Omakotitalon ilmanvaihto ja lämmöntalteenotto

Viestiketju osiossa 'Kotitalous' , aloittaja Huppe, 26.8.2010.

 1. Ampuhaukka

  Ampuhaukka

  Liittynyt:
  16.2.2014
  Viestejä:
  1 793
  Likes Received:
  239
  Sukupuoli:
  Mies
  Enervent ja Iloxair (nyk. Fläktin osaomistuksessa) valmistaa myös nestekiertoisella jälkilämmityksellä olevia pikkukoneita. Tuohon ilman pätkimiseen en osaa sanoa kyllä juuta tai jaata.

  - - - Updated - - -

  .. Ja tarkoitatko vastavirtakennolla sitten pyörivää roottoria (toimii vastavirralla), tai perinteistä salmiakkiLTO:ta (joka tosin toimii ristivirtaamalla)..
   
 2. Baabloo

  Baabloo

  Liittynyt:
  15.9.2007
  Viestejä:
  275
  Likes Received:
  0
  Mites tuo Swegon Casa pätkii tuloa? Kenno jäätyy?
  Swegon - CASA W100 Premium

  Tuossa koneessa on ainakin sähköinen esilämmitys ja vesikiertoinen jälkilämmitys (Swegon CASA W100 Econo). Äkkiseltään näyttäisi siltä, että Valloxilla ei enää valmista vesikiertoisia koneita. Valloxin sivuilta löytyy Digit2 SE MLV VKL ja 132 E VKL, joita voi vielä jostain löytyä, mutta uusia ei tehdä.

  Enerventillä Pingvin tai Pingvin XL pyörivällä LTO:lla ja mahdollisuus maakylmällä jäähdytykseen (Vallox myy myös kanavaan asennettavia esilämmitys-/jäähdytyspattereita tähän tarkoitukseen).
   
 3. D.Yates

  D.Yates

  Liittynyt:
  7.1.2004
  Viestejä:
  13 095
  Likes Received:
  733
  Ristivirtakennolla on esilämmitys melkein pakollinen kunnon pakkasilla. Vastavirtahan on tuosta vain venytetty malli. Ite ottaisin pyöriväkennoisen nyt jos pitäisi valita.

  Tosin pääosan vuodesta pärjää melkein vaikka millä. Jää omaan harkintaan että kannattaako sitä max yhden kuukauden talvikautta optimoidessa investoida minkä verran.
   
 4. 69T

  69T

  Liittynyt:
  4.2.2012
  Viestejä:
  1 034
  Likes Received:
  0
  Ristivirta tai vastavirtakenno, ihan sama mutta haluttua lopputulosta et saa. Se on niin että ainoastaan pyöriväkennoinen kykenee toimimaan pakkasilla siten että tuloilmaa ei tarvitse pätkiä jäätymisen estämiseksi.
  Mikäli haluat kunnon koneen riittävällä älyllä niin se on Enervent EDA-ohjauksella. Käy katsomassa Enerventin sivuilla ja tsekkaa käyttöohjeet niin näet mitä voi säätää, kuten esim. ylipaineistuksen ajan ja tehon (poisto-tulo erikseen) ihan vapaasti. Noihin saa lämmityspatterin jonka itse rakentaisin tämän päivän tiedoilla siten että laittaa talon alle riittävästi putkea jossa neste lämpiää/jäähtyy eli saa sekä lisälämmityksen että jäähdytyksen. Pyöriväkennoisen lisälämmön tarve on todella vähäinen eli jos em. maasta tulee talvella se +5C niin riittää pääsääntöisesti nostamaan tuloilman lämpötilan lähelle nollaa pakkasilla ja sen jälkeen pyörivä LTO hoitaa loput.
  Meillä on Enervent Pingvin Eco EDE (400W sähk. jälkilämmitysvastus) ollut käytössä 5/2011 eikä ole tarvinnyt sulatustoimintoa vielä laittaa päälle, kylmimmillään -30C. Jälkilämmityksen sähkönkulutus on todella vähäinen 50-400kWh/v mutta sillä ei saa jäähdytystä (vaikkakin pyöriväkennoinen leikkaa hiukan tuloilman lämpöä helteellä) että siksi patteri olisi ollut parempi.
   
 5. jarca

  jarca

  Liittynyt:
  17.8.2014
  Viestejä:
  9
  Likes Received:
  0
  Kehuvat vastavirtakennolla saavutettavan paremman hyötysuhteen ja helpomman sulanapidon. Pyöriväkennoisista tuttu iv-koneiden huoltaja varoitteli sillä, että talvella ilmankosteus sisällä nousee liikaa ja tiivistyy mm ikkunoihin. Lieneekö mahdollista.

  Vastavirtakennoisen eli venytetyn kuution taas kehuvat saavan pätkimättömäksi riittävällä etuvastuksen käytöllä. Jos tätä vastusta tarvitsee talvella enemmän n. 30 päivää, ei kustannukset kauheiksi voi nousta. Toki voi olla, ettei vesikiertoinen jälkilämmitys maksa itseään takaisin jos etuvastusta joutuu käryyttämään reilummin.

  Joka tapauksessa. Pyöriväkennoisiin minua pitäsi vielä vakuutella reilusti. Kuutioon kallellaan ja maalämpö hoitakoon lämmityksen. Etuvastusta vain sen verran, ettei tuloa pahasti pätki. Laitoin tosin korvausilmaputken 75 mm viemäriputkella. Saa nähdä saanko vietyä fiksuun paikkaan putken pään takkaleivinuunissa.
  Viilennyksen hoidan konverterilla jos jatkossa tarvetta. Varauksen laitan valmiiksi.
   
 6. Ampuhaukka

  Ampuhaukka

  Liittynyt:
  16.2.2014
  Viestejä:
  1 793
  Likes Received:
  239
  Sukupuoli:
  Mies
  Roottoreita saa hygroskooppisina ja ei-hygroskooppisina (kosteutta siirtävinä tai siirtämättömämpinä). Talvella ulkoilman absoluuttinen kosteus on jossain naurettavan ja mitättömän välissä - eiköhän ne ikkunat huurru vähän muista syistä? Tässä nyt toki oletan, että kukaan neropatti ei mene saunan tms. suuren kosteuskuorman kanavaa yhistelemään roottoriin. Yleensä kosteutta on suotavaa olla sisäilmassa ees hieman, kuiva ilma kuivaa limakalvoja, saa pölyt herkästi ahistamaan hengityselimiä, ja aiheuttaa kaikenlaista riesaa.
   
 7. 69T

  69T

  Liittynyt:
  4.2.2012
  Viestejä:
  1 034
  Likes Received:
  0
  Niin ne kehuu, siihen se sitten jää. Mikäli pyöriväkennoisella ilmankosteus nousee talvella liikaa niin vika on IV-järjestelmässä (mitoitus, toteutus, säätö) tai talon asukkaissa. Meillä ilmankosteus pysyy juurikin siedettävällä tasolla sen ansiosta, kuutiokoneella olisi ruutikuivaa. Kesähelteillä sateen jäljiltä on muutaman kerran heittänyt kosteustehostuksen päälle jonka jälkeen homma taas kunnossa, syksyisin sisäilman kosteus pysyy 40-45% haitarissa, muuten mennään 20-40%.

  IMO ei kannata tehdä erillistä vesikiertoista jos jäähdytykselle on konvektorivaraus. Pyöriväkennoisella Enerventillä sähkövastuksen kulutus on sen verran pieni ettei vesikiertoinen tule välttämättä koskaan edullisemmaksi. Ihan tiedoksi että pitää olla vähintään 1kW etuvastus jos meinaa saada kuutiokoneen pätkimättömäksi, se kun ei juurikaan siedä miinusmerkkistä tuloilmaa toisin kuin pyöriväkennoiselle riittää jälkivastus.

  Oma korvausilma tlu:lle on tietysti hyvä jos sen saa tehtyä fiksusti. Meillä ei ole TLUssa omaa korvausilmaa mutta Pingulla saa juuri sen verran ylipainetta että menee savut piippuun ja kun pesällinen syttyy niin saa ottaa pois. Koneellisesta ylipaineesta on kyllä se hyöty että kun siivoaa TLUn pesiä tms. niin ylipaine pitää tuhkat sisäpuolella.
   
 8. Rimmon

  Rimmon

  Liittynyt:
  2.9.2006
  Viestejä:
  95
  Likes Received:
  0
  Enervent Pandion laittaa lämmitysvastuksen päälle jossain +3 tienoilla kun tuloilman pyynti on +19. Tokikaan lämmitysvastus ei mene kuin muutaman watin teholle.

  Olikohan tuossa 600w vastus ja en ole vielä koskaan huomannut että se olisi ollut täysillä. Tuskin vesikiertoinen maksaisi itseään takaisin.

  Ilmankosteus näyttää meillä pyörivän siinä 25-40 paikkeilla ja kesällä vähän enemmän
   
 9. jarca

  jarca

  Liittynyt:
  17.8.2014
  Viestejä:
  9
  Likes Received:
  0
  Tämän hetken valinta on swegon casa 130 premium.
  Perustelut:
  1. Ei vikaherkkä
  2. Riittävä etuvastus, säädän niin että polttaa vain, ettei kenno jäädy. Lämmitys mlp:llä
  3. Säätöjä tarpeeksi
  Miinus: 2700€ hintaa
  Tarkoitus vetää konvektorille liittimet., mutta muuten jättää ongelmalliset vesi/mlp nestepatterit pois.
  Tuomitkaa ja ehdottakaa parempaa.
   
 10. jarca

  jarca

  Liittynyt:
  17.8.2014
  Viestejä:
  9
  Likes Received:
  0
  Muutos eiliseen postaukseen. Rakentajamessujen useiden iv-miesten haastamisen jälkeen olen päätymässä maapiiriin kytkettyyn etuvastukseen. Tällä systeemillä periaatteessa sama otanko swegonin vai vallox 145:n. Ainoastaan swegonin kapeus puoltaa sitä, mutta hintaero taas ei.
   
 11. Hazze

  Hazze

  Liittynyt:
  29.7.2013
  Viestejä:
  265
  Likes Received:
  11
  Sukupuoli:
  Mies
  Mihin tilaan tuo kone tulee, kun noin tarkkaan mietit ja puntaroit?
  Paljonkas on noiden kahden koneen pitkäaikaiskustannusten erot?
   
 12. nevahood

  nevahood

  Liittynyt:
  30.7.2003
  Viestejä:
  5 152
  Likes Received:
  6
  Missähän on vika, kun Ilto 440:n etäohjauspalikassa vilkkuu ledit satunnaisesti? Ei mitään tiettyä rytmiä, vaan silloin tällöin räpsyttelee kaikkia ledejä.
   
 13. +Battery-

  +Battery-

  Liittynyt:
  12.11.2004
  Viestejä:
  142
  Likes Received:
  0
 14. Sam79

  Sam79

  Liittynyt:
  4.1.2003
  Viestejä:
  1 019
  Likes Received:
  28
  Enervent ilmanvaihtopömpeli lämmön talteenotolla, mallia 80-luvun loppu. Ulkona nyt -14 ja ilmanvaihto puskee sisään pakkaslukemia, konetta lähimmästä venttiilistä -4 ja kauimmasta -1.
  Talossa katkaisijat ilmanvaihdolle päälle/pois, lämmön talteenotolle päälle/pois sekä portaaton tehonsäätö ilmanvaihdolle. Näitä hieromalla ei ole vaikutusta tuloilman lämpöön. Kone on talon päädyssä varaston päällä yläpohjassa, menee väkisin torstaille ennen kuin ehdin/jaksan ahtautua ulkokautta pikku luukusta sinne pimeään arpomaan konetta jonka näen ensimmäistä kertaa elämässäni.
  Veikkauksia mikä siellä mättää ja montako rahaa pitää taskusta kaivaa että saa lämmintä ilmaa sisälle?
   
 15. Hazze

  Hazze

  Liittynyt:
  29.7.2013
  Viestejä:
  265
  Likes Received:
  11
  Sukupuoli:
  Mies
  Vaikea sanoa juuta tai jaata kun ei tuosta oikein selviä mitään järjellistä?

  Kuulostaa tosin vähän siltä, että patteri on poissa pelistä. mitä tapahtuu jos sammutat lton?
   
 16. Sam79

  Sam79

  Liittynyt:
  4.1.2003
  Viestejä:
  1 019
  Likes Received:
  28
  Kuten yllä kirjoitin, ei lämmön talteenoton nappulan painamisella ole vaikutusta tuloilman lämpöön.
  Enerventin huollon ukko veikkaili että kennoa pyörittävä moottori tai sen hihna on finaalissa, eiköhän se siitä selviä kun pääsen ryömimään tuonne...
   
 17. fraatti

  fraatti

  Liittynyt:
  24.6.2008
  Viestejä:
  267
  Likes Received:
  1
  Noita koneita puitu täällä.. http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=12368.270
   
 18. slämy

  slämy

  Liittynyt:
  18.6.2009
  Viestejä:
  656
  Likes Received:
  5
  Montako korvausilmaventtiilejä teillä on taloissanne?

  Olisi kiva vaihtaa noita nykyisiä sähköllä toimiviin automaattisiin, mutta sähköjen vetäminen valmiille pinnoille ei oikein innosta. Meillä on tässä 150 neliön rintamamiestalossa alhaalla 3 (joista pesutiloissa 2), keskikerroksessa (k + oh) 2 ja ylhäällä (2x mh) kaksi.

  Tossa pari vaihtoehtoa. Ei näköjään ihan ilmaisia, joten turhat olisi kiva jättää pois.
  http://www.rakentaja.fi/kauppa/ilma...co_vsr_100n_vanhan_venttiilin_tilalle/t_1494/
  http://www.stark-suomi.fi/fi/tuloilmalaite-mobair-2030-1-2w-12v-wf18
   
 19. båtsman

  båtsman

  Liittynyt:
  11.11.2002
  Viestejä:
  1 125
  Likes Received:
  224
  Onko Elexivent merkkinen rompe kyseessä ? Saitko jo vörkkimään ?
   
 20. vilho_kanuuna

  vilho_kanuuna

  Liittynyt:
  30.6.2003
  Viestejä:
  2 704
  Likes Received:
  16
  Mulla on samanlainen econo-malli. Tuollaista vikaa ei ole ollut, mutta voisiko olla joku kytkentähäiriö. Mulla on tässä taas jokusen päivän taas jäätymissuojavalo ollut päällä. Ei meinaa millään tuosta elpyä. No katsotaan miten käy kun kelit tipahtaa alle kahteenkymmppin.
   

Jaa tämä sivu