, kastikkeisiin…

    Erilaisia yrttejä ja makua antavia raaka-aineita: valkosipuli, lime/sitruuna, sitruunaruoho (ei yleensä syödä, ainoastaan makua antamaan?), pienet punaiset tai vihreät chilit, kaffir limen lehdet (ei yleensä syödä, ainoastaan makua antamaan), sipuli, shalottisipuli, galangal, thaibasilika

    Kastikkeisiin: Fish sauce, vaalea ja tumma soijakastike, soijapaputahna, osterikastike, chilitahna, chiliöljy, chilikastike, ketsuppi, kookoskerma/-maito, kasvisöljy

    Lisukkeita tai erilaisia valmistusaineita: Jasmin –riisi, ohut riisinuudeli, paksu riisinuudeli, tapioka jauho, cashew –pähkinät, kananmuna, maapähkinät, kokonaiset valkopippurit, ruskea sokeri, tavallinen sokeri

    Kasvikset: Chinese kale (en tiedä suomen kielistä nimeä), savoy –kaali, porkkana, minimaissi, tomaatti, kevätsipuli, kurkku, vihreät pavut

    Muuta: Ruokiin käytettäviä erilaisia curry-tahnoja voi tehdä itse tai ostaa valmiina, eli kun edellä puhutaan erilaisita curryista, niin niillä ei tarkoiteta maustejauheita vaan tahnoja


    *Pirkka -lehdessä (lokakuu 2006) oli juttu thaimaalaisesta ruuasta ja siinä oli haastateltu Suomessa asuvaa, mutta Koillis-Thaimaasta kotoisin olevaa Supreecha Koivistoa. Lisäksi jutussa oli mukana muutama thaimaalainen resepti. Laitan tähän muutamia poimintoja jutusta:

    - Thaimaassa ei syödä erikseen alku- ja pääruokia, vaan kaikki ruoka laitetaan tarjolle yhtä aikaa (off topic: Thaimaassa ruoka syödään lusikalla ja haarukkaa käytetään apuna kuten meillä käytetään veistä, lisäksi käytetään syömäpuikkoja)

    - Sitruuna pehmentää sipulin makua

    - Supreecha Koivistolla on Järvenpäässä thaimaalaisten elintarvikkeiden erikoisliike Talaatsot Thai (thaimaalainen sekatavarakauppa), josta saa vaikeammin saatavilla olevia valmistusaineita, kuten tom yum -tahnaa, vihreitä munakoisija, tuoretta galangaa, pakastettuja jättikatkarapuja, tuoreita yrttejä, valmiita maustetahnoja jne... Mukaan saa halutessaan reseptejäkin ja Koivisto järjestää lisäksi ruokakursseja

    http://www.yritysverkko.com/t1059a3302.html


    Korvikkeita:
    *Tuoreen galangan voi korvata tuoreella inkiväärillä tai inkivääritahnalla (2-3 rkl)
    *Tuoreen sitruunaruohon voi korvata yhden sitruunan kuorella (paloina, vaikka aito sitruunaruoho antaakin oikean aroimin)
    *Thaichilin voi korvata tavallisella chilillä laittamalla chiliä vähän enemmän (esim. pari kpl)
    *Tamarimd -hedelmmän voi korvata 1rkl sweet chili&pineapple sauce (Pirkka)
    *Kaffirlimetin lehdet voi korvata kahden limetin mehulla ja yhden limetin hyvin pestyllä kuoripaloilla (kaffirlimetin aromi ei ole täysin korvattavissa
     
  10. MHK

    MHK Allapito VIP

    Liittynyt:
    1.12.2003
    Viestejä:
    7 052
    Likes Received:
    65
    Sukupuoli:
    Mies
    Hyvät on reseptit mutta nälkäänäkevä kansa haluaa myös KUVIA :dance:
     
  11. Huppe

    Huppe Iso Kingi H. Mode

    Ikä:
    43
    Liittynyt:
    1.6.2004
    Viestejä:
    16 121
    Likes Received:
    13
    Äsken tein helppoa ja hidasta lihapataa, tuohon voi viskata lähes mitä mieleen tulee mutta itse tein sitä näin:

    700gr karjalanpaistilihoja (suolatonta)
    1prk pirkka hillosipuleita
    4 isoa sipulia, 2 punaista ja 2 keltaista
    Laakerinlehtiä pari
    2prk tomaattipyrettä
    paketti pekonia
    3 myrttisen valkosipulisuolakurkkua
    3 kynttä valkosipulia
    2rkl sokeria
    1rkl cayennea
    1rkl mustapippuria
    ripaus merisuolaa
    1 vihreä paprika
    4-5 ISOA herkkusientä paloina tai muutama pienempi
    1/2 pulloa täyteläistä punaviintä, esim. Sunrise Carmenere
    1litra lihalientä (niin että lihat ja muut tarpeet peittyvät)
    1 isokokoinen (ei tulinen) chili tai ihan maun mukaan useampikin

    Paistellaan kaikki valurautapadassa erikseen, muista paistaa lihat huoneenlämpöisenä.
    Sekoitellaan kaikki padassa lopuksi ja annetaan kiehahtaa, sitten 175 asteiseen uuniin 5-6 tunniksi, vettä voi lisätä jos sattuu haihtumaan, pistä kansi päälle niin ei haihdu paljoa. Suurustetta tuohon ei tarvita vaan "keitä" ruoka kasaan, siitä tosiaan tulee kastikemaista kun maltat odotella.

    Voi luoja että oli hyvää... :kuola:
     
  12. Anonymity

    Anonymity

    Liittynyt:
    12.11.2004
    Viestejä:
    7 757
    Likes Received:
    4
    Mistäs me niitä saataisiin? Harmi kun mä en ole kuvannut noita ruokia, kun mä olen niitä tehnyt. Tai no kuvasin mä ton feta -salaatti ja lohkoperuna -hässäkän.

    Täytyykin tästä edespäin alkaa kuvaamaan niitä. Hyvä idea!
     
  13. jänkäkoira

    jänkäkoira

    Ikä:
    35
    Liittynyt:
    17.9.2004
    Viestejä:
    1 272
    Likes Received:
    0
    Kannattaa todellakin testata noita risottoreseptejä. "Oikeaoppinen" risotto tehdään nimenomaan noin lisäämällä kasvislientä kauhallinen kerrallaan, annetaan imeytyä, taas kauhallinen jne.. Muutaman kauhallisen jälkeen aletaan pikkuhiljaa maistelemaan josko alkaisi olla kypsää. Valmis risotto pitäisi olla sellaista irtonaista, ei möykkymäistä. Lisäksi riisissä saisi olla pikkasen puruvastusta. Valmiiseen risottoon, kun lisää vähän voita+raastettua parmesania, niin :kuola:. Valmiiseen annokseen voi vielä lisätä päälle parmesanraastetta.

    Ja kaupasta siis mukaan: Parmigiano reggiano.:rock:
     
  14. Anonymity

    Anonymity

    Liittynyt:
    12.11.2004
    Viestejä:
    7 757
    Likes Received:
    4
    Tässä kuva Tony's Delin kokkauskurssilta (Toscanan menu) ja alla kuva italailaisesta maalaismunakkaasta (vasen reuna, resepti edellisellä sivulla) ja broilerinmaksa-crostineista (oikea reuna):

    [​IMG]

    [​IMG]


    Raaka-aineita (thaimaalaisella kokkauskurssilla Koh Samuilla):

    [​IMG]


    Valmiita thaimaalaisia ruokia (kokkauskurssilla Phuketissa):

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  15. TJJ

    TJJ Status sine musculis AMMATTILAINEN

    Liittynyt:
    28.8.2002
    Viestejä:
    13 216
    Likes Received:
    3 290
    Kaupunki:
    Ääsjoki
    Perussetti kun tekee mieli kaloreita ja yksinkertaisia makuja..

    >200g pihvi, joka paistetaan maun mukaan, tietysti voissa.

    Kerma-savujuustoperunat (perunoita viipaleina, reippaasti kermaa, kippari(?) savujuustoa ja kaikki uuniin)

    Jos haluttaa, niin joku pikainen punaviinikastike..

    :kuola:

    Mitään hifimpää en jaksa puuhastella, tykkään yksinkertaisista mauista..
     
  16. koomake

    koomake

    Liittynyt:
    31.3.2007
    Viestejä:
    103
    Likes Received:
    0
    "parin" kaljan jälkeen on tälläsiä joskus tullut kokkailtua, huomaa kokin oikea oppinen varustus ja sivusta katsojan:D
     

    Liitetyt tiedostot:

  17. NEUTRAALI

    NEUTRAALI

    Liittynyt:
    15.3.2004
    Viestejä:
    13 113
    Likes Received:
    4
    aito ja alkuperäinen kotivaran kärkkäri. ihmeen hyvät arvot makkaraksi vaikkei niillä nyt väliä tässä ketjussa olekaan. ja on hyvää

    http://www.kaenkky.com/?p=artl&id=44
    [​IMG]
     
  18. Anonymity

    Anonymity

    Liittynyt:
    12.11.2004
    Viestejä:
    7 757
    Likes Received:
    4
  19. Anonymity

    Anonymity

    Liittynyt:
    12.11.2004
    Viestejä:
    7 757
    Likes Received:
    4
    Tosta makkarasta tuli mieleen...


    VALKOSIPULINEN UUNIMAKKARA AURA-JUUSTOKERMAKASTIKKEELLA

    Aika makoisan uunimakkaran saa niin, että laittaa HK:n lenkkiin suht' syviä viiltoja ja sitten laittaa sinne viiltoihin ketsuppia, jonka sekaan on sekoitettu mustapippurirouhetta ja murskattua valkosipulia. Sen jälkeen niihin viiltoihin laitetaan juustoa. Tämän jälkeen makkaralenkit pistetään matalaan uunivuokaan (ei kovin suureen) ja makkaran päälle kaadetaan purkki kuohukermaa (joka luonnollisesti valuu sinne pohjalle) ja ripotellaan sen kerman joukkoon esim. Aura -juustoa. Toki Auraa voi laittaa niihin viiltoihinkin, jos mahtuu. Tämän jälkeen uunivuoka uuniin niin pitkäksi aikaa, että makkara paistuu ja juusto siinä päällä sulaa. Makkara ja Aura-juustokermakastike syödään esim. itse tehdyn perunamuussin kanssa.


    HERKKUMUUSI

    Hyvän perunamuusin saa, kun laittaa muussatun perunan joukkoon sipulijauhetta/kuullotettua sipulia, voita, maitoa (mahd. loraus kermaa joukkoon) sekä voimakkaan makuista kasvislientä (eli laittaa veteen normaalia enemmän sivtä kasvisliemitiivistettä). Suolaa ei välttämättä tarvitse laittaa lainkaan joukkoon, koska kasvisliemessä on sitä jo omasta takaa. Ja lopuksi muusin vatkaus kuohkeaksi vatkaimella. Sauvasekoittimella tulee liisteriä.
     
  20. Anonymity

    Anonymity

    Liittynyt:
    12.11.2004
    Viestejä:
    7 757
    Likes Received:
    4
    FETA-PERUNARÖSTIT

    - puoli kiloa jotain kiinteää perunaa
    - 200 gramman fetaköntti
    - vähän purjosipulia, tavallista sipulia tms.
    - pari kynttä valkosipulia
    - aika paljon voita paistamiseen
    - vähän suolaa
    - noin teelusikallinen mustapippuria

    Perunat keitetään vähän pehmeämmiksi, kuoritaan ja raastetaan (ei kannata keittää ihan kypsiksi tai menee mössöksi). Purjo, sipuli tai muu vastaava lisämaun tuoja silputaan pieneksi, samoin feta. Ainekset sekoitetaan, valkosipuli puristetaan sekaan ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Massasta muotoillaan noin vajaan sentin paksuisia kakkaroita, jotka paistetaan voissa keskilämmöllä (n. 5 minuuttia kummaltakin puolelta).

    Voi syödä esim. paistetun kalan ja jonkinlaisen jugurttikastikkeen kanssa, tai vaikka sienimuhennoksen kanssa jos ei tykkää kalasta



    PORKKANAISET RÖSTIPERUNAT

    Näitä tarvitset:
    • n. 400 g perunoita
    • n. 100 g porkkanoita
    • 1 sipuli
    • oliiviöljyä
    • suolaa
    • mustapippuria
    • paprikaa (jos en olisi halunnut koemaistattaa röstejä myös lapsille olisin laittanut joukkoon chilijauhetta ja punaista Tabasco-kastiketta.)
    • yrttipippuria (Santa Maria)

    1. Perunat ja porkkanat kuoritaan ja raastetaan karkeaksi raasteeksi. Sipuli kuoritaan ja pilkotaan hienoksi.
    2. Kasvikset laitetaan kulhoon ja joukkoon sekoitetaan öljy ja mausteet.
    3. Nosta raasteesta kokkareita lusikalla lämpimälle pannulle ja litistä kokkareet pieniksi pihveiksi.
    4. Paista pannulla kiinteiksi ja kullanruskeiksi.
    5. Tarjoa röstit heti esim. kanan kanssa



    RÖSTIPERUNAT ( 4:lle )

    • 8 - 10 kpl keitettyjä, kylmiä perunoita ( tai raakoja )
    • 3 rkl voita, margariinia tai öljyä
    • suolaa

    Raasta perunat raastimen karkeimmalla terällä tai leikkaa ne pieniksi kuutioiksi.
    Mikäli käytät raakoja perunoita, huuhtele raastetut perunat kylmällä vedellä ja kuivata niitä, esim. keittiöpyyhkeen päällä (raastetusta perunasta irtoaa tärkkelystä joka on kitkerän makuista).

    Ruskista kevyesti puolet rasvasta laakeassa pannussa ja pane perunaraaste/ kuutiot pannuun. Mausta suolalla ja tasoita pinta paistinlastalla. Kypsennä miedolla lämmöllä n. 5 min. Valuta paistos kannen tai lautasen päälle. Sulata jäljellä oleva rasva pannussa ja kumoa paistos pannuun toisinpäin. Kypsennä jälleen n. 5 min.

    Tarjoa suoraan pannusta paistetun lihan tai makkaran sekä salaatin kanssa.



    JUUSTORÖSTI ( 4:lle )

    • 8 - 10 kpl raakoja perunoita
    • 3 rkl voita, margariinia tai öljyä
    • 1 sipuli
    • 3 dl juustoraastetta
    • 1/2 tl suolaa

    Raasta perunat karkeiksi, huuhtele niitä kylmällä vedellä, kuivata ja sekoita joukkoon hienonnettu sipuli ja suola. Kypsennä aineksia laakeassa pannussa miedolla lämmöllä 10 min.
    Sekoita sen jälkeen raasteen joukkoon 1 1/2 dl juustoraastetta ja tasoita pinta.

    Kypsennä edelleen n. 5 min. ja käännä paistos. Jatka kypsennystä vielä n. 10 min. Ripottele valmiin ruoan pinnalle 1 1/2 dl juustoraastetta ja anna sen osittain sulaa.

    Tarjoa paistetun lihan tai makkaran sekä salaatin kanssa.



    JUUSTO-RÖSTIPERUNAT MAKKARAN KERA

    8 perunaa
    2 kananmunaa
    200g gruyere –juustoa tai muuta voimakasta juustoa
    mustapippurirouhetta
    suolaa
    voita paistamiseen
    8 mausteista raakamakkaraa

    Raasta perunat ja juusto. Sekoita ne keskenään ja lisää joukkoon kaksi kananmunaa ja mausteet. Sekoita hyvin ja paista seoksesta röstejä esim. lettupannulla.
    Nosta makkarat uunivuokaan. Pistele niihin haarukalla reikiä ja paista 220 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Tarjoile makkarat juusto-röstiperunoiden ja vihreän salaatin kanssa.
     

Jaa tämä sivu