Palleatyrä + paniikki

Viestiketju osiossa 'Vammat ja lihashuolto' , aloittaja Nöösipoika, 11.4.2019.

 1. Nöösipoika

  Nöösipoika

  Liittynyt:
  11.4.2019
  Viestejä:
  1
  Likes Received:
  0
  Sukupuoli:
  Mies
  Moro kaikille,

  Tuli tuossa viime vuonna pikku elämänmuutos, kun samana armon vuonna diagnosoitiin sekä isohko palleatyrä että lievä paniikkihäiriö. Olen treenannut salilla säännöllisesti ennen tätä kaikkea ja olen nyt koittanut aloitella sitä uudelleen noin puolen vuoden tauon jälkeen. Tarvitsisin vertaistukea.

  Onko muita, jotka ovat tästä kombosta kärsineet tai kärsivät yhä? Aiheuttaako palleatyrä sen, että ei voi aktivoida rintaa ilman, että tulee melkeimpä rytmihäiriöltä tuntuvia oireita ja ylävatsa on koko ajan kireän tuntoinen? Esim. peck-deck ja ristitalja on yllä olevasta syystä ihan mahdottomia, samoin mm. melkeimpä kaikki liikkeet, jotka edellyttää kapeaa otetta yleensäkään mistään.

  Tuntuuko teistä mahdottomalta vetää kova treeni? Vai liittyykö se minulla jotenki tuohon paniikkitaipumukseen... tuntuu, että hengittää jotenkin väärin ja jopa pelkää kovaa rasittumista hengästymistä.

  Jakakaa kiltit kokemuksianne palleatyrästä tai paniikista tai molemmista treenikavereina. Itellä tuntuu, että elämästä on lähteny niin paljo iloa, kun salilla käynnistä ja perus lenkkeilystäki on tullu ihan selviytymistaistelua :/
   
 2. Poppis

  Poppis

  Liittynyt:
  9.10.2010
  Viestejä:
  1 525
  Likes Received:
  413
  Osaan vähän kertoa tuosta tyrästä kun oon sellaisen elämää seurannut.
  Sen ei pitäisi aiheuttaa tuollaisia ongelmia mitä kerroit, vaan lähinnä sitä että ruoka saattaa nousta takaisin ruokatorvesta ja samoin myös vatsahapot, eli närästää tai sitten ruoka nousee suuhun .
   
 3. veijari

  veijari

  Liittynyt:
  5.5.2004
  Viestejä:
  2 755
  Likes Received:
  54
  Itsellä paukahti jotain tuolta pallean/kylkiluiden tietämiltä, tietystä hetkestä asti pyörinyt sellainen golfpallon kokoinen möykky joka haittaa hieman hengitystä, puristaa palleaa tietyissä asennoissa, sillain outo kun ei näy päällepäin vaikka tuntuisi olevan "pinnassa", en myöskään päältäpäin saa sormilla tuntumaa siihen, vaan se puristaa tuolta sisältä jostain kylkiluiden päältä, mutta pallean alta. Tunne on kuin se olisi "ilmaa" se pallero.
  Amatöörit epäilivät tyrää ja nyt poppiksen oireista luettuani on pakko myöntää että olen oksentanut erikoisen paljon tuon tultua(hieman vaikea diagnosoida kun on refluksitauti ja juon kahvia :D), mutta tuota ennen taisi olla täysi oksuton kuukausi ainakin ja nyt tulee valkoista vaahtoa kuin cappucinossa :O
  Onkos se sairaalahommia vai ajankanssa korjautuvia?
   
 4. Vieraissa

  Vieraissa

  Liittynyt:
  29.8.2009
  Viestejä:
  2 704
  Likes Received:
  449
  Tyrä on jonkinlainen aukko. Niitä ei aika korjaa vaan kirurgi. Jos jättää korjaamatta voi tulla monenlaisia komplikaatioita.
   
 5. Poppis

  Poppis

  Liittynyt:
  9.10.2010
  Viestejä:
  1 525
  Likes Received:
  413
  Kannattaa käydä lääkärissä. Palleatyrä ei parane.
   
 6. Joppa

  Joppa

  Liittynyt:
  25.10.2011
  Viestejä:
  4 161
  Likes Received:
  98
  Palleatyrä ei parane, mutta ei sitä myöskään tarvitse parantaa, jos siihen ei liity oikeasti merkittäviä oireita. Siitä aiheutuvaan refluksiinkin ensisijaisesti käytetään lääkkeistä happosalpaajia (Somac yms.). Jos oksentelua on selvästi usein (+ siihen liittyy esim. painon laskua) eikä siihen pysty lääkkeettömästi (riittävän pienet annokset kerralla, ei mausteisia tai muuten vatsaa ärsyttäviä ruokia, ei makuulle heti syömisen jälkeen, vuoteen pääty koholle) tai lääkkeillä vaikuttamaan, saattaa ehkä kirurgia olla vaihtoehto, jos siitä odotettavissa oleva hyöty olisi riittävän merkittävä. Oksentelu ja möykky jossain ylävatsalla kuulostaa kyllä siltä, että kannattaa terveyskeskukseen tai työterveyteen hakeutua.

  Itsellänikin on todettu pieni palleatyrä joskus gastroskopiassa. Refluksia ja todennäköisesti siihen liittyvää yskimistä ja joskus oksenteluakin on, mutta eipä niille kauheasti mitään mahda. Leikkausindikaatiota ei todellakaan ole.
   
 7. Poppis

  Poppis

  Liittynyt:
  9.10.2010
  Viestejä:
  1 525
  Likes Received:
  413
  Gaviscon on hyvä lääke jos esimerkiksi iltapala tuppaa nousemaan ylös kun menee nukkumaan. Se tekee tulpan ruokatorveen.
   
 8. Tootsi

  Tootsi

  Ikä:
  29
  Liittynyt:
  13.7.2005
  Viestejä:
  519
  Likes Received:
  9
  Sukupuoli:
  Mies
  Ihan uteliaisuudesta, minkälainen kokemus oli gastroskopia?
   
 9. Joppa

  Joppa

  Liittynyt:
  25.10.2011
  Viestejä:
  4 161
  Likes Received:
  98
  Epämiellyttävä. Oksennusrefleksini on muutenkin herkkä, joten skooppia ruokatorveen laitettaessa yökkäilin paljon, ja se ei ollut mukavaa. Vielä mahalaukkuun päästessä oli epämukavaa, ja taisin skopian jälkeen todeta, että enpäs ole ikinä kokenut itseäni noin pieneksi ja heikoksi. Kaikesta huolimatta siihenkin tottui melko nopeasti (siitä on jo aikaa, joten en nyt tarkkoja aikoja osaa sanoa, mutta ehkä puolivälissä koko hommaa?) eikä se sitten lopuksi ollut enää niin kamalaa. Oli itse asiassa peräti mielenkiintoista seurailla sitten koepalojen ottamista ja tähystystä siitä näytöltä. Jännä tunne, kun koepala otetaan ja näytöltä näkyy, että mahalaukkuun tulee pienen pieni verenvuoto, mutta itse ei tunne tietenkään mitään, koska mahalaukussa ei ole tuntoa.

  Se ei ollut kivaa, mutta se oli äkkiä ohi eikä se sitten jälkikäteen enää niin pahalta tuntunut. Jos jollain tuo on edessä, niin ei kannata suotta pelätä!
   
  Tootsi tykkää tästä.

Jaa tämä sivu