Talon rakentaminen/rakennuttaminen?

Viestiketju osiossa 'Kotitalous' , aloittaja Samo, 12.11.2005.

 1. seppo-x

  seppo-x

  Liittynyt:
  18.4.2002
  Viestejä:
  1 395
  Likes Received:
  3
  Talopakettien vertailua

  Pitäisi vähitellen päättää talopaketin toimittaja. Talo on 250m^2 ja L-mallinen paritalo. Toinen talotoimittaja tekee pre-cut-menetelmällä ja toinen toimittaa suurelementteinä. Hintaeroa on tällä hetkellä ~10000e pre-cutin hyväksi, mutta suurelementtipaketin etuna on korkeampi valmiusaste. Jos valitsemme pre-cut talon, niin tuolla hintaerolla pitäisi kattaa seuraavat.

  - Talon ulkoverhouksen asentaminen
  - Ulkoseinien sisäpuolelle ristiinkoolaus + villoitus + kipsilevyjen asennus
  - 8 ulko-oven kynnyspeltien hankkiminen + asennus
  - 24 ikkunan tiivistämistyö + smyygien asennus + vesipeltien hankkiminen + asennus
  - Huoneistojen välille lattiasta vesikattoon ulottuvan palomääräykset täyttävän väliseinän rakentaminen

  Muita etuja suurelementin toimitussisällössä.
  - suurelementissä kaikki ulkoseiniin tulevat, sekä sisä- että ulkopuolen sähkörasiat on asennettuna + putkitettuna
  - paketti sisältää kaikki sisäovien helat (painikkeet yms.) sekä kaikkiin ulko-oviin satiinikromatut painikkeet + Abloyn exec-lukkopesät (4 kpl)
  - Paketti on tontille toimituspäivästä 3 päivässä säältä suojassa (tiilikatto laitetaan itse) eli sisähommiin pääsee todella nopeasti

  Ammattilaisen arvion mukaan pre-cut talossa on n. kuukauden työ ennen kuin se on samassa vaiheessa kuin suurelementtiratkaisu eli ainakin kuukauden vuokran säästää talon valmistuessa nopeammin.

  Mitä mieltä Pakkiksen Rakennuslautakunta on, onko pre-cutin työmäärä ja puuttuvat tarvikkeet saavutettavan rahallisen hyödyn arvoisia?
   
  Viimeksi muokattu: 10.5.2007
 2. Jasoni

  Jasoni

  Ikä:
  49
  Liittynyt:
  19.4.2002
  Viestejä:
  509
  Likes Received:
  3
  Onko pre-cut asennettu johonkin valmiusasteeseen vai rakennatko aivan itse? Jos teet itse, niin hyvin pitkälti kiinni siitä ootko miten tekijämies itse. Pre-cutissa ilman asennusta on pirusti enemmän hommaa.

  Itse otin pienelementin vesikatto päälle asennettuna. Kun mulle jäi ulkovuoren kiinnitys itselle, niin suur- ja pienelementin välinen hintaero oli n. 6000e. Talo 166m2 ja tällä valmiusasteella hinta 58 000€.
   
 3. Jasoni

  Jasoni

  Ikä:
  49
  Liittynyt:
  19.4.2002
  Viestejä:
  509
  Likes Received:
  3
  Luin vähän huolimattomasti tuo sun aikaisemman postin, kun olet näköjään erot noin tarkasti laittanut.

  Vakavasti harkitsisin tuossa tilanteessa tuota suurelementtiä, mutta kysäiseppä tarjous samasta paketista pienelementtinä Omatalolta tai /ja Jukka-talolta. Päivittäin pienelemenentin asennusta vierestä seuranneena ja nyt sitä jatkorakentaessani en löydä siitä mitään ihmeempää moitittavaa.
   
 4. D.Yates

  D.Yates

  Liittynyt:
  7.1.2004
  Viestejä:
  13 095
  Likes Received:
  732
  Hifistelijä voisi moittia useampia elementtisaumoja, mutta jos niiden olemassaolo ei mitenkään itteä häiritte niin antaa mennä. Onko pienelementissä enemmän rajoitteita esim ikkunoiden sijoittelun kanssa?
   
 5. Jasoni

  Jasoni

  Ikä:
  49
  Liittynyt:
  19.4.2002
  Viestejä:
  509
  Likes Received:
  3

  Tiettyjä rajoitteita on, ei voi esim. koko seinän mittaisia ikkunoita tehdä. Tai voi, mutta se pitää rakentaa siihen erikseen pystytysvaiheessa. Niiden saumojen ongelma tulee oikeastaan siinä, jos elementit asennetaan huolimattomasti ja limittäin tulevat tulevat höyrysulkumuovit jää ryttyyn. Näin voisi ilmavuotoja periaatteessa jäädä. Mulla on kaikki saumat moitteettoman näköisi, kun päälle tuleva muovi oli niitattu elementtiin kiinni.
   
 6. Huppe

  Huppe Iso Kingi H. Mode

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  1.6.2004
  Viestejä:
  16 121
  Likes Received:
  13
  Mietin jos rakentaisi talon, eikös jokaisen miehen pidä elämänsä aikana talo rakentaa. Mitähän tuossa olisi odotettavissa? Palkkaisin kirvesmiehen (pätevän) ja olisin itse apupoikana, aika paljon osaan tehdä kyllä itsekin. Talopeli.fi -kustannuslaskurilla tuossa säästäisi apuna olemalla jo n. 40.000e, tuohan on aika paljon, voisi jäädä vaikka palkattomalle vapaalle rakennusajaksi ja silti säästäisi... riippuu tietenkin että paljonko saa liksaa ;)

  Piirustukset pitäisi varmaan tehdä itse, rakentaneiden kavereiden mukaan itse piirtämällä ei välttämättä tule edes kalliimmaksi tuo rakentaminen. Suurelementit kun tilaa jostain (minulle suositeltiin Puutaloa, www.puutalo.com) niin se säästää uskomattoman paljon aikaa (useita kuukausia). Jukkataloilla elementtien rakenne ei kuulemma ole yhtä järkevä/tukeva kuin vaikkapa Puutaloilla...

  Itseäni kiehtoisi tuollainen erillinen saunarakennus:
  http://www.kotitalo.net/kotitalo/default_talot.asp?taloid=162&category=

  Tuonne saisi pienen baarin ja dokaustilan ja voisi huudattaa musiikkia rauhassa jos lapset jo nukkuvat. Tietty vieraat voisi tunkea sinne pois jaloista myös. Energiataloudessa ja perustuksien hinnassahan tuossa hieman häviää, mutta ehkä tuo kohottaisi elämänlaatua sen verran että se olisi silti järkevä investointi...? Mitenkäs moisen lämmitys? Onko mahdollista saada vesikiertoiset lattialämmitysputket "päätalosta" tuonne saunatupaan? Vai pitäisikö laittaa vastuksilla lattialämmitys?

  Mitäs muuta, ideoita? Onkohan tällä kertaa liian suuri pala paskaa hupelle haukattavaksi? :D
  Pirun vähän löytyy tietoa mistään, tuntuu ettei kukaan pidä edes tasokasta rakennusblogia netissä tarpeellisine liitteineen jne. Itse pitäisin toki myös ajantasaista blogia jossa kuvat ja hintatiedot ja jos ei vaiheet päivätasolla, niin ainakin viikkotasolla.

  Ensin mietittiin Kastellin valmistaloa mutta sehän rakennetaan paikan päällä pitkästä tavarasta, ei meillä ole aikaa pistää 10kk + perustustöiden aikaa tohon projektiin. Talo pitää saada about puolessa vuodessa pystyyn. Kastellin hinnoittelu on myös aika hassua, hinnat ovat 2 vuoden takaiset "tiukat hinnat", kun muut valmistajat pudottavat sekä työn että materiaalien osuutta aivan jumalattomasti, käsittääkseni jopa 20% lyhyen ajan sisällä.

  Tontti on sikäli ongelmallinen että sitä joutuu nostamaan lähes 2 metriä, tosin niin niitä viereisiäkin on aikoinaan nostettu... Monet sanovat heti ensiseisomalta että jos tonttia joutuu nostamaan, kannattaa unohtaa koko rakentaminen, sen kummemmin asiaa ei perustella. Miksi tontin nostaminen on niin paha asia? Kustannuksiahan se toki aiheuttaa.
   
 7. Huppe

  Huppe Iso Kingi H. Mode

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  1.6.2004
  Viestejä:
  16 121
  Likes Received:
  13
  Siirtäisikö joku tämän ketjun täältä uskonto/politiikkapuolelta pois?
   
 8. jaykay

  jaykay

  Liittynyt:
  24.11.2003
  Viestejä:
  27
  Likes Received:
  0
  Alustavasti kannattanee ensiksi lukea Suomen rakentamismääräyskokoelman osat A1 ja A2 ja hankkia pätevät pääsuunnittelija ja vastaava mestari, jotka sitten auttavat asioissa eteenpäin.
   
 9. Masse Majava

  Masse Majava

  Liittynyt:
  11.4.2003
  Viestejä:
  610
  Likes Received:
  4
  Mä rakensin kastellin, mut se oli vähän pakko. Suurelementeillä säästyy aikaa ehkä kuukausi verrattuna kastellin rakentamistyyliin. Ei siinä enempää aikaa saa säästymään. Meillä kastelli pystytti 2 vko rungon villoitettuna, tuulensuojalevyt, katto ja ikkunat ym. Tuohon pitäisi lisätä ulkoverhouksen asennus ja sisäpuolen koolaus ja levytys. Ulkoverhous isoin homma tuossa. Toisaalta asumaan pääsee ilman ulkoverhoustakin.

  2 metriä korotusta ei oo mikään ihmeellinen juttu. Mä oon nostanut omaa tonttia n. metrin. Täyttömäätä saa ilmatteeksi kun etsii ja loput ostaa multaa. Noin paljon jos joutuu nostaa niin maanvaraista laattaa ei voi tehdä, koska se painuisi väkisin. Helpointa/siisteintä olis tehdä kellarillinen talo jo noi suurella korotuksella. Toinen vaihtoehto on ontelolaatoilla pohjat ja siihen talo päälle. Mut jos ei paaluttaa tarvii nii ei toi paljoo kalliimmaksi tuu kun tollanen paalutettu ontelolaatta pohja.

  40te on ihan mahdollinen omalla työllä. Mutta helpolla se ei tule. Kukaan, joka ei ole rakentanut taloa ei ymmärrä miten paljon enemmän sitä työtä on kun jonkun keittiön remppaamisessa. Laskee pyöresti 5te kuukaudessa omaa työtä ja 60h/vko työtä:)..siitähän se lähtee. 10 kk 60h viikko tahdilla 50te napsahtaa kivasti. Se miksi 60h, nii ammattimies tekee 40h sen mitä alottelija 60h. Se vaan on noin. Monta unetonta yötä ja sellanen määrä ketutusta että riittää seuraavien parin vuoden annoksen täyttämiseen, mut toisen renkinä ei tuollasia nettoansioita oo ihan helppo kääriä vuoden työllä. Tosimies käy töissä samaan aikaa ja ajaa ittensä hulluuden partaalle parin tenavan, työpaikan ja talonrakennuksen bermudan kolmiolla. Näin tein ite...2 vuotta kulunut ja nyt voisin rakentaa jo uudestaan. Näin sitä asiat unohtuu. Paras lääke on kaivaa valokuvat koneelta rakennuspuuhista ni muistuu todellisuus taas.
   
 10. Huppe

  Huppe Iso Kingi H. Mode

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  1.6.2004
  Viestejä:
  16 121
  Likes Received:
  13
  Kellari taas maksaa pirusti ekstraa? Eikö tuota saa sitten tampattua kovaksi tuota maata? Tuntuu että talo kuin talo tehdään nykyään nimenomaan maanvaraisella laatalla...
   
 11. Kalju

  Kalju

  Ikä:
  41
  Liittynyt:
  26.12.2002
  Viestejä:
  2 020
  Likes Received:
  5
  Pohjaratkaisun määrää maaperä...ja maaperä taasen selviää maaperätutkimuksella.

  Tee Huppe järkimiehenä sellanen talo...että jätät esim sekä yläkerran että alakerran aluks rakentamatta, siis sisäosiltaan... teet kolmeen kerrokseen ison talon, ja aluks rakennat esim keskikerroksen valmiiks ja muutat siihen...sit siinä asuessa raksailet pikkuhiljaa yläkerran ja kellarin. Kellariin sikaisot sauna/kylpyläosastot ja muuta luxusta... aluks teet keskikerrokseen wc/kylppäri yhdistelmän...siis sellasen kokoluokkaa mitä kolmioissa on.

  Tolleen pääset nopeaa pois mahdollisesta vuokranmaksu tilanteesta ja siinä kun asut niin saat rauhas visoida millaisen ylä/alakerrasta rakennat. Ja ei tarvi sitoo pääomia ja/tai ottaa hirmuisesti lainaa samantien.

  Luultavasti pitää suunnitella ja luvittaa talo sillon niin että yläkerta on kylmää asumatonta tilaa, ja kellari on varasto. Muuten ei saa muuttolupaa tarkastuksissa. Mutta sitten voi asuessa hakee lupaa muutoksille, muiden kerrosten rakentamiseksi asuinkäyttöön jne.

  Kyllä jokaisen miehen pitää elämänsä aikana muutama talo rakentaa...:) Kovia projekteja mutta myös antoisia.
   
 12. D.Yates

  D.Yates

  Liittynyt:
  7.1.2004
  Viestejä:
  13 095
  Likes Received:
  732
  Ilmaseksihan se kellari tulee jos joka tapauksessa 2 metriä pitää nostaa. Juttele perustussuunnittelijan kanssa, voihan sen kai täyttää ja pistää vuodeksi painopenkan ym shittiä, mutta en maallikon neuvojen varaan laskis.

  Veikkaan kuitenkin ettei tämä etene yhtään enempää kuin hupen aiemmatkaan rakennushankkeet. :D
   
 13. vilma-liina

  vilma-liina Mode/Punttimimmit Mode

  Liittynyt:
  23.6.2002
  Viestejä:
  2 485
  Likes Received:
  40
  Kai se aika kultaa muistot... tosin ite en valitettavasti ole vielä ihan siinä "kullitetussa" vaiheessa :D

  Ja tosiaan tosimieshän myös lisäksi käynnistää samaan aikaan oman yrityksen ja vaimo valmistautuu esim. fitnesskisoihin.. En suosittele.

  Ja tosiaan tuo raksa-ajan valokuviin palaaminen palauttaa kyllä hyvin maanpinnalle. Itse olen vannonut, että ite ei enää ikinä rakenneta, jos joskus tulisi tarve uusi talo hankkia, niin oma työpanos jäisi kyllä tasan siihen suunnitteluun ja ehkä voisin vähän käydä siivoilemassa samalla kun kävisin ihastelemassa homman etenemistä. Mutta kukin tyylillään ja niitä tyylejä tosiaan on muitakin kuin se, että vetää itsensä ihan piippuun turhan kireiden aikataulujen ja sen kaiken muun elämisen ja työnteon kanssa.
   
 14. Kalju

  Kalju

  Ikä:
  41
  Liittynyt:
  26.12.2002
  Viestejä:
  2 020
  Likes Received:
  5
  ei sitä tiedä...:) ehän on selvää ettei Huppe tajua rakentamisesta yhtään mitään, mutta se ei oo mikään este jos riittää energiaa tiedon hakuun ja löytää jonkun järkevän mutta käytännönläheisen neuvonantajan konsultoimaan hommaa..:) Kyllä Huppe nauttis tollasesta projektista!! :)
   
 15. JPK

  JPK

  Liittynyt:
  9.4.2005
  Viestejä:
  744
  Likes Received:
  0

  Tosimies tekee talonsa pitkästä jonka on itse kaatanut ja sahauttanut, pitämättä ainoitakaan talkoita, samalla yrittää toimia 2 lapsen isänä, aviomiehenä ja pyörittää omaa 4 hengen rakennusliikettä.
  2 vuotta oon rakentanut ja nyt on parin kuukauden päästä muutto. Minusta on ollut ihan mukavaa aikaa, joskin tasoitteiden hionta on ajoittain ärsyttänyt.
  Jos joskus vielä itelle talon rakennan niin varmasti tulee pidettyä muutamat talkoot ja ite en enää omista puista sahauta.
   
 16. D.Yates

  D.Yates

  Liittynyt:
  7.1.2004
  Viestejä:
  13 095
  Likes Received:
  732
  Menee liian helpoksi, raksamiehelle oman tuvan teko ole homma ei mikään. Yrittäjällä rahaakin niin että ei taskut riitä kantamaan.

  Kyllä ainoa oikea omatoimirakentaja lähtee toimistonpöydän takana googlettamaan että mikäs se on semmoinen talopaketti ja voiko sen vaan tiputtaa tontille vai pitikö olla perustuksetkin?
   
 17. Huppe

  Huppe Iso Kingi H. Mode

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  1.6.2004
  Viestejä:
  16 121
  Likes Received:
  13
  Yhteen kerrokseen tuo pitäisi tehdä. Kellari ei tosin ole poissuljettu mutta kahta kerrosta maanpäälle ei voi tehdä. Kellari olisi kyllä kiva mutta aiheuttaa aika kovat lisäkustannukset kun budjetti on kuitenkin rajallinen. Ehkei ole järkevää rahallisesti kuitenkaan jotkut 25m2 kotiteatteri, 35m2 biljardihuone, 25m2 saunaosasto jne sinne kellariin. Tuohon pitäisi rakentaa siis maanalainen kellari, eli rinnetaloa ei ole mahdollista rakentaa.

  Ehkä pistän sen vain yhteen kerrokseen. Tässä yksi suunnitelma:

  [​IMG]

  Vapaasti saa heittää ideoita/kommentteja/risuja. Negatiiviset kommentit ja arvostelut ovat kaikkein eniten tervetulleita.
  Terassi on täysin katettu, "talojen" välinen tila on täysin katettu ja katto on kiinteää talon rakennetta.

  Eli tämän tyylinen rakennelma (huomaa että kattorakenne/terassi/muodot/ikkunat/laudoitus jne ovat täysin erilaisia):
  [​IMG]
   
 18. modified

  modified

  Liittynyt:
  21.10.2005
  Viestejä:
  10 976
  Likes Received:
  0
  Eli ei ole mahdollista tehdä niin, että talo olisi puoleksi rinteessä esimerkiksi niin, että autotallikin olisi kellarissa?

  Kellari olisi talonkin kannalta varmasti parempi kuin maanvarainen laatta.
   
 19. Huppe

  Huppe Iso Kingi H. Mode

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  1.6.2004
  Viestejä:
  16 121
  Likes Received:
  13
  Kaavan mukaan tuohon saa rakentaa talon yhteen kerrokseen. Mahdollinen kellari pitää olla maan alla, eli rinnetaloa ei voi rakentaa. Toki loivanrinteen talon voi, esim:

  http://www.puutalo.com/kuvat/mallisto/paakuva/rosalyn_lr-9_pk_suuri.jpg

  Mutta se ei ratkaise mitään... Lasten kanssa kun tuollaisessa rinne tai kerrostalossa asuminen ei ole paras vaihtoehto. Mitä vähemmän portaita, sitä parempi.
   
 20. Tyggis

  Tyggis

  Liittynyt:
  29.8.2004
  Viestejä:
  1 312
  Likes Received:
  0
  Huppe: Tuo erillinen saunatupa-ratkaisu on kiva mökillä tai vapaa-ajan asunnossa, mutta päivittäiskäytössä alkaa vituttamaan, ellet suurenna tuota suihkutilaa päärakennuksesta.
   

Jaa tämä sivu