Suomalainen vapaaottelu

Viestiketju osiossa 'Kamppailulajit' , aloittaja Karhuherra, 27.11.2012.

 1. Ella Elefantti

  Ella Elefantti

  Liittynyt:
  4.12.2014
  Viestejä:
  112
  Likes Received:
  43
  Niin siis tässä treenauksessa tehdään mielestäni sellainen kompastusaskel aina välillä, että fyysisestä lahjakas kaveri oppii mattopainin (huom mattopaini, ei pystypaini) suhteellisen nopeasti ja pääsee tuossa vapaaottelun suhteen melko hyvälle tasolle parissa vuodessa. Pystyottelu vaatii vuosien työtä ja vasen oikean hinkkaamista, että se oikeasti osuus niinkuin on tarkoitus ja silloin kun on tarkoitus. Tämä siis yleisesti, ei viitata kenenkää ottelijaan erityisemmin.
   
  AndyS tykkää tästä.
 2. Mike

  Mike Ompa outo! Pakkotoisto.com

  Liittynyt:
  16.4.2002
  Viestejä:
  80 775
  Likes Received:
  32 878
  Voiskos tämän ketjun yhdistää Suomalaistaistelijat maailmalla ketjun kanssa? Vierekkäin menevät ja samaa aihetta käsitellään. Samoin mma-väittely ja Goat menis yhteen.

  MODE: Nämä sekä ketju Suomalainen vapaaottelu yhdistetty.
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 11.9.2019
 3. Matsku

  Matsku

  Ikä:
  32
  Liittynyt:
  12.9.2003
  Viestejä:
  1 660
  Likes Received:
  117
  Löytyyköhän mistään netistä vanhoja vasa tai finnfighteja ?
   
 4. AndyS

  AndyS Mode

  Liittynyt:
  3.3.2004
  Viestejä:
  8 572
  Likes Received:
  3 554
  Sukupuoli:
  Mies
  Kuparinen ja Silander analysoivat viime viikonlopun satoa.


  View: https://soundcloud.com/amiuparinen/finnmma-musta-viikonloppu


  Itse en kyllä näe tilannetta aivan noin synkkänä. Packalen oli ennakolta selvä altavastaaja ja 8 ottelijan turnauksessa tappio on aina enemmän kuin todennäköinen. Sparv taas voitti odotetusti, joten ulkomailla meni odotusten mukaisesti. Cagessa tuli melko monta kotikehän tappiota, mutta tulihan myös voittoja.

  Noin yleisesti tuli sellainen vaikutelma, että suomalaisten pystyottelu ei vain tahdo riittää nykyvapaaottelussa.

  Grönvall oli aivan altavastaajana pystyssä ja itseasiassa otteli loistavasti, kun ylipäätään selvisi täyteen aikaan. Lampisella meni pystyottelu ihan ok, mutta hän on aiemminkin ottanut turhia koppeja, jotka olisi huolellisemmin ottelemalla voinut välttää. Nyt niistä tuli kohtalokkaita. Repo vaikka periaatteessa on enemmän pystyottelija, oli ongelmissa nimenomaan pystyssä, kun imuroi liikaa osumia. Walls on suomalaisittain hyvä pystyssä, mutta hänkään ei kyennyt kunnolla viemään matsia siinä vaan oli tasaista. Packalenin pystyongelmia on jo käsitelty, joten ei niistä enempää kuin että ovat fataaleja. Ainoa joka varsinaisesti vei pystyottelua, oli Salmimies. Silander toki oli myös kaikin tavoin vastustajaansa parempi.

  Ongelma on myös vaikeasti korjattavissa, koska Suomessa ei yksinkertaisesti ole kovinkaan montaa pystyotteluun keskittyvää vapaaotteluvalmentajaa ja hyviä sellaisia on vielä vähemmän. Muuan thainyrkkeilyvalmentaja kommentoi tätä mielestäni ihan osuvasti niin, että suomalaisten kannattaisi kehittää sellainen tyyli, jossa vain pyritään minimoimaan osumat omaan päähän ja saamaan ottelu painiksi, kun siinä pystyssä ei vaan eväät riitä.
   
  Alakoukku tykkää tästä.
 5. pååtta

  pååtta

  Liittynyt:
  28.7.2003
  Viestejä:
  4 574
  Likes Received:
  113
  Mitä suomalaisessa vapaaottelun pystyotteluvalmennuksessa tehdään väärin ja mitä pitäisi tehdä?
   
 6. Alakoukku

  Alakoukku

  Liittynyt:
  26.7.2019
  Viestejä:
  58
  Likes Received:
  18
  Sukupuoli:
  Mies
  Tää saattaa olla kaukaa haettua, mutta suomalaiset on painikansaa. Sekä perinteeltään, että genetiikaltaan. Suomalaiset on väkivahvoja vääntäjiä, mutta lyömisestä puuttuu napakkuus. Esimerkkinä vaikka Kuivanen, joka on suomalaisittain hyvä vapaaottelupystyottelija, niin lyönneistä puuttuu terävyys, napakkuus ja nopeus. Muistaakseni kaikissa UFC otteluissaan vastustajilla oli ns. enemmän paukkua käsissä.
   
 7. AndyS

  AndyS Mode

  Liittynyt:
  3.3.2004
  Viestejä:
  8 572
  Likes Received:
  3 554
  Sukupuoli:
  Mies
  Minusta kyse ei ole siitä, että tehtäisiin jotain tiettyjä asioita väärin (lähes) joka salilla, vaan yleisosaamisen puutteista. Suurin osa Suomen vapaaotteluvalmentajista on enemmän tai vähemmän painitaustaisia, koska vapaaottelu tuli Suomeen vahvasti linkittyneenä brassijujutsuun.

  Painipuoli vaatii jo itsessään paljon osaamista ja panostusta ja jos on siinä hyvä, on vaikea olla hyvä ja tietää paljon myös pystyottelusta. Ja nimenomaan vapaaottelun pystyottelusta, joka on eri asia kuin nyrkkeily, potkunyrkkeily tai thainyrkkeily. Eikä voi olettaa, että valmentaja, joka ei itse osaa ja ymmärrä pystyottelun lainalaisuuksia, kykenisi opettamaan niitä oppilailleenkaan. Ainakaan niin, että näistä tulisi siinä oikeasti hyviä.

  Käytännössä tällainen ei-niin-hyvä pystyvalmentaja ei osaa analysoida, että valmennettavalle tuottaa ongelmia joku tietty asia: hartioiden jännitys, se että toisen jalan polvi osoittaa vähän väärään suuntaan perusasennossa, että kyynärpää tekee jonkun virheliikkeen lyönnissä, että tukijalan pohje ei ponnista kunnolla kiertopotkussa tai joku vastaava.

  Mahdollisia ongelmakohtia on miljoonia erilaisia ja niiden tunnistaminen vaatii paljon osaamista ja tietotaitoa. Eikä tämäkään riitä, koska yleensä tällaista ongelmaa ei saa pois pelkästään sillä, että sanoo "älä tee noin". Valmentajan tulisi myös olla niin kokenut, että muistaa, että ottelijalta X saatiin sama virhe pois kun tehtiin tiettyä harjoitetta, joten kokeillaanpa sitä nytkin.

  Mitään oikotietä tämän korjaamiseen ei ole: on vain kerrytettävä sitä tietotaitoa. Lähteitä voivat olla ne harvat hyvät suomalaiset vapaaottelun pystyvalmentajat, hyvät suomalaiset pystyottelulajien valmentajat (joiden tietotaitoa pitää soveltaa), ja ulkomaiset vapaaottelun pystyvalmentajat.

  Yksittäisen ottelijan kohdalla helpoin ratkaisu lienee pitkät leiritykset ulkomailla ja nimenomaan pystyotteluvalmennukseen hankkiutuminen siellä. Toinen vaihtoehto on treenata säännöllisesti jotain pystylajia omalla kotipaikalla, jos sieltä löytyy joku oikeasti hyvä valmentaja tähän ja soveltaa siitä kertynyttä oppia vapaaotteluun.

  Seuratasolla ainoa "oikotie" mitä voin kuvitella on saada joku hyvä pystylajin valmentaja kiinnostumaan vapaaotteluvalmennuksesta ja alkamaan soveltaa olemassa olevaa tietotaitoaan siihen. Mutta näitäkään henkilöitä ei ole Suomessa ihan joka nurkan takana ja heillä on yleensä vahva intohimo omaan lajiinsa, joten siirtymishalut voivat olla vähäisiä.
   
  pååtta ja Yläpotku tykkäävät tästä.
 8. Yläpotku

  Yläpotku

  Liittynyt:
  6.11.2017
  Viestejä:
  125
  Likes Received:
  61
  Sukupuoli:
  Mies
  Jos vapaaottelija haluaa saada oikeesti varmuutta nyrkkeilyyn(etäisyyden hallinta,pään suojaaminen)niin hänen pitäisi mennä treenaamaan sitä nyrkkeilysalille koska siellä on paras tieto taito tuohon hommaan.

  On myös aika selvää että jos vapaaottelija haluaa oppia kunnolla potkimaan,käyttämään kyynärpäitä ja polvia niin hänen pitäisi saada valmennusta thainyrkkeilyn puolelta.

  Vaikein juttu tässä on se että noita molempia lajeja pitäisi treenata joka viikko ainakin kerran eli jos treenaat 6 kertaa viikossa niin 2 päivää menisi pelkästään pystyottelun harjoitteluun.
  (paras jako olisi 3 pystytreeniä ja 3 mattotreeniä tolla 6 kertaa viikossa systeemillä)

  Nyrkkeily varmaan onnistuu parhaiten nyrkkeilyseuran omissa treeneissä mutta thainyrkkeilytekniikoiden harjoittelu vaatii sen että valmentaja tulee vapaaottelusalille vetämään vapaaotteluun sopivat treenit keskittyen pelkästään edellämainittuihin tekniikoiden opettamiseen !
   

Jaa tämä sivu