Pohdintaa sarjatoistoista: pitkät sarja -eikö kannata tehdä

Viestiketju osiossa 'Voimailulajit' , aloittaja blueberry06, 8.1.2017.

 1. blueberry06

  blueberry06

  Liittynyt:
  11.12.2006
  Viestejä:
  688
  Likes Received:
  2
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  pks
  Pitkät sarjat eivät ole arvossaa salilla. Jo yli 15 ei kuulemma kehitä enää mitään..no mites sitten aerobiset lajit juoksu, mäkikävely, hiihto, soutu, halonhakkuu, lapiointi yms. liikettä toistetaan tuhansia kertoja. Onko pitkät sarjat vain yksitoikkoisia ja saman (lähes) voi hoitaa tehokkaammin itse lajissa? Ja salilla on tavoitteena lähes kaikilla ensisijaisesti lihasten hankinta (kasvatus = ulkonäkö) Luulisi että perusliikkeet, kyykky, penkki, etunojapunnerrus,taljat, pystypunnerrus tuottavat aina jotain hyötyä myös pitkillä sarjoilla...
   
 2. naruman

  naruman

  Liittynyt:
  24.10.2008
  Viestejä:
  877
  Likes Received:
  151
  Joku tutkimus oli jossain, että kyllä pidemmätkin sarjat lihasta kasvattavat. Voimaa ei samaan malliin tule. Kuitenkin maalaisjärjelläkin ajatellen, jos vaan progressiota saa noudatettua, niin eiköhän lihastakin tartu. Toistoalueiden vaihtelullakin on varmaan jotain vaikutusta.

  Pitkissä sarjoissa on vähän se ongelma, että kivunsietokyky varmasti rajoittaa monia. 20 toiston kyykytkin on sellaista tuskaa jo kympin kohdalla, ettei lihaksen ''todellinen' loppuun ajaminen kaikilta onnistu. Koskee toki kaikkia liikkeitä. Perinteisellä 6-12 toiston alueella taas on helpompi ajaa lihasta loppuun + saada pumppia/tuntumaa lihakseen + saada suhteessa enemmän voimaa ja sen kautta progressiota.

  Edit: Pitkissä sarjoissa toistojen puhtauskin alkaa helpommin hajoamaan.
   
  Viimeksi muokattu: 8.1.2017
 3. Mr Kukkakeppi

  Mr Kukkakeppi

  Liittynyt:
  25.4.2012
  Viestejä:
  210
  Likes Received:
  18
  Itse uskon, että jokainen toistoalue voi kehittää. Varsinkin lihashakuisessa treenissä. Kaikki on vaan suhteellista loppupeleissä.

  Mitä olen itse ymmärtänyt, tärkeintä on, että saadaan tarpeeksi hyvä treenivaste. Eli treeni tuntuu lihaksessa tarpeeksi kovalta, ei tarvi olla huutelemassa yeah buddya saati itkeä kyykkysarjan jälkeen, kunhan tietää ,että hei tämä oli haastava sarja. Yksi "teoria" on, että 25-30 toistoa per lihas/treeni olisi tarpeeksi stimuloimaan maksimilihaskasvua. Se miten ne toistot saadaan kasaan, on ihan preferenssikysymys. Eli teetkö 3x10 90´, 10x3 180´, 5x5 120´ vai jopa yhden sarjan failureen 25-30 toistolla.
   
 4. Powerhousu

  Powerhousu

  Ikä:
  34
  Liittynyt:
  6.2.2003
  Viestejä:
  10 204
  Likes Received:
  306
  Teorian asteelle taitaa jäädäkin, koska se ei ole ihan sama miten sen tekee. 10x3 tai 1x30 ei ole lihaskasvun kannalta sama asia, koska ensimmäisessä on varovasti arvioiden volyymiä noin tuplasti jälkimmäiseen nähden johtuen kaksi kertaa isommista painoista.
   
 5. Mr Kukkakeppi

  Mr Kukkakeppi

  Liittynyt:
  25.4.2012
  Viestejä:
  210
  Likes Received:
  18
  Itse en ole kokeillut sillä tavalla, että voisin argumentoida "bro science" meiningillä puolesta tai vastaan tota 1x30 toimivuutta. Ja onhan noissa todella iso ero,itsekin kallistuisin enemmän 10x3 ryhmään kuin toisinpäin. Mutta toisaalta mu ei ollut tarkoitus väittää kumpaakaan paremmaksi tai yhtä tehokkaaksi, vaikka huonosti artikuloidulla tekstilläni niin saatan ilmaista :)
   
 6. xvi

  xvi

  Liittynyt:
  6.9.2015
  Viestejä:
  55
  Likes Received:
  13
  Sukupuoli:
  Mies
  Palautumisajat tietysti oma lukunsa. Itse olen värkännyt noita 10x3 kyykkyjä 40 sekunnin tauoilla, ja silloin tosiaan alkaa kunnolla hapottaa vasta kuudennessa sarjassa, jolloin fiilis alkaa hieman muistuttaa pitkän sarjan väsymystä. Pitkissä sarjoissa vaatii kyllä aika helvetillistä hermoa ja keskittymistä että saa viimeiset mehut irti tyylipuhtailla toistoilla.
   
 7. jto

  jto AMMATTILAINEN

  Liittynyt:
  19.4.2002
  Viestejä:
  13 752
  Likes Received:
  369
  tietynlaisilla saleilla varmasti lihasmassa on se päätavoite. hyvin iso osa kuitenkin treenaa voima tavoitteena ja punttisali ei oo se päälaji. lajista riippuen erilaiset kestovoimajutut on salillakin tehtynä hyödyllisiä ja ainakin tiettyinä harjoittelukausina. anaerobinen kestävyys on kuitenki sen verran lajisuoritusriippuvaista, ettei siihen kannata tuhlata energiaa salilla. peruskestävyyttä...no...jokainen voi kokeilla tehdä edes puoli tuntia kyykkyjä vaikka luudanvarrella. yleiskestävyydellekin löytyy siis parempia vaihtoehtoja. saahan salillakin noita erilaisia kestävyysominaisuuksia yrittää tehdä, mutta kyse on enempi kiinni siitä, onko se sen päälajin kannalta millään tasolla hyödyllistä.
   
 8. Mixpack

  Mixpack

  Liittynyt:
  8.8.2015
  Viestejä:
  115
  Likes Received:
  7
  Kysytään nyt tässä ku tuli vastaan. Tulee käytyä hiihtelemässä ja siinähän tunnetusti tulee tehtyä aika pitkiä "ojentajatreenejä" - käytännössä tuhansia toistoja joka kerta. Tuhoanko siinä varsinaisista ojentaja-/rinta-/olkapäätreeneistä palautumisen kokonaan?
   
 9. Porkkana84

  Porkkana84

  Liittynyt:
  11.4.2006
  Viestejä:
  428
  Likes Received:
  13
  Kyllä. Ihan kaikki gainssit menee kankkulan kaivoon ja kansi kiinni.
   
 10. naruman

  naruman

  Liittynyt:
  24.10.2008
  Viestejä:
  877
  Likes Received:
  151
  Luulisin että menee ihan palauttavan liikunnan puolelle tuo. Tietty jos oikeasti raivolla pistät menemään, niin sitten voi olla eri asia.
   
 11. jto

  jto AMMATTILAINEN

  Liittynyt:
  19.4.2002
  Viestejä:
  13 752
  Likes Received:
  369
  juu kyllä se on kiinni siitä määrästä ja tehosta. kompromissi se aina on, jos haluaa tehdä selkeesti kohdennettua kestävyys- ja voimatreeniä jollekin lihasryhmälle. hiihto on loistava koko kropan laji ja yleiskestävyyslajina yks parhaita. sen takia sen "haittavaikutuksetkin" voimatreeniin on aika laajoja. ei oikein oo liikettä, mitä kova hiihtotreeni ei häiritsis. jos se meno on lepposaa hiihtelyä sit vaan, kyse on enemmän palauttavasta liikunnasta sitten.
   
 12. Mixpack

  Mixpack

  Liittynyt:
  8.8.2015
  Viestejä:
  115
  Likes Received:
  7
  Eipä sitä ainakaan ojentajien kannalta taida meikäläisen hiihdot kovin leppoisia olla, jalat taasen eivät juuri työtä tee (melko käsivoittoista etenemistä), mutta eivät ne kyllä tee paljon salillakaan. Täytyypä jättää aina työntävien jälkeen ainakin yksi lepopäivä jotta edes vähän ehtisivät palautua.
   

Jaa tämä sivu