Omakotitalon ilmanvaihto ja lämmöntalteenotto

Viestiketju osiossa 'Kotitalous' , aloittaja Huppe, 26.8.2010.

 1. Neuvokas

  Neuvokas

  Liittynyt:
  18.5.2014
  Viestejä:
  1
  Likes Received:
  0
  Wanha ja tiivis hirsitalo - missio mahdoton?


  Hirsitalossa kaikkien aukkojen yläreunassa on huomattavan mittava ilmaa läpäisevä "rako". Peitelaudalla /- listalla huoliteltu piiloon. Jos huoneessa on alipainetta niin tuloilmaa riittää!
  Kunnollisella pystyhormilla /-hormeilla pakkasen aikaan ja/ tai koneellisella poistolla lämpimään aikaan saadaan ilma liikkumaan. Eri asia sitten energian kulutus talviaikaan - lämmitetty sisäilma ulos ja kylmä pakkasilma sisälle (ei kovin miellyttävä myöskään).
   
 2. IHMEMIES

  IHMEMIES

  Liittynyt:
  21.5.2006
  Viestejä:
  53
  Likes Received:
  17
  Huoltovalikosta voisit tarkistaa että onko huurtumisenesto lämpötilaohjauksella vai valokennolla. Onko talon seinässä olevassa tuloilmaritilässä suodatin? Puhaltimet pyörii samaa vauhtia tehdasasetuksissa...jos säätö ei muuten onnistu niin muutat sitten jännitteitä ja laitat sitten saman jännite eron joka teholle.
   
 3. Tomsku1

  Tomsku1

  Liittynyt:
  17.5.2014
  Viestejä:
  2
  Likes Received:
  0
  Valokennolla ohjataan sulatusta. Pitääpä sitten muuttaa jännitteet ja kokeilla vielä. Iriksellä olen kokeillut säätää tuloilmaa mutta pelti pitää olla puoliksi kiinni ennenkuin tulo on poiston alle. Ja koneen meteli tietenki nousee.
   
 4. IHMEMIES

  IHMEMIES

  Liittynyt:
  21.5.2006
  Viestejä:
  53
  Likes Received:
  17
  Laita kesäajaksi lämpötilaohjaukselle niin ei mee sulatukselle... tuo valokenno laittaa sulatuksen päälle pienestäkin huurteesta, saat ainakin yhden murheen eliminoitua.
   
 5. syclone

  syclone

  Liittynyt:
  13.10.2004
  Viestejä:
  192
  Likes Received:
  0
  Onko kokemuksia IV-koneen sijoittamisesta kodinhoitohuoneeseen tai muualle huonetiloihin? Aiheutuuko ääniongelmia? Tällä hetkellä vaihtoehtoina olisivat Vallox 145 SE tai Swegon Casa R120, joista Swegon lienee jonkin verran hiljaisempi.
   
 6. Samwaiss

  Samwaiss

  Liittynyt:
  17.12.2011
  Viestejä:
  420
  Likes Received:
  8
  Sukupuoli:
  Mies
  Oma koneeni on tuulikaapissa, huonejärjestyksestä johtuen. IV-koneeni on hiljainen(Flexit 4S), ruuvattu suoraan väliseinärankaan ilman pehmusteita. Kyseessä on ns. pyöriväkennoinen vehje. Mutta oletuksena vallan hiljaisia?
   
 7. Penkkitopi

  Penkkitopi

  Liittynyt:
  28.10.2009
  Viestejä:
  758
  Likes Received:
  3
  Kodinhoitohuone on yleinen paikka IV-koneelle. Ääneen nyt vaikuttaa monet seikat, kuten koneen mitoitus, mutta periaatteessa hyvin suunniteltuna ja tehtynä ei pitäisi tulla ongelmia.
   
 8. D.Yates

  D.Yates

  Liittynyt:
  7.1.2004
  Viestejä:
  13 095
  Likes Received:
  733
  Oma kone on ainakin pesukonetta ja kuivausrumpua hiljaisempi että jos niitä kestää niin miksei iv-konekin. Tosin se huutaa kaiken aikaa...
   
 9. cryscythe

  cryscythe

  Liittynyt:
  14.11.2006
  Viestejä:
  3 942
  Likes Received:
  406
  Koneissa on helvetin isot erot. Merkkikään ei ole mikään tae, kannattaa selvittää huolella etukäteen minkä koneen valitsee. Meillä on Enervent Pandion ja on kova ääninen vaikka käy vain normaalisti vain 55% teholla.
   
 10. Penkkitopi

  Penkkitopi

  Liittynyt:
  28.10.2009
  Viestejä:
  758
  Likes Received:
  3
  Enerventeissä on vissiin kaikissa pyörivä siirrin. Kai sekin liikkuvana osana lisää ääntä verrattuna levysiirtimiin. Tosin tuskin huomattavasti.
   
 11. Ampuhaukka

  Ampuhaukka

  Liittynyt:
  16.2.2014
  Viestejä:
  1 793
  Likes Received:
  239
  Sukupuoli:
  Mies
  LTO-roottori ei pidä kyllä juuri mitään ääntä. Siinä on erittäin pieni sähkömoottori, joka sitä pyörittää, lamellit on vastaavia kuin levysiirtimillä (roottori on pyörivä levysiirrin "varaavalla" ominaisuudella).

  Ilmoittaako noiden pienkoneiden valmistajat teknisissä tiedoissa koneen max. äänitasoa kammioissa tehoasteittain? Koneiden runkoäänten vaimentaminen on melko helppoa kotikoneissa, kanavistoa voi olla *ttumaista vaimentaa, etenkin jos ne menee tiukasti koteloituna, tai ullakon villatilassa. Tosin tuo "on melko äänekäs" vs. "on melko hiljainen" on ensinnäkin aika makuasia ilman mittauksia, toisekseen vaikkapa likainen rasvasuodatin voi lisätä pihinää keittiössä.. Lisäksi päätelaitteet itsessään ovat toiset äänekkäämpiä, toiset hiljaisempia (mitoitus, päätelaitevaimennus, laitetyyppi (esim. säleikkö vs. lautanen))..
   
 12. John R

  John R

  Liittynyt:
  11.11.2003
  Viestejä:
  1 909
  Likes Received:
  4
  Sukupuoli:
  Mies
  En muita ilmanvaihtokeskusteluita löytänyt äkkiseltään niin heitänpä tänne.

  Meidän rivitalossa on jonkin verran kondenssivesiongelmaa, eli jotain -20-> pakkasilla alkaa liesituuletin tiputella vettä sisään. Jonkin verran tiputtelee myös kylppärin ilmanvaihtoputken kautta. Ilmanvaihto on painovoimainen. Aluksi tuumittiin että tämä tiputtelu johtuu puutteellisista eristyksistä, joten ne korjautettiin kuntoon. Vika ei kuitenkaan tällä korjautunut ja nyt kovilla pakkasilla taas tiputtelee. Kiipesin katolle tsekkaamaan että miltä nuo ilmastointiputken päät siellä oikein näyttää, ja kävi ilmi että syyllinen onkin se perkeleen peltinen hattu siellä katolla. Se on aivan jäässä siitä peltihatun alapinnalta mihin sisältä tuleva lämmin ilma törmää. Tämä jää tietysti sulaa ja tippasee putkea pitkin takaisin sisälle. Nämä kaikki putket tulee siellä katolla samaan pömpeliin ja siinä taitaa olla jotain 5 putkea yhdessä nipussa.

  Onko kukaan törmännyt vastaavaan ongelmaan? Uusi hattuhan tuohon pitää hommata, mutta millainen?
   
 13. Ampuhaukka

  Ampuhaukka

  Liittynyt:
  16.2.2014
  Viestejä:
  1 793
  Likes Received:
  239
  Sukupuoli:
  Mies
  Parikin vaihtoehtoa, toki pitäisi tietää minkälainen siinä nyt on.. Huippareissa on esiintynyt samaa ongelmaa (isompien talojen eri tapauksissa), kun huipparille asti kaikki on kunnossa, mutta huipparin pohja on eristämätöntä metallia -> kastepiste.

  Ekana tulee mieleen, että onko siinä liian matala tai väärän muotoinen peltihuppu; ilman pitäisi päästä leviämään sen alta ulkoilmaan. Tokana tulee mieleen vanha kunnon solukumi (esim. armaflex tai vastaavat), tälläisellä kosteustiiviillä kun vuoraa sen pellin alapinnan, se kohta lakkaa kondensoimasta. Joku styrox vois ehkä ajaa saman asian, tosin syroxia voi olla hankala saada sopivan muotoisena sinne.

  Eli näin ekana ja yksinkertaisimpana vaihtoehtona ehdottaisin kokeilla tuota armaflexiä; sen saa esim. niittaamalla (holkit niittien alle, kattoruuvi tms isokantainen ruuvi) kiinnitettyä sinne alapintaan. Liimat eivät oikein tule kyseeseen, ja koko lätkää voi olla *ttumainen kumittaa.

  Painovoimainen ilmanvaihto pelittää tehokkaimmillaan nyt pakkasilla. Ilmeisesti kanaviston rakenne on jotenkin omituinen, että se pääsee pudottelemaan kondenssia kylppäriin yms; jotka on yleensä sivuhaaroissa ja näin ollen niiden pitäisi olla lämmintä kanavaa. Eppäilen, että tuon peltilätkän kondenssi on vain osa ongelmaa. Joskus on ullakkotiloissa lämpimän/kylmän rajalle tehty kanavaan (sen ollessa metallia) ihan tippaviemäriyhde, ja siitä 32mm viemärillä jonnekin lattiakaivolle tms. mestaan sulamisvedet.

  Onko tua ongelma esiintynyt aina (kysy vaikka kauemmin asuneilta naapureilta, tuon ikäisissä ja tyyppisissä taloissa yleensä on yksi tai kaksi alkuperäisasukasta)? Onko nousuhormi yhteinen, ja/tai joku lyönyt PAXin tms. kanavapuhaltimen työntämään sinne (esim. vessoissa usein käytetty ratkaisu, jolla tosin sotketaan painovoimainen ilmanvaihto tehokkaasti, ylipaineistamalla poistohormia muihin tiloihin nähden). Jotain hässäkkää siellä kyllä nyt on.
   
 14. John R

  John R

  Liittynyt:
  11.11.2003
  Viestejä:
  1 909
  Likes Received:
  4
  Sukupuoli:
  Mies
  Kiitoksia vastauksesta. :)

  Siellä on tällä hetkellä sellainen ihan normi teräksinen, neliön mallinen peltihattu joka on hieman "viistetty" että tulee kaatoa siihen päälle. Mun mielestä tuo on liian matalan mallinen, se tulee jotain 8-10cm päähän putken reunasta. Voisi olla pikkusen ilmavampi malli että sisäilma pääsee kunnolla leviämään ulkoilmaan. Käsittääkseni meillä menee liesituuletin viivasuoraan katolle, ja kylppäristä+muista huoneista tulee vedot siihen samaan nippuun. Eli mun mielestä tässä ei ole yhteistä nousuhormia. Katolla ne on sitten luonnollisesti saman tötsän alla kaikki putken päät. Olin varma että ongelma korjaantuu kun putkien eristykset välikatolla korjattiin kesällä mutta paskan marjat. Siellä oli ihan peltiputkea näkösällä kun eristeet olivat joissain paikoissa valahtaneet, ja kurret vähän juhlineet siellä täällä.
  Tuota hatun eristämistä mietin itsekin, mutta ensin taidan miettiä uutta ilmavampaa/paremmin muotoiltua hattua tohon päälle. Sehän ei periaatteessa haittaa jos tuohon hattuun kondensoituu vettä, mutta se hattu pitää silloin olla siten muotoiltu, että se vesi ei tipu hormiin takasin.
   
 15. fraatti

  fraatti

  Liittynyt:
  24.6.2008
  Viestejä:
  267
  Likes Received:
  1
  Itsellä vastaava "ongelma" huipparin kanssa. Nyt kovempien pakkasten alkaessa lorottelee pikkasen vettä tuolta putkesta sillon tällön. Koko 125mm putki on eristetty muistaakseni 50mm normaalilla folipintaisella villalla saumat teipaten sekä vielä päälle 60mm kanaverkolla oleva palovillalla. Putken päässä katolla eristetty huippuimuri Vilpe e190p. Ensimmäinen talvi ja vituttaa.

  Omat arvelut. Joko perhosventtiili ei pidä(tai tieto on että tuo ei ole täysin ilmatiivis) ja sisäilman kosteutta päätyy peltikanaviin joka jäätyy sinne välittömästi(mikäs nuo kanavat plussalla pitäs jos putkessa ei ole ilmavirtausta vaikka villaa olisi 50cm). Tai toinen vaihtoehto on se että ruuan laitoin yhteydessä tuota konetta käytetään liian lyhyen ajan. Eli härveli laitetaan päälle kun jo keitellään/kokkaillaan ja tällöin putkeen menevä todella kostea ilma jäätyy kanavaan välittömästi ja sitten myöhemmin keitosten aikana sulaa. En tiedä mahtaisiko auttaa jos kanava "lämmitetään" vaikka aluksi käyttämällä tuota laitetta 10min ennen pahimpia kosteuslähteitä ja sitten vastaavasti putki "kuivataan" kokkauksen päätyttyä riittävällä tuuletuksella esim 10 min ajan. Ajatuksia?
   
 16. Ampuhaukka

  Ampuhaukka

  Liittynyt:
  16.2.2014
  Viestejä:
  1 793
  Likes Received:
  239
  Sukupuoli:
  Mies
  Tuo eristystaso kanavassa on ainakin riittävä, ja hyvätasoinen. Perhospeltihän on kylmää ulkoilmaa vasten siellä aina, joten jos imuri pysäytetään, hormi-ilmiön nostama lämmin ilma kanavassa kondensoi aina sitä peltiä vasten. Kanava myös viilenee ullakolla, eristettynäkin. Mikäli uutta lämpöä ei kanavaan tule (poistoilman mukana), niin käy sama ilmiö kuin missä tahansa - se jäähtyy (jäätyy) hyvin nopeasti, eristystasoista huolimatta.

  Ajatuksesi putken lämmityksestä ja kuivauksesta kuulostaa ihan oikealta. Lisäksi olisi aika hyvä vaihtoehto pitää huippari aina päällä, jolloin kanava pysyy ainakin teoriassa lämpimänä, eikä perhospelti pääse kondensoimaan niin herkästi.

  Näissä peltikanavissa on vielä yksi pikkuinen ongelma, joka on hyvä muistaa. Ne on riittävän ilmatiiviitä IV-kanaviksi, mutta ne eivät ole vesitiiviitä. Mikäli kanava kondensoi, ja vesi valuu jonnekin, niin liitoksista voipi vettä päästä rakenteissa piilopaikkoihin, esim. yläpohjan rakenteisiin. Sopivasti höyrysulun ja rakenteiden välissä se kosteus ei ole ainakaan kovin hyvässä paikassa.. Jotenka tuohon kondenssiin on peltikanavien kanssa syytä suhtautua ihan vakavasti.
   
 17. cryscythe

  cryscythe

  Liittynyt:
  14.11.2006
  Viestejä:
  3 942
  Likes Received:
  406
  Mulla on liesarilta suora ilman mutkia putki katolle, missä putken päässä on Vilpen huippari. Ekana talvena liesarin kanavasta lorotteli vettä ja ihmettelin että mistä se johtuu. Sillon oli myös ongelmaa että huippari jäätyi kiinni pakkasilla. Muutaman kuukauden käytön jälkeen se on lakkasi kokonaan tiputtelemasta ja huippari jäätymästä, joten olen aika varma että koska meidän talo on kivitalo niin talon rakennekosteus kuivui lopullisesti sillon ekan lämmityskauden aikana ja se aiheutti noita ilmiöitä. Siitäkin huolimatta että rakennettiin pitkään ja hartaasti ja kondenssikuivain+lämppärit pyöri talossa kuukausitolkulla rakennusaikana.

  Meillä on tuossa savon liesarissa oma perhospelti. Huomasin heti aluksi että sen perhospellin toinen lärpäke ei mene itestään kokonaan kiinni vaan jää pari senttiä raolleen. Joskus sitä olen sormipelillä vetänyt kiinni ja liimasin siihen pari kolikkoakin painoksi, mutta auki se jää edelleen. Mitään kylmän vedon tunnetta ei putken suulta tunnu eli vaikka ilmanvaihto on säädetty alipaineiseksi niin hormi ilmiö vetää tosta ilmaa ylöspäin. Nyt ihan pari päivää sitten laitoin sen pellin taas pitkästä aikaa käsipelillä kiinni ja kas seuraavana päivänä oli huippari jäätynyt. Tästä päätelmänä se että se perhospellin raosta vuotava lämmin ilma pitää ton huipparin sulana ja jos pelti menee kokonaan kiinni niin aiheuttaa jäätymistä.
   
 18. fraatti

  fraatti

  Liittynyt:
  24.6.2008
  Viestejä:
  267
  Likes Received:
  1
  Tuli spedeiltyä tuolta huippari asiaa täällä -> Liesituulettimen/huipparin poistoputki kondensoi vettä

  Jos peltivuotaa vähän tuo kosteus jäätyy putkeen. Jos peltivuotaa paljon -> lämpöä harakoille ja putki sula kokoajan. Löysin tsekeistä silikonisen "pellin" joka pitäisi olla täysin tiivis. Lähetin jos firmaan kyselyä..
  [​IMG]
   
 19. Hazze

  Hazze

  Liittynyt:
  29.7.2013
  Viestejä:
  265
  Likes Received:
  11
  Sukupuoli:
  Mies
  Kovilla pakkasilla juuri näin tulisi toimia.
  Käsittääkseni kovilla pakkasilla kastepiste on piirun pakkasella ja tämän takia juuri silloin kanava tiputtaa, vaikka kanava ja kaikki olisikin kunnossa.
  Ja jos huipparia käytetään juuri ja juuri vain sen verran kun kattilat on liedellä, niin myös huippariin kertyy kosteutta jäätymään.

  jos tiputtelua tapahtuu paljon ja jatkuvasti on varmaan syytä seurata tarkemmin mitä ympärillä tapahtuu tiputtelun aikana.
  Esim. kova tuuli voi heitää vettä huipparista sisään. Kova tuuli myös vastustaa huipparin imutehoa, jolloin imuteho voi olla hyvinkin pieni ja näin vesihöyry jää liian pitkäksi aikaa kanavistoon.
  Entä onko huippari tarpeeksi tehokas?
  Toimiiko huippari varmasti?
  Onko kanavisto oikean kokoinen huipparille ja laskennalliselle teholle.
  Vuotaako sulkupelti liikaa tai liian vähän?
  miten talon koneelinen IV toimii ongelman aikana? Entä mitä tapahtuu painovoimaisessa talossa juuri sillä hetkellä?
  jne jne.

  jos kanavistosta tippuu vettä, ei se välttämättä takoita mitään vikaa. Se voi johtua vain suotuisista olosuhteista.
   
 20. jarca

  jarca

  Liittynyt:
  17.8.2014
  Viestejä:
  9
  Likes Received:
  0
  Ois tarve saada iv-kone lukittua.
  Vaatimuksena:
  -jälkilämmitys vedellä
  -tuloilman pätkimättömyys pakkasella (puulla tuen mlp:tä)
  -vastavirtakenno
  Tällä hetkellä ainoa löytämäni joka täyttänee speksit on sunairin 431. Onko noita muita? swegon casa pätkii tuloa. Valloxiin ei saa jlämmitystä vedellä?
  Herätellään kahvipöytäraatit käyntiin. Saa vetää mutulla ;)
   

Jaa tämä sivu