Linux

Viestiketju osiossa 'Tietotekniikka / tele' , aloittaja olakolli, 6.8.2008.

 1. olakolli

  olakolli

  Liittynyt:
  6.4.2008
  Viestejä:
  24
  Likes Received:
  0
  Laitetaan tännekin jos tärppäis.
  Asiaan.

  Hankin mielenkiinnosta kakkoskoneeksi, pöytäkoneen rinnalle, asus eee:n jonka käyttöjärjestelmänä toimii ensiasennettuna Linux. (Tarkotus oli käyttää toisella koneella windowsia ja ko "kakkoskoneella" linuxia. Hermo kuitenki meni omaan tyhmyyteni jo muutamassa viikossa kun en yksinkertaisesti osaa tätä käyttää "pintaa syvemmältä". Asensin jo win xp:n mutta päätin että vaikka vaikeimman kautta opettelen Linuxin käytön). Netistä olen lukenut lisäinfoa mutta tyhmä ei ota selvästäkään selkoa. Tässä muutamia kysymyksiä jos joku osaisi vastata?

  -Ohjelmien asennus (.deb asennustiedostot menee[automaattisesti], mikään muu ei), ohjeet tai linkkiä ohjeisiin?? En siis tarkoita "lisäätaipoista"-sovellusta vaan netistä ladattuja asennustiedostoja #vai olenko täysin idiootti#
  Esimerkkitapauksena yritin asentaa Songbirdin; osaaminen loppui tiedoston lataamisen suoritettuani.

  -iPod (6generation, 80gb) käyttö ulkoisena kovalevynä. Onko edes mahdollista vai missä vika kun en saa toiminaan?

  Mmh saa myös postata kaikki mahdolliset vinkit&linkit alottelevalle linux-harrastajalle.

  Myös omat tiukat top-listanne linux-ohjelmista on tämänhetkinen intohimo.
   
 2. Kuris

  Kuris

  Ikä:
  36
  Liittynyt:
  11.5.2004
  Viestejä:
  986
  Likes Received:
  0
  Sukupuoli:
  Mies
  Tässä on ihan hyvä paketti erilaisia asennusmenetelmiä, joista voit valita mieleisesi Linux-jakelusi mukaan: Asennusohjeita

  Ohjelmia, joita itse käytän:

  Multimedia:
  Exaile, varsin asiallinen musiikkisoitin ilman ylimääräisiä kikkareita
  MPlayer, ehkäpä paras ohjelma elokuvien yms. katsomiseen

  Yleinen latailu:
  LimeWire, yksittäisten musiikkitiedostojen hakemiseen sopiva torrent-ohjelma
  Azureus, toinen loistava torrent-ohjelma

  Keskustelu:
  Pidgin, tämä toimii Messengerin ja monen muun keskusteluohjelman korvikkeena
  XChat, monipuolinen ohjelma irkkailuun

  Muut:
  Wine, Windows-pohjaisten ohjelmien käyttö
  Gimp, vastike Adobe Photoshopille (pilkunnussijat voivat olla hiljaa :) )

  Ihan kaikkia ohjelmia en jaksa luetella ja noistakin iso osa on yleensä jo vakiona mukana tuoreessa Linux-jakelussa. Ja ainakin Ubuntulle yllä mainitut ohjelmat voi asentaa Synaptic Package Managerilla.

  Edit. Vinkki: Käytä mieluummin Linux-jakelusi sisäistä asennusohjelmaa eri ohjelmien asentamiseen, kuin itse käsin konsolissa kikkailemalla. Kirjastojen riippuvuudet on yleensä valmiiden pakettien osalta jo kohdillaan, kun taas itse asentaessa siitä saattaa tulla loputon suo ohjelman "kääntämisen" keskeytyessä puuttuvien/vääräversioisten kirjastojen takia. Siinä sitten googlaillaan ja tutkitaan että "mitäs vit..." ja kirotaan Linux suohon... ;)

  Edit2. Vinkki 2: Jos sinulla jo ei ole Ubuntua asennettuna, suosittelisin melkeinpä sen asentamaan. Varmaan tämän hetken helppokäyttöisin Linux-jakelu tällä hetkellä ja lähes jokaiseen vähänkään yleisempään ongelmaan löytyy ratkaisu Ubuntun foorumeilta.
   
 3. Stanner

  Stanner

  Liittynyt:
  23.1.2004
  Viestejä:
  729
  Likes Received:
  0
  Tuskin olet idiootti. Linuxissa ohjelmat vain asennetaan pääosin eri tavalla kuin windowsissa. Jos yrittää asentaa windows-tyyliin, niin hermothan siinä menee.

  Tässä ohjeita eeepc:lle: http://www.saunalahti.fi/jaripepe/eee_pc/
   
 4. ossipena

  ossipena

  Ikä:
  36
  Liittynyt:
  21.4.2005
  Viestejä:
  7 672
  Likes Received:
  0
  vähän niinkuin yrittäsit asentaa mäkkiohjelman windowsiin. Osaat varmasti ennustaa että onnistuuko...saati sit kännykän javapeliä autosi ajotietokoneeseen.

  deb on ilmeisesti juuri sen käyttämäsi distron paketitmuoto. Toisissa distroissa on rpm ja lisäksi on mahdollisuus kääntää ohjelma lähdekoodista joka ei ole distroriippuvainen ainakaan kovin pitkälti.

  et tartte ohjeita jos saat debit asennettua..sillä ne on ainoat asennusohjelmat jota käyttiksesi tukee.

  jos haluamaasi ohjelmaa ei löydy debbiin paketoituna niin rukoile että joku moisen tekisi tai opettele lataamaan sorsat ja käyttämään .configure - skriptiä plus make - komentoja. Tätä en suosittele jos vähänkin epäilet komentorivitaitojasi.....
   
 5. Reason

  Reason

  Liittynyt:
  18.10.2004
  Viestejä:
  3 274
  Likes Received:
  2
  Ensinnäkin, vaihda se oletuksena oleva tab-pohjainen ikkunointisysteemi veke, se on turhanpäivänen ja liian pelkistetty ainaki mun mielestä. Alla olevassa linkissä on ohjeet kuinka IceWM vaihdetaan normaaliin KDE3-ikkunointimanageriin. Sitä on huomattavasti helpompi käyttää jos oikeasti haluaa tehä koneelle jotain. Lisäksi se on winukkaa käyttäneellekin aika helppo. Ja sitäkin voi kustomoida oikin tunteella jos niin haluaa.

  KDE:n vaihtaminen ikku:http://wiki.eeeuser.com/howto:getkde

  Unohda erillisten asennuspakettien latailut. Opettele käyttään pakettimanageria eli graafisesti Synapticia. Linuxissa softan asennus on kätevintä pakettimanagerin avulla. Siellä voit hakea tarkoitukseesi sopivan softan ja asentaa sen helposti. Kaiken lisäksi Synaptic on varsin hyvä systeemi joka on rakennettu apt-pakettihallinan käyttöliittymäksi jota pidetään monessa yhteydessä parhaana pakettienhallintasysteeminä. Ensimmäiseksi kun saat synapticin auki, kannattaa lisäillä muutama pakettikirjasto(repository) jotta saatavilla olevaa softaa on enemmän.

  Lisää repoja: http://wiki.eeeuser.com/addingxandrosrepos
  Synapticin käyttö: http://wiki.eeeuser.com/howto:installsoftwarequickguide#more_about_repositories

  Jos tarvit jotain tietynlaista softaa, kannattaa googletella paljon. Voit etsiä joko softan käyttötarkoituksen mukaan yms. tai hakea vaikka vastinetta jollekin aikaisemmin käyttämällesi softalle.

  iPodin synkkaus pitäs onnistua ainakin Amarokilla: http://en.wikipedia.org/wiki/Amarok_(software)
   
 6. olakolli

  olakolli

  Liittynyt:
  6.4.2008
  Viestejä:
  24
  Likes Received:
  0
  Kiitos, naista ohjeista on jo ollu paljon apua. Muutin tuon tyopoyta tilan kde-tilaan...Muuten toimii loistavasti mutta taisi muuttua samalla nappaimiston merkit amerikkalaisiksi..kuinkas tuon vaihto onnistuu*kysymysmerkki*

  Paljon tassa opittavaa mutta kohan alkuun paasen niin olen tyytyainen.
   
 7. Reason

  Reason

  Liittynyt:
  18.10.2004
  Viestejä:
  3 274
  Likes Received:
  2
  Ööh, en muista tarkalleen. Ohjauskeskuksesta vai mikä sen nimi nyt oli, voi vaihtaa. En muista tarkalleen miten sinne näppisasetuksiin mennään ku ei oo kone tässä käsillä. Siellä tais olla hardwaren puolella näppäimistöasetukset, vaiha sieltä asettelu johonki niistä Suomen vaihtoehdoista. Niitäki on useampia erilaisia. Testaa varsinkin funktionäppäimien toiminta ku kokeilet niitä eri vaihtoehtoja, kaikissa ei toimi kaikki oikein.

  Noista repositoryistä vielä unohtu mainita se, että sinne listaan ei kannata lisäillä mitä sattuu repoja, koska kaikki paketit ei toimi kaikissa Linux-distroissa. Edes Debianin kaikki paketit ja softat ei toimi tuossa EEE:n Xandroksessa vaikka se onkin Debianista muokattu alunperin.
   
 8. Stanner

  Stanner

  Liittynyt:
  23.1.2004
  Viestejä:
  729
  Likes Received:
  0
  Löytyy vastaus siihenkin kysymykseen täältä linkistä: http://www.saunalahti.fi/jaripepe/eee_pc/kde.html
   
 9. miqsu

  miqsu

  Liittynyt:
  26.3.2007
  Viestejä:
  1 593
  Likes Received:
  0
  Irssi on kyllä se ainoa oikea ;) Nojoo, jos halutaan että ohjelmaa voi käyttää - eikä opiskella - on tuo hyvä softa.

  Mutta pidginiä ei kannata asentaa jos pelkkää msn-protokollaa aiot rasittaa paskanjauhannalla. aMSN on hommaan helvetisti parempi, eikä jatkuvasti jätä viestejä lähettämättä perille saakka kuten pidgin.

  http://www.amsn-project.net/
   
 10. Kuris

  Kuris

  Ikä:
  36
  Liittynyt:
  11.5.2004
  Viestejä:
  986
  Likes Received:
  0
  Sukupuoli:
  Mies
  En kyllä Irssiä lähtisi heti ensimmäisenä tarjoamaan Linux-ensikertalaiselle, mutta et ilmeisesti sinäkään. Hyvä niin. :) Elitistit fanittaa emacsiakin parhaana ohjelmana ikinä.. ;)

  Itselläni on käytössä myös Googletalk, jolloin toimivat mukavasti samassa Pidginiä käytettäessä.
   
 11. Dangerous_Dave

  Dangerous_Dave

  Liittynyt:
  18.4.2002
  Viestejä:
  1 465
  Likes Received:
  3
  Onko muuten Linuxille mitään mahdollisuutta saada jotain digi-tv -korttia USB-liitännällä? Ja kaapelitalouteen tulee, eli terrestiaalikortti ei käy.
   
 12. Stanner

  Stanner

  Liittynyt:
  23.1.2004
  Viestejä:
  729
  Likes Received:
  0
  USB digikortteja kaapeliin on yleisestikin melko vaikea löytää mistään. Ihan windowsiinkin.
   
 13. Dangerous_Dave

  Dangerous_Dave

  Liittynyt:
  18.4.2002
  Viestejä:
  1 465
  Likes Received:
  3
  Asensin Virtual Boxin kautta Ubuntu Studion Macbookiin, mutta näytönohjaimen ajurit pitäis saada jotenkin konffattua. Näytönohjain siis Intel GMA X3100, Intelin paketti on asennettu paketinhallinnan kautta, mutta mistään en löydä mitään graafista työkalua, jolla kertoisin, että näytönohjain on tää ja haluaisin resoluutioksi sen jne. Screen Resolution-työkalun kun avaa, siellä on vain joku geneerinen vga näytönohjain ja resoina valittavissa ainoastaan 800x600 ja 640x480. Niillä ei paljoa juhlita.
   
 14. Dangerous_Dave

  Dangerous_Dave

  Liittynyt:
  18.4.2002
  Viestejä:
  1 465
  Likes Received:
  3
  Itse itselleni vastaten, näyttäisi olevan Ubuntussa käytössä Virtual Boxin oma virtuaalinäytönohjain ja ei tarvi kun lisätä lisää resoja xorg.confiin, niin homma fudaa. Ainakin sen manuaalin mukaan. Eli tässäkin auttoi vanha kunnon RTFM.
   
 15. Sk3tc

  Sk3tc

  Liittynyt:
  23.9.2005
  Viestejä:
  481
  Likes Received:
  15
  Mikä olisi paras linux aloittelijalle? Mitä vähän tutkinut ubuntu/kubuntu/mint olisi varmaan hyvä vaihtoehto?
   
 16. Shane

  Shane

  Liittynyt:
  21.1.2003
  Viestejä:
  2 527
  Likes Received:
  124
  Mint noista mielestäni ehdottomasti paras mutta ei Ubuntukaan huono ole. Riippuu ehkä vähän koneestakin mikä toimii helpoiten "heittämällä". Jos muistan oikein niin Ubuntu pohjautuu Debianiin ja Mint taas pohjautuu Ubuntuun, ei suoraan Debianiin.
   
 17. Late^

  Late^

  Ikä:
  37
  Liittynyt:
  16.8.2002
  Viestejä:
  380
  Likes Received:
  30
  Ääni Mint:lle ... vanhemmilleni asensin ja ovat jopa osanneet käyttää.
   
 18. The Legend

  The Legend aka Pode VIP

  Liittynyt:
  13.11.2006
  Viestejä:
  890
  Likes Received:
  98
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaveri asensi mulle Linux Mintin. Ei ole vaikea käyttää.
   

Jaa tämä sivu