Vanhan asunnon ylihintainen vesilasku

Viestiketju osiossa 'Kotitalous' , aloittaja Aarne, 2.2.2011.

 1. Aarne

  Aarne

  Liittynyt:
  13.6.2005
  Viestejä:
  522
  Likes Received:
  0
  laitoin tämän jo tyhmien kysymysten kerhoon, mutta menkööt tänne koska asialla on kiire.


  asuin vuokrakämpässä ja ylimääränen vesilasku tuli viimevuodelta 296e. isännöitsijä sano, että vessanpönttö vuoti (ite en kyllä muista tällästä, koska oisin siitä varmasti ilmottanut isännöitsijälle)

  mitä helvettiä mä voin tehä? mihin otan yhteyttä? eihän tota nyt voi joutua maksamaan ainakaan kokonaan? vuokranantajan kanssa en haluaisi rueta riitelemään asiasta, eikä hän minun kanssa. asialla on kiire, joten kiitän avusta jos joku jostain jotain tietää.

  edit. maksoin siis jo valmiiksi 15e/kk vesilaskua.
   
 2. topi

  topi

  Liittynyt:
  13.6.2002
  Viestejä:
  1 616
  Likes Received:
  4
  Sukupuoli:
  Mies
  Miten veden laskutus on sovittu vuokranantajan kanssa jos pelkkä 15€kk eikä kulutuksen mukaan niin kyllähän se on vuokranantajan murhe jos vettä on kulunut arvioitua enemmän. ja jos kulutus on keskimääräistä isompi niin isännöoitsijän olisi pitänyt jo aikaisemmin selvittää minkä takia kulutus kasvanut.
   
 3. Latissimus

  Latissimus

  Liittynyt:
  25.4.2002
  Viestejä:
  42
  Likes Received:
  0
  Vesikalusteet kuuluu lähtökohtaisesti taloyhtiölle. Eikä edes omistajalle, saati vuokralaisen vastuulle. Kuulostaa oudolle, onko teidän yhtiössä muka huoneistokohtaiset vesimittarit? Miksi isännöitsijä lähetti sen vuokralaiselle? Sulla lukee sopimuksessa vesimaksu, jonka olet maksanut. Loppu on osakkeen omistajan ja taloyhtiön välinen sotku.
   
 4. Huppe

  Huppe Iso Kingi H. Mode

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  1.6.2004
  Viestejä:
  16 121
  Likes Received:
  13
  Höhö, älä reagoi mitenkään, vuokralainen maksaa (sopimuksesta riippuen) kiinteän vesimaksun. Jos/kun taloyhtiössä sattuu vuoto tai jotain ja koko yhtiö saa "ylimääräisen" vesilaskun, on tuo vuosittainen arvio mennyt vituiksi ja siitä vastaa taloyhtiön osakkaat, eivät vuokralaiset.
  Itsellä ei tulisi mieleenkään vuokraisäntänä periä ylimääräistä vesimaksua vuokralaiselta.
   
 5. Aarne

  Aarne

  Liittynyt:
  13.6.2005
  Viestejä:
  522
  Likes Received:
  0
  vesimaksu oli "kulutuksen mukaan", eli maksoin 15e/kk ja yleensähän se ei noin paljoa maksa, niin siitä pitäisi saada takaisin päin kerran vuodessa jonkun verran. tällä kertaa lasku tulikin toisinpäin melkein 300e edestä. vesimittarit taisi olla tosiaan asuntokohtaiset.

  ja helppohan minun olisi olla reagoimatta mitenkään, mutta lasku on tosiaan tulossa entiselle vuokranantajalleni 5. päivä, jolla oli vielä vähemmän arpaa tämän kanssa, koska minä olen siellä asunut. en vain kehtaa kyseiselle vuokranantajalle antaa taistelematta maksua 296e, koska selkärangallisena otan vastuun jos se kerta minun "vikani" on. onhan tuo summa ihan käsittämätön. onko se tosiaan minun vika jos pönttö on lirutellut pikkuhiljaa vuoden ajan vettä ja siitä tulee tuo lasku?

  keneen voin ottaa yhteyttä asian tiimoilta? kuluttaja-asiamies? lakimies? reijo taipale? kuka tälläsissä asioissa auttaa?
   
 6. Kaapeli

  Kaapeli

  Liittynyt:
  27.2.2004
  Viestejä:
  5 832
  Likes Received:
  57
  Lue aivan aluksi läpi yhtiöjärjestys läpi, josta selviää kenelle asukkaasta johtumattomat vesivahingot kuuluvat. Tavallisesti vesivuodot kuuluvat taloyhtiölle elleivät ne ole itse aiheutettuja.

  Jos et löydä selvää pykälää asiasta, otat seuraavaksi yhteyttä vakuutusyhtiöösi, koska sinullahan tietysti oli kotivakuutus? Eihän kukaan oikeasti enää vuokraa tai anna vuokralle kämppää ilman kotivakuutusta? Muussa tapauksessa saatat joutua maksamaan oppirahat.
   
 7. Huppe

  Huppe Iso Kingi H. Mode

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  1.6.2004
  Viestejä:
  16 121
  Likes Received:
  13
  Turha sun on sen enempää tuossa huudella. More you burn, less you earn. Itsehän sinä olet sen vetesi tuhlannut ja sopimuksen mukaan maksa vaan kiltisti. Kyllä se pöntön vuotamisen ja liruttamisen huomaaminen kuuluu ainoastaan asunnossa asujan vastuulle. Jos pystyt kirjallisesti todistamaan että olet tehnyt ilmoituksen vuodosta vaikkapa vuosi sitten niin et toki ole velvollinen maksamaan vedestä lisää. Miten ihmeessä aiot edetä muuten asiassa ja todistaa että vuokranantaja on huomannut vian itse eikä ole korjannut tuota?
   
 8. assis

  assis

  Liittynyt:
  18.3.2005
  Viestejä:
  2 702
  Likes Received:
  0
  Vessanpöntön vuotaminen voi olla niin pientä, ettei sitä juuri huomaa. Toisekseen, joskus kulutukseen perustuva vesimaksu on suurempi kuin kukaan osaisi kuvitella. Taloyhtiöiden perimä kiinteä vesimaksu/ hlö on huono vertailukohta, koska se ei välttämättä kata kaikkia vedestä aiheutuvia kuluja (kylmä vesi, jätevesi, veden lämmitys). Esimerkiksi meidän talossa todellinen vesimaksu/ hlö/ kk olisi lähes 40e, vaikka asukkailta peritäänkin "vain" 25e/kk. Meidän talossa veteen kuuluu siis melko tarkkaan sama euromäärä per asukas kuin mistä sinua on laskutettu, eikä meidän talossa edes ole vuotoja.

  Vesimaksut vaihtelevat kunnittain, joten euromääriä järkevämpi tarkastelun kohde on laskea päivittäin kuluttamasi veden määrä ja miettiä sitten, onko laskussa jotain vikaa. Meillä (jos suihkun laittaa täysille) suihkussa saa tuhlattua viidessä minuutissa 100 litraa vettä, pönttö kuluttaa 6-8l/ huuhtelu, tiskaaminen, pyykkikone, käyttövesi, muu pesuvesi... Suomalaiset on kovia läträämään.
   
 9. Aarne

  Aarne

  Liittynyt:
  13.6.2005
  Viestejä:
  522
  Likes Received:
  0
  pitää tänään soittaa sille entiselle vuokranantajalle, että kattoo yhtiöjärjestyksen läpi, josko tuo menisi taloyhtiön piikkiin. en tosiaan itse ole edes huomannut mitään vuotamista, niin on se kumma jos joutuu maksamaan jostain tollasesta.

  kotivakuutus on tietenkin ja sen piikkiinhän se on laitettava sitten. tuosta läträämisestä, ettei siinä pitäisi mitään olla, koska edellisen vuoden laskut oli ihan ok. ei ollut pesukoneita, en käyttänyt ammetta jne.
   
 10. L18

  L18

  Liittynyt:
  26.3.2010
  Viestejä:
  260
  Likes Received:
  0
  Vuotavan vessanpöntön huomaa aika hyvin siitä, että sinne tulee melko nopeasti sellainen värjäytynyt vuotovana pöntön seinämälle, ellei sitä nyt ihan joka päivä hinkkaa puhtaaksi. :)
  Meillä ainakin siitä huomasi selvästi että se vuotaa, vaikkei sitä silmällä nähnyt taikka kuullutkaan mitenkään.
   
 11. Huppe

  Huppe Iso Kingi H. Mode

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  1.6.2004
  Viestejä:
  16 121
  Likes Received:
  13
  Tuo on kuitenkin 300 euroa, eli 3e/m3 -> 100 m3 vettä, eli 100.000 litraa, eli 11 litraa tunnissa ja aivan takuulla huomaisit tuollaisen vuodon + kuulisit sen. Voihan olla että vuoto on jonnekin seinän sisään ja jatkuu edelleen?
   
 12. Ripee

  Ripee

  Liittynyt:
  11.1.2010
  Viestejä:
  2 403
  Likes Received:
  27
  Sukupuoli:
  Mies
  Ei kotivakuutus mitään vuotavaa pönttö korvaa, eli jos tarkoitit, että maksaisi tuon vesilaskun;)
  Toki jos on vuotanut rakenteisiin, niin sitten vakuutuksen piikkiin ja ei tietenkään oman kotivakuutuksen, vaan taloyhtiön!
   
 13. Samo

  Samo swahilipäällikkö VIP

  Liittynyt:
  12.1.2003
  Viestejä:
  4 090
  Likes Received:
  59
  ^ +1.
   
 14. Zarniwoop

  Zarniwoop

  Liittynyt:
  2.5.2010
  Viestejä:
  268
  Likes Received:
  1
  En huomannut mainintaa aiemmin, mutta onko sitten mahdotonta että vettä olisi kulunut yli esimerkiksi suihkussa käynnin takia? Jos asut yksin ja esimerkiksi tyttöystävä tms. on asustellut luonasi ja vetänyt pitkiä suihkuja. Kylpyamme tai muu vastaava? Tosin tuo kulutus on kyllä aikamoinen jos se on 100 m3 yli. Meillä taitaa mennä noin 70 m3 vuodessa kahdelta hengeltä.
   
 15. Integrandi

  Integrandi

  Liittynyt:
  1.1.2005
  Viestejä:
  3 822
  Likes Received:
  0
  Omalle vuokralaiselle tuli ylimääräistä vesilaskua noin 700e :wtf: Homma oli siinä mielessä sama kuin Aarnellakin, että 15e maksettiin kuukaudessa maksua. Vuokrasopimuksessa ei ollut mainintaa "kulutuksen mukaan", mutta isännöitsijän mukaan tuo potti kuului silti vuokralaiselle, koska oli tietoinen vuosi sitten asennetuista vesimittareista. Tuosta alkoikin sitten pirunmoinen sirkus joka suuntaan. Paikalla kävi myös vesilaitoksen edustajat tarkastamassa mittarit.

  Tiedä sitten oliko jossain virhettä vai ei, mutta lopulta päätettiin välttää loputtomat härdellit ja maksaa tuo lasku puoliksi vuokralaisen kanssa.
   
 16. assis

  assis

  Liittynyt:
  18.3.2005
  Viestejä:
  2 702
  Likes Received:
  0
  Et laske veden lämmitykselle hintaa lainkaan. Vuoden 2009 maan keskihintojen mukaan (sis. kylmä vesi, jätevesi ja veden lämmityskustannukset)
  100l/vrk = 180e/v
  150l/vrk = 270e/v
  200l/vrk = 360e/v

  Joten jos jossain on ollut vuotoa, saamasi vesilasku on ihan "järkevä".
   
 17. modified

  modified

  Liittynyt:
  21.10.2005
  Viestejä:
  10 976
  Likes Received:
  0
  Onneksi WC syö kylmää vettä. Jätevesi kyllä pitää laskea hintaan mukaan.
   
 18. Huppe

  Huppe Iso Kingi H. Mode

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  1.6.2004
  Viestejä:
  16 121
  Likes Received:
  13
  Taloyhtiössä olettaisin että on esim. kaukolämpö josta tulee erillinen lasku, lisäksi kuten modified tuossa tarkentaa, ei wc-pöntön vettä lämmitetä.
  Jätevesi on mukana. 1e/m3 vesimaksu ja 2e/m3 jätevesimaksu.
   
 19. pezku^

  pezku^

  Liittynyt:
  8.12.2007
  Viestejä:
  2 351
  Likes Received:
  0
  Vessanpöntön vuotamisen kuulee kyllä aivan varmasti siitä, että pönttö alkaa täyttyä itsestään vähän väliä. Samanlainen suhina/lorina siis kuuluu kuin pöntön vetämisen jälkeen vesisäiliön täyttyessä.
   
 20. assis

  assis

  Liittynyt:
  18.3.2005
  Viestejä:
  2 702
  Likes Received:
  0
  Laskin, että 40% vedestä on lämmintä vettä, jostain löysin tuollaisen luvun. Jos kulutus maksetaan mittarin mukaan, lopulliseen laskuun lisätään kerrostalossa erittäin todennäköisesti myös veden lämmityskulut. Lämmin vesi on kuitenkin tuplahintaista kylmään veteen (kylmä vesi + jätevesi) verrattuna, joten olisi omituista laskuttaa mittarin mukaan vain kylmä+jätevesi.
   

Jaa tämä sivu