Omakotitalon energiankulutus

Viestiketju osiossa 'Kotitalous' , aloittaja Timba79, 8.9.2011.

 1. Hullusika

  Hullusika

  Liittynyt:
  18.8.2011
  Viestejä:
  275
  Likes Received:
  39

  Olen siis varsinaisesti maalämpömyyjä, enkä mikään IV-asiantuntija. Muistan vain kun viime vuonna loppiaisen aikoihin oli etelässäkin -30c, ja yrityksemme sisäisissäviestikanavissa keskusteltiin asiasta ja useampikin henkilö oli maalaisjärjellä sitä mieltä että puhallusnopeutta tulisi pudottaa. Yrityksemme 2 lvi-suunnittelijaa taas kilvan huusivat moisen olevan todella huono ajatus. En muista tarkalleen, mutta homma johtui muistaakseni enemmänkin kastepisteen muodostumisesta väärään paikkaan suhteessa höyrysulkumuoviin, eikä niinkään IV-koneen kärsimisestä. Ts. unohda edellisestä viestistäni kohta joka yksilöi homman koskemaan nimenomaan pyöriväkennoisia laitteita.
   
 2. D.Yates

  D.Yates

  Liittynyt:
  7.1.2004
  Viestejä:
  13 094
  Likes Received:
  733
  Siis mitä?

  Jos ilmanvaihto on tyystin poissa päältä, niin varmaan joo alkaa kerätä kosteutta joka sitten tiivistyy mihin tiivistyy, mutta mahtaako niitä koneita niin pienelle edes saada että näin voi käydä? Ainakaan mitään normin mukaista puhuria on aika turha pitää.
   
 3. Hullusika

  Hullusika

  Liittynyt:
  18.8.2011
  Viestejä:
  275
  Likes Received:
  39
  Näiden kahden LVI-suunnittelijan mukaan ainakin muutamia konemalleja voi laittaa niin pienelle. Ongelma ilmeisesti korostuu kun sisä- ja ulkolämpötilan ero on suuri. Ongelma on siis ainoastaan taloissa joissa on höyrynsulkumuovi.
  Siitä ollaan alallakin yhtämieltä, että suomen rakennusmääräykset ovat täysin järjettömät. Tästä johtuen monien tuonti-IVkoneiden manuaaleissa on pahasti virheellistä tietoa soveltuvista neliömääristä. Esimerkkinä Suomalaisten rakennusmääräysten mukaan ilman pitää vaihtua 2krt niin nopeasti kuin vaikkapa saksassa. Lisäksi pitää jäädä vielä tehostusvara, joka on varsin huomattava.
   
 4. tomps123

  tomps123

  Liittynyt:
  16.4.2013
  Viestejä:
  1 199
  Likes Received:
  124
  Kaupunki:
  Kotka

  Haha, nyt nakitit itses pahemman kerran. Sanos kuule, että saako Danfossin lämpöpumpusta jotenkin asetuksien kautta säädettyä lämminvesivaraajan ylläpitämää veden lämpötilaa? Hanasta tulee mielestäni turhan kuumaa, mutta en tiedä että pitääkö lämpötilaa laskea pumpusta vai lvv:stä.

  Toisekseen: nyt talvipakkasilla pumppu käynnistyy huoneilman jäähtymisen vuoksi. Lisäksi se käynnistyy lämminvesivaraajan tarpeesta. Voinko jotenkin säätää tätä lvv:n tarvetta, jotta pumppu ei käynnistyisi lämmittämään pelkkää käyttövettä? Huoneilman lämmitystarve on kuitenkin niin "jatkuvaa", että käyttöveden ei pitäisi tällä välillä päästä tippumaan kovinkaan paljoa.
   
 5. Hullusika

  Hullusika

  Liittynyt:
  18.8.2011
  Viestejä:
  275
  Likes Received:
  39
  En ole myynyt koskaan Danfossia enkä tunne asetuksia tarkemmin. Selvitän muutamia perusjuttuja, joten älä suutu jos selkeitä etukäteen.
  1. Pumput toimivat vaihtoventtiilillä -> Tekevät samaan aikaan vain käyttövettä tai lämmitystä, ei molempia yhtäaikaisesti.
  2. Pumput ovat lähtökohtaisesti käyttövesiprioriteetillä, eli jos tarvitaan samanaikaisesti molempia, on valintana käyttövesi. Tämä johtuu siitä, että käytännössä kaikki lämpöpumput ovat suunniteltu toimimaan lattialämmityksen kanssa, joissa lämmityskatkolla ei ole mitään merkitystä vesikiertoisen lattialämmityksen luontaisen lämmönvarauskyvyn vuoksi.
  3. Kuulostaa siltä että pumpussasi on hystereesi säädetty liian pienelle. Suomeksi, jos varaajalämpötila on säädetty esim. 52c, niin pumppu on saatettu ohjelmoida siten, että käyttöveden lämmitys lähtee uudelleen päälle kun varaajan lämpötila on esim. 50c. Jos käyttöveden riittävyyden kanssa ei tule ongelmaa, suosittelen säätöjä jossa varaajan lämpötilan annetaan pudota esim. 10 astetta pyyntilämpötilaa alemmas, ennen kuin aloitetaan uudelleen sen lämmittäminen. Moderneilla pumpuilla/varaajilla tulisi olla max. 2 käyttövesijaksoa esim. yön aikana kun lämmintä vettä ei käytetä.

  Tuohon että hanasta tulee liian kuumaa ei pitäisi olla pumpulla oikeastaan mitään tekemistä. Kuulostaa siltä että hanojesi sekoittajat saattavat olla huonosti laitettu. Tai varaajan syöttösekoitusventtiili on väärin säädetty.
   
 6. Joxuz

  Joxuz

  Ikä:
  29
  Liittynyt:
  4.6.2007
  Viestejä:
  13 938
  Likes Received:
  2 488
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Pirkanmaa
  Jos monesta hanasta tulee liian kuumaa:

  Laita hana valuttamaan täysin kuumaa vettä. Kävele varaajalla olevan osydeluxin/syöttösekoittajan viereen ja venkuta sitä eestaas useampi kerta. Eli säädä tulemaan aivan kylmää ja taas täysin kuumaa, muuttuuko hanalle lähtevän putken lämpötila? Jos muuttuu, jätä säätö sellaiseksi kuin haluat ja jos ei, niin löysit vian tai nyt se jo koskettaessa alkoi tiputtaan vettäkin lattialle.

  Jos vain yhdestä hanasta liian kuumaa, niin termostaatti itse hanasta luultavasti sökö. Sama vika itsellä omassa suihkuhanassa, mutta suutarin lapsella ei olekkaan kenkiä. :D
   
 7. tomps123

  tomps123

  Liittynyt:
  16.4.2013
  Viestejä:
  1 199
  Likes Received:
  124
  Kaupunki:
  Kotka
  Hyvää dataa tulee, kiitos näistä! Selkeitä ei oo kyllä mikään, joten ei huolta siitä. Tuon hystereesin voisin tarkastaa pumpun asetuksista. Vaikkei pumpulla olisi käyttöveden lämpötilan kanssa mitään tekemistä, niin miten se yleisesti ottaen on: onko se lämpötilan säätö pumpulla vai lvv:llä itsellään? Toisekseen, saakohan ton legionellatoiminnon jotenkin ajastettua yöksi, koska meilläkin yösähkö. Vai onko se oletuksena yöaikaan, koska olis aika ilkeä jos suihkustakin tulis "normiasennolla" ihan pirun kuumaa.

  Käsin en kyllä ala mitään deluxeja renkkaan, siitä ei tuu kun vesivahinko ja aivovaurio. Mua kyllä korpee tollaset käsin vemputettavat kusipääkoneet, niistä ei kyllä ota mitään selkoa. Puolivinottaisen bitin saattaisin ehkä joskus saada hyväksyttävään asentoon, mutta menee kyllä pään raapimiseks jos joutuu jotain käsivekotinta kääntään. Vaikkei toikaan oo varmaan kun ihan säätöventtiili.
   
 8. Joxuz

  Joxuz

  Ikä:
  29
  Liittynyt:
  4.6.2007
  Viestejä:
  13 938
  Likes Received:
  2 488
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Pirkanmaa
  Näkyykö tuollaista jossain:
  [​IMG]
  Tuosta mustasta pyörästä jossa numerot säädetään se paljonko sekoitetaan kylmää vettä kuuman sekaan, jotta hanoille ei mene tulikuumaa. Se voinee olla vain jumissa, siksi sitä voisi koittaa renkuttaa eestaas.
   
 9. Hullusika

  Hullusika

  Liittynyt:
  18.8.2011
  Viestejä:
  275
  Likes Received:
  39

  Legionella-ajon nyt voi periaatteessa nappaista vaikka kokonaan pois, ja käyttää sitä vaikka manuaalisesti kerran kuukaudessa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Legionella Tuosta vähän lisää infoa. Mielenkiinnosta, minkälaiset hystereesit sulla oli pumpussa? Ja auttoiko tuohon alkuperäiseen ongelmaan mitenkään?

  Minkä lämpötilan säädöstä nyt puhut? Lähtökohtaisesti kaikki säätäminen tapahtuu pumpusta. Lvv on vain ns. tyhmäsäiliö, jossa on kierukka sisällä (tai sähkövastus jos on sähkövaraaja).
   
 10. tomps123

  tomps123

  Liittynyt:
  16.4.2013
  Viestejä:
  1 199
  Likes Received:
  124
  Kaupunki:
  Kotka
  Vastaillaas pitkästä aikaa. Hystereesiä en löytänyt pumpun asetuksista, ei varmaankaan ole käyttäjän asetettavissa. Kesäksi laitoin pumpun "käyttövesi" -asentoon, sillä aina välillä lämmitti parista patterista yläreunan (n. 30sek kuulu putkista kohinaa) vaikka sisälämpötila oli vähintäänkin korkea. Legionellatoiminto ei ota huomioon aikaa, manuaalin mukaan tekee sen kerran viikossa. Voisi kokeilla tehdä se käsin ja aina yöaikaan, mutta toisaalta on taipumusta unohdella asioita, joten ehkä en tuossa asiassa lähde marginaalista säästöä tekemään. Tulevana lämmityskautena pitää huoneanturin vaikutusta säätöön muutella, ja katsoa miten se vaikuttaa toimintaan.

  Vajaa kuukausi vaille täysi vuosi, pumppujen tunnit seuraavat:

  Elokuu 2016
  Lämpöpumppu 8441h
  Lisälämpö1 153h
  Lisälämpö2 90h
  Käyttövesi 1765h

  Elokuu 2017
  Lämpöpumppu 10009h
  Lisälämpö1 163h
  Lisälämpö2 100h
  Käyttövesi 1920h

  Eli erotusta:
  Lämpöpumppu 1568h
  Lisälämpö1 10h
  Lisälämpö2 10h
  Käyttövesi 155h

  Näyttääkö muiden silmiin ihan järkeviltä lukemilta? Lisälämmöt taitaa tulla vaan tuosta legionellasta, kun on molemmat vastukset käyneet yhtä paljon...
   
 11. Tumety

  Tumety

  Liittynyt:
  26.4.2013
  Viestejä:
  72
  Likes Received:
  10
  Kopioidaas nyt tännekkin.

  Hohhoih vittujen kevät. Ostettiin rivarikaksio 55m+pieni lämmin varasto. Sähkölämmitteinen, vesikiertoinen lattialämmitys, ilppi ja varaava takka. Sähkökattilana Ctc Ecoel 1550. Mua kummastuttaa meidän sähkönkulutus, tai lähinnä se kun ei ole mihin verrata, että menäänkö linjassa. Kovilla pakkasilla mentiin keskimäärin 50kwh pvä, nyt vakiintunut hieman alle 40kwh pvä. Onko ok? Mutta sähkökattilaan, ajoittain tuntuu, että olen hyvinkin omaksunut sen periaatteen ja välillä saa taas raapia päätänsä. Lattialämmityksen lämpöhän varmastikkin säädellään kohdasta min. Menovesi? Okei. Noh, päävalikoissa on vielä erikseen kohta " Huonelämpötila " jota voi säätää. Mitä tämä tarkoittaa? Haluttua huonelämpötilaa vai ihanko oikeasti huonelämpötilaa tällä hetkellä? Yritän sitä säätää, mutta en saa sitä alle 22c millään. Miksi? Takkaa polttelemme päivittäin ja ilppi säestää minkä kokee tarpeelliseksi, ilpillä pyynti 23c nyt, joten haluaisin tuon huonelämpötilan alle 22c, ettei sieltä revitä lämpöä. Termarit on lattialämmölle makkarissa ja olkkarissa, molemmissa ihan pienellä, kokonaan en ole raaskinut sulkea. Vittu että on pää pyörällä. Apuja, kokemuksia, mitä vain. :D
   
 12. narunpätkä

  narunpätkä

  Liittynyt:
  25.10.2014
  Viestejä:
  4 734
  Likes Received:
  1 499
  Sukupuoli:
  Mies
  Sulla ilppi viilentää ja takka kuumentaa?
   
 13. Tumety

  Tumety

  Liittynyt:
  26.4.2013
  Viestejä:
  72
  Likes Received:
  10
  Käsittääkseni ilppi kyllä lepää kun takka alkaa tuottaa lämpöä, tai näin ainakin oletan. En mä sitä erikseen sammuttele, mutta eipä se nytkään höngi.
   
 14. narunpätkä

  narunpätkä

  Liittynyt:
  25.10.2014
  Viestejä:
  4 734
  Likes Received:
  1 499
  Sukupuoli:
  Mies
  Jos siinä on automatiikka ja olet säätänyt sen 23 asteeseen ja ilma lämpeää sen tunnistimen kohdalla tähän tai lämpimämpään niin alkaa viilentämään eli syö sähköä ihan pirusti.
   
 15. Tumety

  Tumety

  Liittynyt:
  26.4.2013
  Viestejä:
  72
  Likes Received:
  10

  Okei, no täytyypä tutkia ja vaikka sammutella päiväksi, kun takkaa eka polttaa ja vertailla sitten sähkönkulutusta. Mitsun FH25 ilppi kyseessä, automatiikkaa en ainakaan itse ole päälle paineskellut. Heat mode ja jatkuva 23 pyynti.
   
 16. -skeletor-

  -skeletor- VIP

  Ikä:
  33
  Liittynyt:
  18.9.2010
  Viestejä:
  1 207
  Likes Received:
  783
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Siilinjärvi
  Kuhan on heat päällä niin ei se mitään jäähdytä. Lämmittää kun on tarvis ja muuten kierrättää ilmaa.

  Itsellä on rivari kaksio 52 neliötä suoralla sähköllä ja ilppinä Panasonic NZ9. Ei ole tarvinnut tänä talvena vielä sähköpattereita käyttää. Sähkölasku on ollut jotain 75-105€ kuukaudessa sisältäen kaiken sähkön.
   
 17. Tumety

  Tumety

  Liittynyt:
  26.4.2013
  Viestejä:
  72
  Likes Received:
  10
  Jees, näin ajattelinkin. Onko kuinka uusi rivari? Meillä 2013 rakennettu joten koneellinen ilmanvaihtokin hörppäisee pienen osan kulutuksesta..
   
 18. -skeletor-

  -skeletor- VIP

  Ikä:
  33
  Liittynyt:
  18.9.2010
  Viestejä:
  1 207
  Likes Received:
  783
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Siilinjärvi
  Rakennettu seitkytluvulla. Vesikatto, yläpohja, ikkunat ja ovet rempattu. Koneellinen ilmanvaihto on ja vesi omalla sähkövaraajalla. Lattilämmityksiä ei ole. Ja yksi tekijä on että saunaa en juurikaan lämmitä kun salilla tulee käytyä joka kerta.
   
 19. Razorblade

  Razorblade

  Liittynyt:
  27.5.2004
  Viestejä:
  1 510
  Likes Received:
  63
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  susirajalla
  Onko jollain heittää vinkkiä miten mitata vesivaraajan toiminta ilman sähkärin kutsumista? Ongelma siis, että sähkötaulussa kytkimessa olevat merkinnät 0,1 ja 2 on kytketty hieman oudosti ja haluaisin saada yösähkölle tuon 3kW varaajan lämmityksen. Sen verran selvitin, että 1-asennossa tuo varaaja on kokonaan pois koska vesi on jääkylmää, jäljelle jää 0 ja 2-asennot joiden eroa ei ole pystynyt kunnolla hahmottamaan sähköyhtiön seurantapalvelusta, luulisi yösähkötoiminnon erottuvan ihan selvästi 22-06 välisellä ajalla jos se olisi käytössä? Jännitemittarilla ei näe vesivaraajan alta toimintaa, taitaa olla sen verran paksu suojaus johtosarjassa ettei kynä anna signaalia sen läpi.

  Olisi mukava saada tuohon edes jotain haisua ennen kuin tilaan sähkärin joka ottaa 100€ pelkästä tsekkauksesta ja toisen satasen jos joutuu korjaamaan kytkentää :D
   
 20. Lonewolf

  Lonewolf

  Liittynyt:
  23.11.2018
  Viestejä:
  550
  Likes Received:
  208
  Sukupuoli:
  Mies
  Onko sulla lämmitysmuoto varaava sähkö? Jos ei, niin ei käytännön merkitystä (hinnassa) lämmittääkö pelkkää käyttövesivaraajaa jatkuvana vai vain yöllä. Käytännön merkitystä tulee siinä, että jos 300 litran varaaja tulee kavereiden kans saunoessa suihkuteltua tyhjäksi jo illalla.

  Helppo käytännön testi, anna pytyn jäähtyä asennossa 1 päivällä, laita illalla asentoon 0 ja kokeile aamulla, olikos vesi kylmää vai lämmintä. Sama sitte uusiksi asennolle 2.

  Sinänsä kummalta kuulostaa että joku laite saa virtaa jos nupit on asennossa 0.
   

Jaa tämä sivu