Omakotitalon ilmanvaihto ja lämmöntalteenotto

Viestiketju osiossa 'Kotitalous' , aloittaja Huppe, 26.8.2010.

 1. Sam79

  Sam79

  Liittynyt:
  4.1.2003
  Viestejä:
  1 019
  Likes Received:
  28
  On joo Elexivent, odottelen hieman siedettävämpiä kelejä jotta pääsee purkamaan tuota lämmön talteenottopömpeliä.
  Läpän moottoria lukuun ottamatta kaikki osat tuohon on vielä saatavilla valmistajalta, uskoisin että moottorinkin saa jostain kun vaan jaksaa penkoa interwebsiä.
  Tuo ei nyt mikään katastrofi ole vaikka talteenotto ei toimi, tietty lämmityskulut kasvaa ja vedon tunne on tuloventtiilien läheisyydessä kovempi mutta on tässä käynyt mielessä että antaa tuon olla ja ihan rauhassa kesällä perehtyy tuohon.
  Tietty jos ilmanvaihdon voisi käynnistää kun tuon pöntön ottaa välistä pois niin sitten voisin käydä purkamassa ja rauhassa sisällä lämpimässä tutkisi tuota mutta ei nyt ihan heti tule mieleen patenttia miten tuo onnistuisi.
   
 2. båtsman

  båtsman

  Liittynyt:
  11.11.2002
  Viestejä:
  1 125
  Likes Received:
  224
  ^ Pari vinkkiä jos et ole ennen ropannut moisia härpäkkeitä. Tsekkaa ensimmäiseksi että onko talteenotto varmasti pois pelistä. Onnistuu parhaiten paperinpalalla testaamalla ulkona ilman sisään ja ulostulokennojen luona, jos pelaa oikein niin huomaat kun puhallin vaihtaa pyörimissuuntaa välillä. Jos ei vaihda pyörimissuuntaa, niin ei myöskään talteenotto ole päällä. Yleisin syy tähän on viallinen aikarele, itse olen vaihtanut pari kertaa 15 v aikana, toinen vaihtoehto suunnanvaihdon mikrokytkin. Oikeastaan noi molemmat kannattaa vaihtaa samanaikaisesti, koska jossain vaiheessa rikkoutuvat kuitenkin.
   
 3. groan

  groan

  Liittynyt:
  16.10.2004
  Viestejä:
  635
  Likes Received:
  0
  Enervent Pandion ECO EDE-CG pukkaa hälyä "SLP-vika: Sähköpatteri ylikuumentunut".

  Suodattimet oli jo reilusti yli 6kk vanhat, vaihdoin ne uusiin. Ulkona oleva sisäänotto ei ole tukossa.

  Jos laittaa lämmityksen päälle asetuksista niin menee hetki ja tulee tuo häly, ilman lämmitystä pelaa OK.

  Onkohan tuosta voinut mennä se sähkövastus jotenkin rikki että heittää hälyä? Tottakai just ennen Joulua, että huoltomiehille turha ees yrittää soittaa.
   
 4. Poppis

  Poppis

  Liittynyt:
  9.10.2010
  Viestejä:
  1 687
  Likes Received:
  506
  Meillä on maalämpö talossa, ilmanvaihtolaitteena Ilto.
  Talo on ihan törkeän kuuma kesällä ja etsin nyt jotain viilennyssysteemiä, mahdollisesti siirrettävä ilmastointilaitetta.

  Tuntuu hyödyttömältä ostaa ilmalämpöpumppua pelkästään kesäkuuman viilentämiseen.

  Onko siirrettävä ilmastointilaite tässä tapauksessa hyvä? Ajattelin esimerkiksi Wilfan Cool-12 Sval. Vai mitä noissa pitää ottaa huomioon? Onko olemassa sellaisia joissa ei ole noita poistoletkuja?
  Vai voiko tuohon Iltoon yhdistää jonkin ilmastointilaitteen?
   
 5. Joxuz

  Joxuz

  Ikä:
  29
  Liittynyt:
  4.6.2007
  Viestejä:
  13 794
  Likes Received:
  2 389
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Pirkanmaa
  Johonkinhan se lämpöenergia tarvitsee sieltä talon sisältä siirtää, joten tuo siirrettävä on siitä huono, että se tuuppaa sen ilman mukana pihalle. Eli pömpelin takaa tulee 10 cm halkasijaltaan oleva kurttuputki ja se vedetään vaikka tuuletusikkunasta pihalle. Tätä putkea pitkin puhalletaan kuumaa ilmaa ulos talosta.

  Noh, miten käy, kun talosta puhalletaan ilmaa ulos? Jostain tarvitsee saada uutta tilalle saman verran, joten tilalle imetään sitä kesähelteistä ilmaa sieltä, mistä nurkat antaa periksi tai parhaillaan siitä avoimesta tuuletusikkunasta. Eli nämä vehkeet ovat enemmänkin väliaikaiseen käyttöön, koska energian kulutus on aika kova. Toisaalta, ei ole oikein muita helppoja ja halpoja ratkaisuja.

  Vaikkain, olet näköjään laittamassa noin 500 e käteistä vehkeeseen kiinni, joten sillä saa jo jonkin halpis ilmalämpöpumpun, jossa se jäähdytys on luultavasti toimiva. Tinkaat jostain asennuksen halvalla vielä, kun kaikki ei ole samalla asialla.

  Maapiiristä saa halvalla rakennusvaiheessa tehtyä viilennyksen ilmastointijärjestelmään. Vie sellaisen 10-15 W sähköä tunnissa, joten käyttö on käytännössä ilmaista kesähelteillä, kun otetaan vielä huomioon, että se lämpöenergia sidotaan maahan, niin sitä saadaan syssyllä imettyä sieltä varmaan poiskin hetken aikaa. Mutta ei onnistu enään, sillä ilmastointiputket pitää eristää esim solumuovilla tai käyttää valmiiksi eristettyä putkea, sillä jos nyt on kierresaumaiset (eli peltiputket) ilmastointiputket, joissa villaa päällä ja missä tahansa on huonosti eristetty, niin siihen kohtaan syntyy kastepiste ja alkaa kondesoitua vettä.

  Eli enään ei onnistu ilmastointiin lisätty järjestelmä, jos kierresaumaputket. Tai jos joku sanoo että onnistuu, niin parempi varmistaa, että ottaa vastuun hommasta.

  Ei ole kuin huonoja vaihtoehtoja. Helpoin on moinen mökäpönttö ja pienellä lisäpanostuksella saat ilmalämpöpumpun seinään.
   
 6. Poppis

  Poppis

  Liittynyt:
  9.10.2010
  Viestejä:
  1 687
  Likes Received:
  506
  No vähän pelkäsinkin että on vain huonoja vaihtoehtoja. Meillä oli viime kesänä sisällä yli 30 astetta pari kuukautta ja se meinas kyllä pehmentää sekä koirat että omistajat. Pitää vähän tutkailla ne ilmalämpöpumputkin. Saako niitä pois päältä esimerkiksi talveksi?
   
 7. narunpätkä

  narunpätkä

  Liittynyt:
  25.10.2014
  Viestejä:
  4 734
  Likes Received:
  1 499
  Sukupuoli:
  Mies
  Eikö lto toimi myös normaalista toisinpäin eli onkin kylmäntalteenotto jos viilennys kesällä?
   
 8. Ripee

  Ripee

  Liittynyt:
  11.1.2010
  Viestejä:
  2 405
  Likes Received:
  27
  Sukupuoli:
  Mies
  Mistäs se perinteinen LTO saa sen viilennysenergian?? Lämmöntalteenoton saa huoneen poistoilmalla mutta viilennystä ei ilman kompuraa saa aikaiseksi.
  Ellei jääkaapin kautta kierrätä tuloilmaa:LOL:
   
 9. RSH

  RSH VIP

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  31.10.2013
  Viestejä:
  1 187
  Likes Received:
  500
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Satakunta
  Ei tuohon kannata rajoittautua jos ILP:ia tarvii vaan kesällä, eihän autossakaan jäähdyttävää ilmastointia tarvii kuin kesällä. Auto tai asunto, ilman jäähdytystä menee suoraan vaihtoon ihan elämisen laadun kannalta.
   
 10. narunpätkä

  narunpätkä

  Liittynyt:
  25.10.2014
  Viestejä:
  4 734
  Likes Received:
  1 499
  Sukupuoli:
  Mies
  Tarkoitin jos o erillinen viilennin niin poistoilma ei puhalla sitä suoraan ulos.
   
  Ripee tykkää tästä.
 11. Antti L.

  Antti L.

  Liittynyt:
  8.3.2017
  Viestejä:
  92
  Likes Received:
  60
  Keruupiiriin pystyy myös liittämään maaviileän puhallinkonvektoreilla, esim. Cool-in viilennysjärjestelmät | NIBE Itsellä on vastaava järjestelmä ja tyytyväinen ratkaisuun. Ainut miinus tulee viilennystehoista, mutta jos vähänkään osaa ennakoida niin pärjää. Eli ei päästä kämpän rakenteita lämpeämään vaan päälle ajoissa. Käyttöhän on edullista, puhaltimen ja kiertovesipumpun verran sähköä.
   
  Lonewolf ja Poppis tykkäävät tästä.
 12. Poppis

  Poppis

  Liittynyt:
  9.10.2010
  Viestejä:
  1 687
  Likes Received:
  506
  Kiitos vinkistä, pitääpä tutustua tähän!
   
 13. Joxuz

  Joxuz

  Ikä:
  29
  Liittynyt:
  4.6.2007
  Viestejä:
  13 794
  Likes Received:
  2 389
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Pirkanmaa
  Jep, tuo muuten jäi kokonaan sanomatta, että voi siihen maapiiriin liittää suoraankin sisäyksikön.

  Jäähdytysteho toki hieman heikohko, mutta ajaa todellakin asiansa. Sekä poistaa ainakin kosteutta ilmasta. Käyttö halpaa kuin saippua.
   

Jaa tämä sivu