Rakentajan ja remontoijan työkalupakki

Viestiketju osiossa 'Kotitalous' , aloittaja Timba79, 13.2.2011.

 1. Timba79

  Timba79 Moderaattori Mode

  Ikä:
  40
  Liittynyt:
  5.6.2003
  Viestejä:
  29 720
  Likes Received:
  147
  Sukupuoli:
  Mies
  Laitetaanpas tästä oma ketju pystyyn. Tästä aiheesta varmaan riittää keskustelua, ehkä jopa vääntöäkin.

  Hakusessa on siis hartiapankkirakentajan välttämätön työkalupakki. Tarkoitus ei tässä ole nyt listata ammattirakentajan työkaluja, vaan sellaisen joka rakentaa itselleen, remontoi reilummin ja ehkä joskus tekee jotain naapurillekin. Mutta erotetaan tässä nyt työkseen rakentavat.

  Tuossa raksaketjussa tätä jo kyselinkin, mutta menee siellä vähän hankalaksi.

  Itsellä siis tulee ulkoseinät elementteinä, joten runkotöitä ei käytännössä ole, mun kohdalla voi siis unohtaa runkonaulaimet sun muut.

  Mutta hyvä akkukone on varmasti jokaisen perushankinta, sellainen itsellä jo onkin.

  Omakotiasujan perustyökaluihin, ainakin vähän landemmalla, on moottorisaha. Sellainenkin jo on.

  Raksaketjussa tuli tietysti esille sirkkeli, hyvä sellainen. Sitä tarvii koko projektin ajan. Mutta ostaako kääntöpöydällinen kaapparilla, jolloin voi tehdä yhdellä koneella kaikki, vai onko oikeasti perusteltua olla halkaisupeli erikseen? Noissa kun on se ongelma, että erilliset koneet vie sitten tuplatilan ja halkaisusirkkeli ei ainakaan voi olla mikään rimpula tehoiltaan, jotta sillä jotain halkaiseekin.

  Sitten samaisessa keskustelussa tuli ilmi, että puukkosahaa, rälläkkää ja porakonevispilää voisi ihan suosiolla hakea halpalaaristakin.

  Kompura ja viimeistelynaulain lienee kanssa järkihankinta. Kompuraa tarvii monessa paikkaa muutenkin. Tässäkään ei varmaan kannata vetää överiksi.

  Muuta?
   
 2. modified

  modified

  Liittynyt:
  21.10.2005
  Viestejä:
  10 973
  Likes Received:
  0
  Mitä nyt kirvesmies tarttee. Sahat, vasarat, naulat, ruuvit, ruuvarit, proppausvälineet.
   
 3. Masteri.

  Masteri.

  Liittynyt:
  6.12.2008
  Viestejä:
  414
  Likes Received:
  0
  Ihan kaikki perus käsityökalut. Vatupassia, rullamittaa, pihdit, puristimia, hyvä teräsarja vääntimeen, kiintolenkkisarja tai jakoavain(suosittelen ensimmäistä, koska kovaa väännettäessä jakarilla saa kulmat pyöreeks). Sit ainakin mitä sähkärinä suosittelen olis fluken jännitteenkoetinkynä, ei maksa paljoo mutta sillä on kätsy testaa onko jossain jännitettä vai ei(tietenkin suosittelisin kunnon yleismittaria, mutta uskon että 20e kynä menee useamman pakkiin kuin 200e yleismittari..)
   
 4. Mopomies

  Mopomies

  Liittynyt:
  27.11.2005
  Viestejä:
  703
  Likes Received:
  0
  Hyviä pointteja, kunnon vatupassi (tähän kannattaa panostaa) sekä rullamitta (esim. tajima 7m hyväksi havaittu vuosien saatossa) ovat elintärkeitä varsinkin jos tarkotus on yksinään tehdä enemmälti niin hyvä ja jäykkä rullamitta on elinehto. Pientyökaluista vielä mm. kunnollinen mattoveitsi (katkoterä) on syytä löytyä...

  Naulaimista vielä sen verta että vaikka tulisikin elementteinä niin kyllä runkonaulaimelle on käyttöä vaikka nimitys on sinänsä hieman harhaanjohtava ja äkkinäinen luulee että sitä tarvitaan vain rungon teossa. Kuitenkin kyseistä vehjettä tarvitaan mm. väliseinärunkojen teossa, koolinkien ampumisessa, harvalauta kattoon, pihalle tulevat puuvajat/leikkimökit/vaimon terassit jne...
   
 5. Timba79

  Timba79 Moderaattori Mode

  Ikä:
  40
  Liittynyt:
  5.6.2003
  Viestejä:
  29 720
  Likes Received:
  147
  Sukupuoli:
  Mies
  Hyvä pointti Mopomiehellä runkonaulaimesta.

  Tosin saattaa homma sittenkin ratketa niin, että tuttu timpuri tulee meidän ja naapurin työmaalle. Sillä on sitten nämä runkonaulaimet sun muut, joten niitä en hanki. Itselleni hankin lähinnä sellaista mille on käyttöä projektin jälkeenkin.

  Hyvä vatupassi pitää hankkia. Sellanen halvempi halko löytyy kun ostin sen noita salaojahommia varten. Siellä meni myös halvat rullamitat kun ne oli muutenkin kohta hiekkaa täynnä. Sisähommiin sitten vähän parempaa.

  Näistä sähköttömistä työkaluista kunnon leka, rautakanki ja sorkkarauta on myös tarvikkeita joita tarvii rakentaessa ja jatkuvasti muutenkin kun okt:ssa asuu, kuten myös pari kunnon kirvestä (halkaisu ja veistokirves).
   
 6. Huppe

  Huppe Iso Kingi H. Mode

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  1.6.2004
  Viestejä:
  16 121
  Likes Received:
  13
  Tuossapa ne tärkeimmät. Kaikki kannattaa ostaa kalleinta mitä löytyy. Rullamitta pitää todellakin olla semmoinen jäykkä, leveä ja kallis, perus-halpa-paskat voi heittää lepikkoon.
  Katkoteräveitsistä sitten se kaikkein suurin ja paksuin, 20 euroa tuosta ei ole liikaa eikä 15 euroa varateristä liikaa. Ne 5e veitsi + teräsetti voi heittää järveen.

  Koneista esim. Dewaltin kokoontaitettava pöytä (169e) + sirkkeli n. 700 euroa (jiiri ja muut toiminnot) on ehdoton. Makitaa sitten 18V settinä, aloitussarja maksaa PALJON mutta tossa tulee pari akkua ja laturi, koneet ovat suhteellisen edullisia sitten ilman akkua tuohon sarjaan. Kuten jo toisaalla sanoin niin kääntöpöytäsirkkeli on hankala, on erittäin suuri kynnys alkaa kääntelemään sitä pöytää, mieluummin voimavirtasirkkeli, vaikkapa Scheppach ja sitten tuo jiirisirkkeli erikseen.

  Itsellä tämä sirkkeli, menee 30cm lauta/vanerisoiro tai parkettisuikalekin heittämällä katki:
  http://www.dewalt.fi/powertools/productdetails/catno/DW712/

  Tuosta jalusta:
  http://www.dewalt.fi/attachments/productdetails/catno/DE7023/

  Makitan 18V setti:
  http://www.makita.fi/fi/Tuotteet/?intProductCategoryID=92

  Scheppach:
  http://www.fagimex.fi/sch_sahat.html
   
 7. Inska

  Inska

  Liittynyt:
  18.11.2004
  Viestejä:
  5 039
  Likes Received:
  13
  Mulla oli konevuokraamosta lainassa kääntöpöytäsirkkeli, kun laiton nykyiseen asuntoon lattiaa. En jotenkin tykännyt siitä. Johtui ehkä siitä, että pidin pöytää liian pienenä. Toisaalta tuollaisella pärjää varmasti todella hyvin rakennushommissa, mutta ei se mielestäni millään voita erillistä hyvää jiirikaapparisahaa sekä liukupöydällä ja kunnon vasteella olevaa pöytäsirkkeliä. Rakennusirkkeli on myös ihan ok, mutta mielestäni samanlainen kompromissi kuin kääntöpöytäsirkkeli. Pöydällisissä sirkkeleissä on se huono puoli, että ne vaativat yllättävän paljon tilaa ympärilleen. Rakennusaikana ei varmasti ongelma, mutta sen jälkeen voi olla vaikea löytää tilaa sen säilytykseen. Itselläni on voimavirtatarkkuuspyörösaha, mutta tykkään silti käyttää raksahommissa halkaisuun yhdistelmäsahaa. Sitä on paljon helpompi siirrellä ja sen tarkkuus sekä teho riittää hyvin raksahommissa.

  Kompuran ostaisin melkein vasta sitten omaksi, kun on talo ja talli valmis. Tämä sen takia, että voisi ostaa riittävän ison kompuran, jolla onnistuisi vaikka pienimuotoiset maalaus- ja hiekkahommat. Tuollaisella pikkurimpulalla minkä itse omistan, ei tee oikein muuta kuin käyttää naulaimia, puhaltelee pölyjä ja täyttää auton renkaat.

  [​IMG]
   
 8. func

  func

  Liittynyt:
  30.4.2008
  Viestejä:
  5 133
  Likes Received:
  3
  Sukupuoli:
  Mies
  Runkonaulaimista sen verran että usein innostuneena niillä hakataan se puun rakenne suorastaan vaarallisen tohjoksi ja tiettyjä rakenteita tehdessä kannattaa pitää mielessä että ne pitää purkaa myös. :D
   
 9. Huppe

  Huppe Iso Kingi H. Mode

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  1.6.2004
  Viestejä:
  16 121
  Likes Received:
  13
  Jep, ammattimiehetkään eivät tajua 40 vuoden kokemuksellaan välttämättä sitä että 4 naulaa pitää paremmin kuin 40 naulaa.
   
 10. lyka

  lyka

  Liittynyt:
  26.2.2010
  Viestejä:
  94
  Likes Received:
  0
  Kyllä. Muistaakseni LXT1000 Combokit on 2000eu luokassa, mutta hyvä aloituspaketti alalla työskentelevälle.
   
 11. Timba79

  Timba79 Moderaattori Mode

  Ikä:
  40
  Liittynyt:
  5.6.2003
  Viestejä:
  29 720
  Likes Received:
  147
  Sukupuoli:
  Mies
  Joo, toki. Tässä vaan nyt ajateltiin omatoimirakentajan ja remppaajaan kaluja. Toki nuot Combokitit on varsin päteviä, mutta alkaa menemään äkkiä 5-10 k työkaluihin, ei ihan kovin järkevältä kuulosta jos ei työkseen tee noita hommia.
   
 12. hekuli

  hekuli

  Liittynyt:
  19.11.2005
  Viestejä:
  268
  Likes Received:
  0
  Itse aloin syksyllä tekemään rivitalokolmion remonttia, ja ensimmäinen ostos oli akkutyökalusetti. Ostin juurikin Makitan 18V -setin, tosin sen kovan laukun joka piti sisällään porakoneen, puukkosahan, käsisirkelin ja lampun sekä kaksi akkua ja laturin. Näiden lisäksi ostin pelkkinä runkoina pistosahan ja rälläkän. Kyllähän tuo setti kustansi jonkun verran, silti päivääkään en ole katunut ja jokaista työkalua on tullut tarvittua. Viimeisimpänä hankin Makitan radion. :)

  Sitten muita työkaluja, mitä pitäisi löytyä jos aikoo vähän jotain remppailla.. Pari vatupassia (60 cm ja 180 cm), suorakulma, jonkinnäköinen ruuvimeisselisetti, hylsysarja, kunnollinen käsisaha, hyvä rullamitta ja katkoteräveitsi. Sirkeliksi ajattelin itselleni ostaa joskus yläpöydällisen jiirisirkelin, jolla saa kakkosnelosen halkaistua. Jotkut asialliset tikkaat olisi hyvät, niin sisä- kuin ulkokäyttöönkin. Pieni kompura ja listanaulain on pätevä, kompuraa voi myöhemmin käyttää muihinkin toimiin. Tuossa nyt ainakin jotain...
   
 13. Huppe

  Huppe Iso Kingi H. Mode

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  1.6.2004
  Viestejä:
  16 121
  Likes Received:
  13
  Combokitissä on se huono puoli että jos menet vaikka tekemään mökille tai jonnekin terassia ja tarvitset vain akkuväännintä niin joudut ottamaan mukaan kaikki 2000 euron 8 työkalua karmean kokoisessa laatikossa. Siksi itse suosin yksittäisiä koneita. Eikä todellakaan ole hukkaostos.
   
 14. verneri

  verneri

  Liittynyt:
  10.7.2009
  Viestejä:
  24
  Likes Received:
  0
  Tän talven aikana on ollu tarjouksessa toi Makitan porakone setti, eli iskevä akkuruuviväännin,akkuporakone ja 3 AKKUA 499€. Ei pahan hintanen.
  Siihen voi jokainen oman maun mukaan lisäillä noita eri runkoja. Noi runkojen hinnat on muistaakseni alkaen 200€
   
 15. LoftYokel

  LoftYokel

  Liittynyt:
  16.10.2007
  Viestejä:
  1 268
  Likes Received:
  0
  Onkos kukaan maininnut kunnon työkaluliivejä? Ei nyt varsinainen työkalu, mutta aivan ehdoton kuitenkin.
   
 16. lyka

  lyka

  Liittynyt:
  26.2.2010
  Viestejä:
  94
  Likes Received:
  0
  Nyt meni ohi, että miksi joutuisi ottamaan kaikki työkalut mukaan yhden akkuvääntimen takia. Itse en omista kyseistä comboa, mutta ollut mielessä hankkia töiden puolesta. Mutta mikä siis tekee combosta noin epäkäytännöllisen ettei voisi ottaa mökille mukaan vain laturia, akkua ja yhtä runkoa(konetta)?
   
 17. reimah

  reimah

  Liittynyt:
  15.2.2010
  Viestejä:
  31
  Likes Received:
  0
  Liivit tai työkaluvyö.
  Työkaluvyön kanssa ei jää rusketusraitoja jos katolla ilman paitaa kesällä tekee hommia:)
   
 18. hekuli

  hekuli

  Liittynyt:
  19.11.2005
  Viestejä:
  268
  Likes Received:
  0
  Itse ajattelen sen niin, että on hyvä kun kaikki vehkeet tulee aina mukaan, eipä jää homma tekemättä sen takia. Kiva huomata kun olet 150km:n päässä kotoa mökillä pelkkä akkuväännin mukana, että perskeles, tarttee jotenkin saada tehtyä pyöreä reikä terassilaudoitukseen rännin syöksyputkelle tms., mutta se kuviosaha jäikin kotiin... :D Juurikin tämän takia ite suosin akkutyökaluja, on jotenkin niin paljon vaivattomampia. Mutta makuasioita nämäkin... :)
   
 19. Huppe

  Huppe Iso Kingi H. Mode

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  1.6.2004
  Viestejä:
  16 121
  Likes Received:
  13
  No se combolaatikko on aivan järkyn kokoinen.
   
 20. Inska

  Inska

  Liittynyt:
  18.11.2004
  Viestejä:
  5 039
  Likes Received:
  13
  Akkukäyttöiset vehkeet on pirun käteviä, mutta kyllä mä suosin verkkovirralla toimivia akkuporaa lukuunottamatta. Akut maksaa ja ne hyytyy kuitenkin tasaisin väliajoin, vaikka rungot kestävätkin. Tulee halvammaksi pitkässä juoksussa ostaa ne verkovirralla toimivat = kotikäytössä. Jälleenmyyntiarvokin on parempi niissä. Laadukkaissa sähkötyökaluissa on kuitenkin yleensä pitkä (=5m) ja taipuisa johto. Ainakin Festoolissa.
   

Jaa tämä sivu