Varoitus: Älä oikeasti käy suihkussa kun pesukone käy!

Viestiketju osiossa 'Kotitalous' , aloittaja Timba79, 9.12.2010.

 1. Timba79

  Timba79 Moderaattori Mode

  Ikä:
  40
  Liittynyt:
  5.6.2003
  Viestejä:
  29 720
  Likes Received:
  147
  Sukupuoli:
  Mies
  Meillä ei tuossa samassa ryhmässä ole kuin kylppärin pistorasiat ja valot. Eli siis tuolla oli päällä n. 60 wattia valoja ja tuo kone.
   
 2. StringBet

  StringBet

  Liittynyt:
  4.7.2008
  Viestejä:
  156
  Likes Received:
  0
  Pesukone suihkussahan on vähän lievempi versio tästä hiustenkuivaaja kylpyammeessa -tapauksesta. Ammeeseen kun nakkaa föönin niin äkkiseltään voisi ajatella, että virta kulkee helpointa reittiä, eli ei kylpijän kautta. Näin se virta tekeekin, mutta kaikki virta ei suinkaan kulje yhtä ja samaa reittiä vaan osa saattaa epäonnekkaasti kiertää muitakin reittejä, jolloin ammeessa lilluva punttari saa sähköiskun. Myytinmurtajissakin tästä oli kaiketi joskus, mutta en muista mihin tulokseen siinä tultiin. Joka tapauksessa pesukoneesta suihkussa on mahdollista, mutta ei järin todennäköistä, saada kuolettava sähköisku. En sitten tiedä kumpi on vaarallisempaa, suihkussa käyminen pesukone päällä vai kaupassa käyminen lumisateessa.
   
 3. Inska

  Inska

  Liittynyt:
  18.11.2004
  Viestejä:
  5 039
  Likes Received:
  13
  Omassa kämpässä on onneksi jo vikavirtasuojat kylppäriin ja parvekkeen pistorasialle. Sähkögrilli meni oikariin keväällä partsilla ja suoja napsahti. Muuten olisi todennäköisesti käynyt huonosti. Muutenkin otan sähköturvallisuudeen nykyään vakavammin. En mm. osta mitään halpasähkötyökaluja tai kiinalaisia jatkoroikkia enää. On valitettavasti kokemusta mitä niiden kanssa voi käydä.
   
 4. modified

  modified

  Liittynyt:
  21.10.2005
  Viestejä:
  10 976
  Likes Received:
  0
  Mutsi on saanut nuoruudessaan sähärit suihkusta kun samassa tilassa oli pyykinpesukone päällä.
   
 5. Rankkuri

  Rankkuri

  Liittynyt:
  11.8.2005
  Viestejä:
  8 651
  Likes Received:
  2
  Ei ne voltit tapa vaan amppeerit!
   
 6. Gradient

  Gradient

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  29.4.2003
  Viestejä:
  400
  Likes Received:
  3
  Itsekin aikoinaan sähköpuolen käyneenä mieleen jäi, että toisin kuin moni "maallikko" luulee tuolla sähköiskun volttimäärällä ei ole juurikaan mitään merkitystä (vaan sillä virran määrällä ja laadulla). Esim kuivalla ilmalla sopivanlaisen maton yli käveleminen saattaa synnyttää 20000 voltin varauksen, joka sitten purkautuu napakasti kun kävelijä koskettaa vaikkapa metallista kaidetta. Se ei sen kummempaa vauriota aiheuta koska virtaa kulkee vain pienenpienen hetken.

  Nimim. 3 vuotta sähköpuolella ja 0 tuntia alan töitä tehneenä.
   
 7. Rankkuri

  Rankkuri

  Liittynyt:
  11.8.2005
  Viestejä:
  8 651
  Likes Received:
  2
  Jos ne voltit ratkasis ni noi miljoonan voltin etälamauttimet ei olis ehkä kauheen käteviä :D

  Ei mitään sähköpuolen koulutusta, vain mieltä hämmentävän laaja yleissivistys :lol2:
   
 8. Adrift

  Adrift

  Ikä:
  31
  Liittynyt:
  5.12.2008
  Viestejä:
  5 816
  Likes Received:
  75
  Sukupuoli:
  Mies
  Kyllähän niissä muuntajissakin sulakkeet on, jotka periaatteessa voi kosahtaa. Mutta kai noi yleensä on mitoitettu niin, että talojen pääsulakkeet pamahtaa ensin ja muuntajan sulakkeen palamiseen tarvitaan jo hieman isompaa vikaa. Tietysti, jos joku on käyny omin päin ruuvaamassa vähän isommat pääsulakkeet ja saa siten liian isoa kuormaa aikaiseksi.
   
 9. Leelucky

  Leelucky

  Liittynyt:
  5.12.2003
  Viestejä:
  1 954
  Likes Received:
  1
  Normaali sulake on tarkoitettu tosiaankin oikosulkutilanteissa virransyötön katkaisuun mutta koneen maadottuminen kylpyhuoneen lattian kautta ja ihmisen lävitse ei sitä välttämättä "laukaise". Timban kuvaamissa tilanteissa on ihan mahdollista saada sähköisku, sillä ihmisen ja johteena olevan veden resistanssi eivät ole niin suuria, että virran määrä piirissä kasvaisi riittävästi polttamaan sulakkeen. Ihmiselle sen sijaan se 220V jännite ja pienikin virtamäärä voi olla tappava. Normaali sulake ei siis välttämättä "tunnista" maadoittuuko kone väärin ja ihmisen lävitse. Näitä tilanteita varten on vikavirtasuojakytkin http://fi.wikipedia.org/wiki/Vikavirtasuojakytkin joka ns. haistelee piiriin sisäänmenevän ja ulostulevan virtamäärän suhdetta. Ongelmana on, ettei noita suojakytkimiä välttämättä löydy vanhempien asuntojen kosteista tiloista. Muistaakseni taannoin tuli joku säädös, jossa määrättiin tietty vuosi minkä jälkeen valmistuneista asunnoista nuo kytkimet pitää löytyä. Eli mikäli asuntosi on vanha, on pidempikestoiset ja jopa kuolettavat tällit mahdollisia.
   
 10. Dobermann

  Dobermann

  Liittynyt:
  23.8.2003
  Viestejä:
  1 506
  Likes Received:
  3
  no summasummarum, uskaltaako siellä suihkussa käydä kun pesukone on päällä? meillä laulaa melkein yötä päivää kone :D kämppä sen verran uus et on automaattisulakkeet, jos ne on jotenki paremmat ton suhteen.
   
 11. Savannah-

  Savannah-

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  553
  Likes Received:
  0
  Nyt kun täällä on sähköiskuista keskustelua, niin mua on pitkään mietityttänyt se, että jos seisoo märällä lattialla ja kuivaa hiuksia hiustenkuivaajalla, niin onko se jotenkin vaarallista? Voiko saada sähköiskun, kun jalat on kuitenkin märkää lattiaa vasten? Usein näin meinaan käy kun suihkun jälkeen alkaa föönäilemään hiuksia kylpyhuoneessa.
   
 12. Mike

  Mike Ompa outo! Pakkotoisto.com

  Liittynyt:
  16.4.2002
  Viestejä:
  80 106
  Likes Received:
  31 417
  Edelleen sun pitää joutua siihen väliin johtimeksi. Kuivaajan pitää olla kyllä todella rikki ja tällä tarkoitan tyyliin, että siinä on kylki auki ja piuhat paistaa, jonne sitten tunget sormesi. Muuten ei ole mitään vaaraa, ovat eristettyjä vehkeitä. Jos taas menet sen kanssa suihkun alle, niin sitten voit joutua kosketuksiin sen vaihesähkön kanssa, joka on sitä tappavaa tavaraa. Mut kaikkea tätä ennen sulakkeet pitäis jo palaa jos siellä oikosulkua on.
   
 13. -Mikki-

  -Mikki-

  Liittynyt:
  13.4.2005
  Viestejä:
  46
  Likes Received:
  0
  Tarkoitit varmaan että ihmisen ja veden muodostama resistanssi ei ole tarpeeksi pieni jotta virran määrä riittäisi polttamaan sulaketta?

  Voihan pesukoneen runko tulla jännitteiseksi myös nollajohdon kautta jolloin koneen käydessä rungossa on 230 V mutta sulakkeen läpi kulkee koneen käyttämä virta joka on luonnollisesti alle 10 A, eli sulake ei pala.
   
 14. kodari76

  kodari76

  Liittynyt:
  15.11.2004
  Viestejä:
  4 690
  Likes Received:
  53
  Toisaalta täytyyhän sen sähkön johtua ihmisestä jonnekin, ei se pelkästään lattialle jää. Jos avojaloin seisoo märällä kaakelilla, ja kaikki viemäröinnit ym. ovat muoviputkilla tehty, niin mahtaakohan tapahtua mitään? Appivanhemmpilla on kupariputket kraanassa, ja ranteella tuntee pientä kihelmöintiä hanasta. Kämmenen nahka taas on sen verran paksua, ettei mitään huomaa. Olen koittanut ukolle sanoa, että tarkastuttaisi vesivaraajan maadoitukset. Mutta ei se sitä tee kun ei itse mitään huomaa. Pitääkin ottaa ens kerralla yleismittari mukaan ja katsoa saadaanko 230v mitattua.
   
 15. Leelucky

  Leelucky

  Liittynyt:
  5.12.2003
  Viestejä:
  1 954
  Likes Received:
  1
  Juu meni ajatukset vähän sekaisin kiireessä :) I = U/R kaavallahan tuo on helppo todeta.
   
 16. DoDo

  DoDo

  Ikä:
  41
  Liittynyt:
  17.4.2004
  Viestejä:
  1 736
  Likes Received:
  2
  Vesiputket pitäisi olla maadoitettu potentiaalintasauskiskoon, samoin lattiavalujen raudoitukset etc. Tossa Timban kertomassa tilanteessa on todellakin ollut sähköiskun mahdollisuus suuri, Miken mutuilusta huolimatta. Niin kuin joku jo mainitsi riittää n. 50 mA virta tappamaan ihmisen ja siinä ei vielä paukut pala.
   
 17. kodari76

  kodari76

  Liittynyt:
  15.11.2004
  Viestejä:
  4 690
  Likes Received:
  53
  Mutta eihän ne raudoitukset ole missään tekemisissä lattian pinnan kanssa? Nehän on monta senttiä laattojen alapuolella, ja keraaminen laatta itsessään on eriste? :confused:
   
 18. J-Ho

  J-Ho

  Liittynyt:
  11.9.2010
  Viestejä:
  102
  Likes Received:
  0
  Sain itse viisivuotiaana 230 volttisen iskun. Olin laittanut rikkinäisen (poikki menneen) sähköjohdon pistorasiaan kiinni ja tietenkin piti mennä laittamaan käsi johtoon kiinni. Muistan sen että säikähdin suuresti ja suussa maistui oudolta, selvisin kuitenkin onneksi hengissä =)
   

Jaa tämä sivu