Talon lämmitysjärjestelmät

Viestiketju osiossa 'Kotitalous' , aloittaja veijo esso, 20.7.2006.

 1. mohla

  mohla

  Liittynyt:
  14.11.2011
  Viestejä:
  192
  Likes Received:
  12
  Sukupuoli:
  Mies
  Onko kenelläkään kokemusta noista Danfossin elektronisista lämmityspatterien termostaateista tai heidän Link-järjestelmästään? Edessä olisi vanhojen termostaattien ja venttiilirunkojen uusiminen ja hieman houkuttelisi tuollainen älykäs järjestelmä, jossa voisi alentaa lämpöjä poissaolojen ajaksi ja säätää huonekohtaisesti lämpöjä. Näyttäisi olevan kaikenlaista muutakin toimintoa tuossa järjestelmässä, kuten mobiiliohjauksen mahdollisuus jne.

  Kohtuullisen mukava takaisinmaksuaika tuollaisella järjestelmällä, jos -20% lämmityskuluissa toteutuisi. Meillä on lämmitysmuotona kaukolämpö etäluettavalla mittarilla, joten säästön periaatteessa näkisi heti. Puutarhaunelman lämmityspattereissa vanhat venttiilirungot ovat arviolta 50- ja 80-luvulta ja osassa alkaa olla vikaa eli parempi ne olisi uusia samalla. Ainakin yksi OSY termostaatti näyttää niin antiikkiselta, että siihen on varmasti vaikea löytää adapteri. Lisäksi siinä ventiili on nyt koko ajan auki, kun OSYn termostaatista puuttuu neulaa painava osa...

  Kuinkahan paha homma noita ventiilirunkoja olisi vaihdella itse, kun remppataitoja on karttunut, mutta termostaatin vaihtoja, venttiilien neulojen huoltoa ja ilmausta kummempaa ei ole tullut lämmityspattereihin tullut tehtyä? Hintana varmaan luokkaa +50e/venttiili putkimiehen vaihtamana?
   
 2. bodikettu

  bodikettu

  Liittynyt:
  15.1.2014
  Viestejä:
  254
  Likes Received:
  248
  Ei ole kummonen homma. Tarvitset tosin special avaimen patteriliitintä varten (se, joka on patterin kierteessä kiinni, yhdistyy paluu ja patteriventtiiliin). (Aina vanha patteriliitin ei sovi uuteen venttiiliin)
  Ei tosin välttämättä kannata lähtä kylmällä kelillä vaihtamaan jos ei ole varma että osaa, paitsi jos on vaihtoehtoinen lämmitystapa esim ILP millä pärjää jos ei saakaan kiertoa takasin päälle.. :D

  Ja joo, putkarin hinta on luokkaa 40-60€ per venttiili riippuen kuinka monta tulee vaihtoon.
   
  mohla tykkää tästä.
 3. mohla

  mohla

  Liittynyt:
  14.11.2011
  Viestejä:
  192
  Likes Received:
  12
  Sukupuoli:
  Mies
  Mulla taitaa olla yksi vanha patteri liiterissä, jota voi käyttää harjoituskappaleena ja ottaa siitä ainakin yhden tyyppiseen patteriliittimeen mitat tai sovitella sopivaa siihen. Hauskuutena on vanhassa talossa, että näitä on nyt ainakin kolmea erilaista termostaattia ja patteriventtiiliä.

  80-luvun asennukset ovat helpohkoja, kun lattiasta ylös nouseva putki kääntyy patterin yläpäässä ja siinä on heti kiinni suora venttiili ennen patteria.

  Yhtä vaille kaikissa muissa 50-luvun asennuksissa patterin ylälaidan kohdalta seinän sisältä tuleva reilumman paksuinen putki kääntyy suoraan seinästä patterin suoralle venttiilille, joka sekään ei pitäisi olla mahdoton, mikäli sopivan pituinen venttiili löytyy korvaajaksi. Venttiili on niissä lyhyt, mutta paksussa putkessa eli iso halkaisija venttiilissäkin.

  Mystinen OSY termostaatti sen sijaan on tumman komposiittiputken yhteydessä kulma-mallisessa patteriventiilissä eli lattiasta nousee komposiittiputki T-kulmaliittimelle, jossa toisessa päässä on termostaatti ja toisessa patteri. Vaikuttaa koko homma "tutun putkimiehen" tekeleeltä ylijäämäosista, joita on sattunut olemaan. Samanlaisia pattereita on muuallakin talossa, mutta vain tässä on uusittu komposiittiputki patterille, mutta silti antiikkisin termostaatti.
   
 4. Razorblade

  Razorblade

  Liittynyt:
  27.5.2004
  Viestejä:
  1 510
  Likes Received:
  63
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  susirajalla
  Ollaan kateltu tuossa noita taloja ja nyt ois kohdalla -71 rakennettu täystiilitalo öljylämmityksellä, LTOlla ja varaavalla takalla. Koko öljyjärjestelmä on uusittu kymmenen vuotta sitten, vanha maanalanen säiliö kaivettu ylös ja korvattu muovitankilla joka sijaitsee lämmitysjärjestelmän kans samassa "pannuhuoneessa". Nykysen omistajan mukaan öljyö menee noin 2000 litraa vuoteen vähän päälle 130m^2 talossa. Kuulostaako suht järkevältä määrältä ja tuleeko paremmin asioista tietävillä mitä juttuja mieleen jotka tuossa ois pahemmin negatiivisia? Öljyhän on tällä hetkellä halpaa ja ilmeisesti jos alkaa kallistumaan järkyttäviä määriä niin öljylämmitys on aika kivuton vaihtaa maalämpöjärjestelmäksi kun voi kytkeä patterilähdöt järjestelmästä toiseen ilman sen suurempi virityksiä?

  Muuten tuo täystiilitalo kuulostaa hyvältä, mutta kesällä voi olla että tulee ilmalämpöpumppua ikävä, saa nähä joutuuko semmosen vielä asentamaan jossain vaiheessa. Se vaan tarkottas ilmeisesti painovoimasesta ilmanvaihdosta koneellisen+LTO:hon vaihdetun järjestelmän pientä hienosäätöä? :)
   
 5. PormestariSisu

  PormestariSisu

  Liittynyt:
  10.8.2012
  Viestejä:
  291
  Likes Received:
  13
  2000 litraa ei mikään älytön kulutus ole, tosin yleensä näissä on pientä kaunistelua ja eri perheillä voi kulutukset vaihdella yllättävän paljon.

  Tiilitalo, oletettavasti matala, pysyy viileänä kesälläkin. ILP on kosteilla keleillä kiva, mutta lämmityskaudella kiistatta laskee asumismukavuutta äänen kautta. Tosin jos kakarat kiljuu ja liikenne humisee ympärillä niin ehkä ei niin paljon haittaa. ILP ei vaihda ilmaa, joten ei vaikuta LTO:n ilmamäärien säätöihin, Muuten kyllä LTO:n säädöt on syytä olla kuosissa.

  Muuten tuollaisen talon hankinnan yhteydessä googleta ja tsekkaa piilosokkeli ja maanvarainen laatta + mahdollinen pintalattia villoineen. Ja jos matala harjakatto, katon tuuletuksen toiminta.
   
 6. Joxuz

  Joxuz

  Liittynyt:
  4.6.2007
  Viestejä:
  13 984
  Likes Received:
  2 507
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Pirkanmaa
  Mieti nyt kannattaako välttämättä. Paljonko niitä poissaoloja tulee? Onko pitkiä reissuja paljonkin? Duuniin poistumisen ajaksi ei kyllä ole mitään hyötyä alkaa venkslaan lämpöjä. Se lämpötila kun jäähtyy hiljalleen sinne alempaan asetettuun ja kun tuut himaan, menee taas enemmän energiaa kun sisäilman lämpötila pitää uudelleen nostaa siihen mukavuustasolle. Minä en laittais, vaikka romut saan hakea suoraan tukusta.

  Laske vaikka muuten sisäilman lämpötilaa muutamalla asteella, jos säästöä haluat. Tuo -20 % on myyntimiesten puhetta, hommassa kun on niin monta muuttujaa muutenkin.
   
 7. mohla

  mohla

  Liittynyt:
  14.11.2011
  Viestejä:
  192
  Likes Received:
  12
  Sukupuoli:
  Mies
  En tuon -20% toteutumiseen kauheasti uskoa laita, vaikka varmasti tulee jotain säästöä tässä mihin tahansa termostaattiin vaihtamalla nuo nykyiset. Homman pihvi kuitenkin on, että ne nykyiset termostaatit ovat tiensä päässä ja vaihto tarvitsee joka tapauksessa tehdä. Vaihdanko ne yksittäin säädettäviin termostaatteihin ja säästän noin 400e vai vaihdanko ne sellaisiin, mitä voin säätää yhdestä käyttöliittymästä ja saan muitakin ominaisuuksia käytettäväkseni.

  Poissaoloa himasta on sen 9-10h päivässä ja lisäksi on muutama huone, joille käyttöä on noin 8-10 päivää kuussa.
   
 8. Razorblade

  Razorblade

  Liittynyt:
  27.5.2004
  Viestejä:
  1 510
  Likes Received:
  63
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  susirajalla
  Kyllähän sitä vaihtelua kulutuksessa varmasti tulee reilusti, tällä hetkellä siellä asuu yksi henkilö ja meitä ois tilalle menossa kaks, toiveissa kolmaskin "asukas" tässä lähiaikoina. Takan käyttö myös vaikuttaa varmasti, kun LTO pyöräyttää sen lämmön ympäri taloa niin öljyä säästyy.jos jaksaa poltella puuta ahkerasti. LTOn vaikutus taitaa näkyä sähkönkulutuksessa joka on jotain 5000kWh vuoteen nykysellä asukkaalla, vertailuna tää oma 60m^2 rivarikaksio suoralla sähkölämmityksellä nielee yhteensä jonku 7000kWh vuoteen.

  Katto on uusittu vajaa kymmenen vuotta takaperin tasakatosta konesaumatuks harjakatoks ja kaupungin rakennusvalvonnan tarkastama, eli pitäs olla kaikin puolin kunnossa, eristettä on myös samassa yhteydessä laitettu ilmeisesti hieman normaalia enemmän joten ei pääse lämpö karkailemaan sitä kautta. Laatta on maanvaranen ja pintalattia on suoraan siinä päällä kosteus&äänieristeen päällä. Lattiatasoa ja sokkelia mitä mittailin kahdella näyttökerralla niin yheltä sivulta lattiataso on reilusti maanpinnan yläpuolella (40-50cm), kahelta sivulta parikymmentä senttiä maanpintaa ylempänä ja yhdellä sivulla aikalailla maanpinnan tasossa. Pikkasen on naftisti siis kolmella sivulla pelivaraa, mutta patolevyt on asennettu sokkelille ja salaojitus tehty muutama vuos takaperin joten en usko tuosta koituvan isompia ongelmia...
   
 9. Carbon

  Carbon

  Liittynyt:
  27.6.2004
  Viestejä:
  1 130
  Likes Received:
  22
  Sukupuoli:
  Mies
  Kertokaas nyt tyhmällekin miten sähkönkäyttöä voi seurata reaaliajassa. 10min googletin ja mitään helppoa vastausta en löytänyt. 1990 rakennettu paritalo, suoralla sähkölämmityksellä. Olisi kiva seurata miten esim. ilmalämpöpumppu, takka, ja lattialämmitys vaikuttaa laskuun. Pystyykö jonkun mittarin asentamaan johonkin kohtaan, jota voi seurata netistä käsin?
   
 10. joku567

  joku567

  Liittynyt:
  4.8.2015
  Viestejä:
  72
  Likes Received:
  57
  Sukupuoli:
  Mies
  Niitähän on semmosia laitteita mitkä asetetetaan siihen sähkömittarin valon päälle ja se sit laskee sitä valon välähtelyä. Maksaa varmaan jonku pari satkua, mutta ilmalämpöpumpulle voit laittaa ihan vain siihen pistokkeen väliin energiamittarin se maksaa vain noin 15e
   
 11. joku567

  joku567

  Liittynyt:
  4.8.2015
  Viestejä:
  72
  Likes Received:
  57
  Sukupuoli:
  Mies
  Eihän termostaateilla tee edes mitään paitsi jos ei halua pitää joissakin huoneissa viileämpää ilmaa. Säädä vain pannuhuoneesta suoraan sopiva vesi pattereille ja laita termostaatit täysille näissä huoneissa missä saa olla tasainen lämpö.
   
 12. Sam79

  Sam79

  Liittynyt:
  4.1.2003
  Viestejä:
  1 020
  Likes Received:
  29
  Mulla on ilmalämpöpumpun ja töpselin välissä mittari josta on helppo seurata kulutusta ja oman sähköyhtiön nettipalvelusta voi seurailla myös aika tarkasti. Ei tosin reaaliajassa mutta vuorokauden viiveellä näkee kuitenkin helposti päivän kulutuksen jos on tehnyt muutoksia esim. lämpötilan asetuksiin kylppärin lattialämmityksessä, polttanut takkaa jne jne.
   
 13. kayttomies90

  kayttomies90

  Liittynyt:
  17.12.2016
  Viestejä:
  88
  Likes Received:
  20
  Meillä on sähkölattialämmitys ja ilmalämpöpumput. Tosin ilmalämpöpumppuja ei tule talvella käytettyä vaan kesällä viilennykseen.
   
 14. D.Yates

  D.Yates

  Liittynyt:
  7.1.2004
  Viestejä:
  13 094
  Likes Received:
  733
  Ja miksi ei? Olet rahamiehiä eikä säästö kelpaa, vai?
   
  bodikettu tykkää tästä.
 15. kayttomies90

  kayttomies90

  Liittynyt:
  17.12.2016
  Viestejä:
  88
  Likes Received:
  20
  Lattialämmitys on huomattavasti mukavempi.
   
 16. D.Yates

  D.Yates

  Liittynyt:
  7.1.2004
  Viestejä:
  13 094
  Likes Received:
  733
  Ohan se toki. Itse oon kyllä harkinnut ilpin hommaamista tasaamaan lämpötilanvaihteluita. Lattialämpö kun ei ehdi reagoimaan yhtään mihinkään.
   
 17. Razorblade

  Razorblade

  Liittynyt:
  27.5.2004
  Viestejä:
  1 510
  Likes Received:
  63
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  susirajalla
  Ostin tommosen 1000W öljytäytteisen patterin lämmittämään makkaria nyt kovemmilla pakkasilla kun tuntuu et on niin perkeleen kylmä pelkän sähköpatterin varassa, lämpöpumppu sen verran vanhaa mallia ettei juuri auta -20 asteen kylmemmällä puolella. Ihmeen vähän tuo lisäpatteri lopulta vie virtaa vaikka lämmittää perkeleen mukavasti sängyn jalkopään läheisyyteen asetettuna :p

  Lieneekö sitten ihan sen takia et on sähköpatteria parempi ku on melkein keskellä huonetta, leviää lämpö ympärille joka suuntaan eikä pelkästään kolmeen suuntaan niinku seinälle asennetussa patterissa? Ja tietysti tuo kusettaa vähän sitä vakiopatteria ikkunan alla ja sen ei tartte sit olla päällä niin paljoa kun saa tuosta jelppiä...
   
 18. Killer*Queen

  Killer*Queen

  Liittynyt:
  5.5.2012
  Viestejä:
  78
  Likes Received:
  6
  Sukupuoli:
  Nainen
  Osaiskohan täällä joku auttaa :D

  Ollaan katseltu tollasta vielä rakennusvaiheessa olevaa omakotitaloa ja vielä pystyis vaikuttaa asioihin.

  Asiaan, talon kokonaispinta-ala on 115 neliötä ja asuinala 101. Tällä hetkellä taloon olisi tulossa vesikiertoinen lattialämmitys + PILP (Niben F470 tai F750, en muista kuollakseni kumpi). Tähän yhdistetty koneellinen ilmanvaihto. Riittääkö tämä pelkästään esim. talvella jos paukkupakkaset yllättää? Tai esim. jo jos tulee -10 pakkasta? Taloon on siis vielä mahdollisuus rakentaa varaava takka mutta nyt alkoi mietityttämään tuo. Kaikkea muutakin pitää rakentaa ja jos vielä tuo takka niin menee kyllä kohde sitten yli budjetin :(

  Kokemuksia kellään? Tai edes jonkinlaista tietoa asiasta?
   
 19. bodikettu

  bodikettu

  Liittynyt:
  15.1.2014
  Viestejä:
  254
  Likes Received:
  248
  Riittää toki PILP, mutta kovilla pakkasilla vastus tulee vahvasti peliin...
   
 20. RSH

  RSH VIP

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  31.10.2013
  Viestejä:
  1 239
  Likes Received:
  546
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Satakunta
  Takka on sellainen että sitä pitää kunnolla käyttää läpi talven että on taloudellisesti järkevä ja siltikin jostain ne puut pitää myös hommata. Jos käyttö rajautuu vain koviin pakkaspäiviin en kyllä taloudellisista syistä rakentaisi, mukavuus tekijänä kyllä ihan jees.

  Itselle takka käytössä päivittäin läpi lämmityskauden ja puut tulee kaurapuuron voimalla omasta metsästä, jos talo olisi taajama/kaupunki-alueella ilman omaa puun lähdettä en välttämättä rakentaisi takkaa lainkaan ostopuiden varaan.
   

Jaa tämä sivu