Kuivalihan valmistus

Viestiketju osiossa 'Kotitalous' , aloittaja IVa, 21.3.2018.

  1. IVa

    IVa

    Liittynyt:
    18.12.2009
    Viestejä:
    1 749
    Likes Received:
    61
    Sukupuoli:
    Mies
    Kaupunki:
    Oulu
    Onko kuivalihan tekijöitä palstalla?

    Muistin viimeinkin olla oikeaan aikaan liikkeellä ja laitoin viikko sitten satsin kuivalihaa roikkumaan. Tulevana viikonloppuna laitan vielä toisen satsin. Tämä on jo kahtena keväänä ollut suunnitelmissa mutta unohtunut ja kelit ehtineet liian lämpimäksi.

    Kävin siis hakemassa pari kiloa naudan kulmapaistia, jonka siivutin vaihtelevan paksuiksi siivuiksi. Leveyttä noin 5-7cm, paksuutta 2-3cm. Suolausta varten tein 6.5% suolaliuoksen. Lisäksi laitoin veteen sokeria 1% joka pitäisi auttaa siistin pinnan saamisessa. Ilmeisesti suola puskee helposti pintaan jos sokeria ei käytetä/suolauksen jälkeen huuhdella huolellisesti. Tästä seurauksena voi olla valkoinen härmä lihan pinnassa.

    Annoin lihojen olla suolassa +3 asteessa 18h ajan. Tämän jälkeen huuhtelin ensin juoksevalla vedellä, jonka jälkeen käytin vielä 1% sokeriliuoksessa, kuivasin ja ripustin metallikoukkuihin.

    Kuivauspaikkana toimii 2.krs lasitettu parveke jossa on kuitenkin kohtuudella rakoja joista ilma vaihtuu tehokkaasti. Parveke on etelän puolella ja lihoista suurin osa varjossa koko ajan mutta pari siivua saa kokeeksi myös suoraa auringon valoa. Tähän liittyy ainoa kysymysmerkki hommassa, meneeköhän liian lämpimäksi auringonpaisteella. Toissa päivänä auringon paistaessa keskipäivällä lämpötila nousi melkein 10 asteeseen. Muutoin keli on ollut viikon ajan erittäin hyvä, yöllä pakkasta -10 ja päivisin käynyt plussalla sen verran että lihat pääsee sulamaan eikä keloudu.

    Neuvoja hommaan liittyen otetaan vastaan, koitan ottaa muutamia kuvia hommasta viikonloppuna. Tarkoitus on kuivata 3 viikkoa, eli parin viikon päästä pääsisi ensimmäisestä satsista maistiaisia ottamaan!
     
  2. Joxuz

    Joxuz

    Ikä:
    29
    Liittynyt:
    4.6.2007
    Viestejä:
    13 428
    Likes Received:
    2 244
    Sukupuoli:
    Mies
    Kaupunki:
    Pirkanmaa
    Viimeksi uunissa noin kuukausi sitten.

    1 cm x 1cm suikaletta kulhoon. Sekaan grillimaustetta, sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, mustapippuria. Vatkaus ja bambutikkuihin uuniin roikkuun minimi lämmölle luukku auki 18 h.

    Saksilla pätkiksi, pätkät vakuumipussiin ja pussit kaappiin odottamaan jotain ulkoilmareissua.

    Omenarinkuloita kuivaan kattolistan pätkässä patterin päällä. Samoin kuivat rinkulat vakuumiin ja kaappiin.
     
    IVa tykkää tästä.
  3. >MiKa<

    >MiKa<

    Liittynyt:
    26.9.2011
    Viestejä:
    1 597
    Likes Received:
    128
    Sukupuoli:
    Mies
    Kaupunki:
    Oulu
    Pohjoispuoli olis se perinteisempi paikka, mutta hankalahan sitä kämpän puolta tietty on vaihtaa yhtäkkiä. Tuuli pitäis kans päästä käymään, mutta saattahan se ilma siinä parvekkeellakin tarpeeksi vaihtua, en tiedä. Muuten kuulostas oikeelta mun korvaan. Olen tehny jokusen kerran melkolailla samoilla ohjeilla mutta tosiaan sellasen liiterin pohjoisseinällä ihan vapaassa ilmassa roikottaen verkko suojana. Suola saa olla mun makuun just ton verran ja aikakin on ollu tota luokkaa. Uskosin että onnistuu avan hyvin tolleen kun olet tehny jos vaan yöpakkasia riittää eikä mene jatkuvasti liian lämpimäksi nopeeta.
     
    IVa tykkää tästä.
  4. IVa

    IVa

    Liittynyt:
    18.12.2009
    Viestejä:
    1 749
    Likes Received:
    61
    Sukupuoli:
    Mies
    Kaupunki:
    Oulu
    Olen katsellut myös noita uunikuivatusohjeita. Jos olet syönyt riiputtamalla kuivattua niin millaista tuo uunissa tehty on siihen verrattuna?

    e: annatko lihojen maustua vai laitatko siis maustamisen jälkeen suoraan kuivumaan?

    Seuraava satsi menee pohjoisen seinän puolelle. Ehdin tekaista pienen verkkohäkin lihoille, ja pohjoisen puolella tuulikin puhaltaa meillä järveltä päin enemmän.

    Näillä opeilla pitäisi ainakin selvitä kumpi metodi antaa paremman tuloksen, eteläseinä vähemmällä tuulella vai tuulisempi pohjoisseinä.

    Onko mielipiteitä/kokemuksia eri ruhon osien käytöstä kuivauksessa? Meinasin käyttää tuota samaa kulmapaistia molemmissa satseissa.
     
  5. >MiKa<

    >MiKa<

    Liittynyt:
    26.9.2011
    Viestejä:
    1 597
    Likes Received:
    128
    Sukupuoli:
    Mies
    Kaupunki:
    Oulu
    En oo ite huomannu kyllä eroa eri paisteilla tai sitte se on aina vahingossa ollu samaa. Jotai kympin tarjouspaistia mikä millonkin on halvinta ollu, on tullu ostettua. Toisaalta en ole sitä sillä tavalla ikinä älynnyt ajatella ja vertaillakkaan. Sen parempia lihoja en ole tehny tolla tavalla.
     
  6. narunpätkä

    narunpätkä VIP

    Liittynyt:
    25.10.2014
    Viestejä:
    4 734
    Likes Received:
    1 497
    Sukupuoli:
    Mies
    Kerran kokeillut kuivalihaa, ei ollut mun juttu vaikka junnu tykkäs.
    Ukki joka oli syntynyt 1920 luvulla osasi jutut ja kuivasi aina kalaa mutta kun ei silloin tajunnut mistään mitään ei osannut niistä asioista kysyä, harmittaa.
     
  7. PormestariSisu

    PormestariSisu

    Liittynyt:
    10.8.2012
    Viestejä:
    286
    Likes Received:
    10
    Kasvikuivurilla olen joitakin kiloja lihasta kuivannut. Pari vuorokautta pöhinää ja tavara valmista. Marinadissa ollut amerikkalaisittain ruokosokeria, sitruunaa, suolaa, worchestersoosia, piipuria, valkosipulia.
     
  8. >MiKa<

    >MiKa<

    Liittynyt:
    26.9.2011
    Viestejä:
    1 597
    Likes Received:
    128
    Sukupuoli:
    Mies
    Kaupunki:
    Oulu
    Tuleeko noilla uuneilla ja kuivureilla siitä sellasta ite ilmakuivatun tyyppistä vai enempi niitä kaupan pussibeefjerky tyyppisiä? En oikeen tosta jälkimmäisestä välitä. Kuivuri toisaalta olis ostoslistalla niin sais vaelluksille tehä evästä.
     
  9. Jukka Rahikainen

    Jukka Rahikainen

    Liittynyt:
    23.8.2016
    Viestejä:
    559
    Likes Received:
    852
    Sukupuoli:
    Mies
    Itse olen sitä mieltä että "parempia" lihoja on aivan turha käyttää kuivaushommissa.
     
  10. Joxuz

    Joxuz

    Ikä:
    29
    Liittynyt:
    4.6.2007
    Viestejä:
    13 428
    Likes Received:
    2 244
    Sukupuoli:
    Mies
    Kaupunki:
    Pirkanmaa
    Paha sanoa mausta, kun riiputtamalla kuivattu on ollut poroa ja pelkällä suolalla. Samoin pala ollut isompi josta puukolla vuoltu palasia. Hyvää se sekin oli. Kumpi parempi, en osaa sanoa.

    Kuivamausteet pintaan ja uuniin kuivuun. Sen verran ohkasta tuo liha, että vaikka mauste pinnassa, niin se maistuu suussa kuitenkin aivan tasaisesti.

    Ensikerralla koitan pelkällä mustapippurilla ja suolalla.
     
  11. IVa

    IVa

    Liittynyt:
    18.12.2009
    Viestejä:
    1 749
    Likes Received:
    61
    Sukupuoli:
    Mies
    Kaupunki:
    Oulu
    Nyt otin ekan erän pois, kaksi ja puoli viikkoa piteli hyviä kelejä ja testiksi leikkasin ohutta ja paksua palaa niin vaikutti sopivalta ajalta.

    Ohuemmat siivut meni läpeensä kuivaksi ja tasaisen tummaksi, paksuimpiin jäi aavistuksen verran punertavaa keskelle. Painosta lähti 2/3 pois. Koostumus hyvä, suolaa säädä ensi keväänä hitusen vähemmäksi, 6.0-6.2 %.

    Kerrassaan onnistunut yritys, viikon päästä sittn toinen mokoma satsi valmis.

    Kissan perkeleetkin olis noita syöny innoissaan vaikka on nii suolaisia! Muuten ovat niin kranttuja ruokansa suhteen.

    e: parempia lihoja tosiaan tämän perusteella turha laittaa, kulmapaisti rokkaa.
     
  12. Joxuz

    Joxuz

    Ikä:
    29
    Liittynyt:
    4.6.2007
    Viestejä:
    13 428
    Likes Received:
    2 244
    Sukupuoli:
    Mies
    Kaupunki:
    Pirkanmaa
    Ei liene juu lihalla väljä. Ite tein paistista, kun ei muuta ollut. Lähes kaikki meni vakuumiin. Pitäis varmaan maistella yks satsi, niin osais paremmin arpoa makua.
     

Jaa tämä sivu