Untitled Document GAZOZ.FI -10% | KOODI PAKKOTOISTO

Houkutteleeko timmi kroppa, näkyvät lihakset ja lavojen parrasvalot sinua astelemaan fitness-urheilun esteettiseen ja kovakuntoiseen maailmaan? Päivittäin näemme täydellisen näköisiä vartaloita sosiaalisen median eri alustoilla, ja ehkä niiden motivoimana moni haluaakin ottaa askeleen kohti fitness-urheilua ja sen antimia. Kun tämä harrastus sitten muuttuukin intohimoksi ja treenaaminen saa tavoitteellisemman muodon, voivat lajin kustannukset nousta huomattavasti, sillä lajin ylläpitämiseen piiloutuu monia eri maksuja, aina kuntosalijäsenyyksistä sokerointihoitoihin asti. Jos olet kuitenkin innostunut lajista, ja valmis panostamaan, ehkä jopa kisaamaan, mutta pelkäät ettei raha ehkä täysin riitä, hae lainaa ja toteuta unelmasi. Rahoitusvaihtoehtoja on monia ja tärkeintä on, että haet lainaa vastuullisesti. Tässä artikkelissa tarkastelemme fitness-urheilun hintalappua ja kuinka sen voi rahoittaa fiksusti.

Kuntosalijäsenyys

Fitness-urheilun tähdeksi ei ihan vain kotitreeneillä tai pururadan lenkeillä pääse, vaan lihasmassan kasvattaminen vaati kovaa, kohdennettua ja suunnitelmallista treeniä. Painojen käyttö ja raudan pumppaus ovat suuri osa fitness-urheilun treeniohjelmaa, ja jos näitä ei löydy kotoa, on kuntosali paras paikka treenaamiselle. Kuntosaleilta löydät kaiken tarvittavasi ja ympäröivä yhteisö luo motivoivan ilmapiirin treenaamista varten. Kuntosalien hinnat vaihtelevat suuresti paikkakuntien ja salien tasojen mukaan, mutta halvimman salin voit löytää jopa parilla kympillä. Eksklusiivisimmat salit tarjoavat kuntosalien perustarpeiden lisäksi kaikenlaisia lisäpalveluita sekä huippulaitteita, ja niiden kuukausihinta voi kutitella jopa 100 euroa. Kun valitset kuntosalia, pohdi, mikä sinulle on tärkeintä. Fitness-urheilussa painot, hyvät tilat sekä ilmapiiri ovat varmasti treenin ytimessä, jolloin löydät varmasti jäsenyyden joka maksaa 30-50 euroa kuukaudessa. 

Henkilökohtainen valmennus

Kuten muissa kilpaurheilulajeissa, myös fitness-urheilussa on kilpailijalla valmentaja, joka suunnittelee ja ohjaa urheilijan valmistautumista sekä treenamista matkalla omiin tavoitteisiin. Henkilökohtaisia valmentajia löytyy erilaisia ja heidän hintansa vaihtelee palvelun kattavuudesta riippuen. Osa tarjoaa valmiiksi suunnitellun treenin ja pari tapaamista, kun taas toiset saattavat tavata kanssasi useamman kerran viikossa ja puskea treenien aikana. Urheilija itse valitsee millaisen valmentajan ja paketin hän tarvitsee, jotta saa itsestään eniten irti. Jotkut saavat voimaa siitä, kun joku huutaa niskaan kun taas toiset haluavat raamin ja treeniohjelman, jota voivat seurata täysin itse. Jos haluaa käydä valmennuksessa kerran tai useammin viikossa, pitää olla valmis maksamaan jopa 2 000 – 5 000 euroa vuodessa, jolloin sitoutuminen on erittäin suuri. Moni ei kuitenkaan kaipaa valmentajan fyysistä apua viikoittain, vaan käyttävät tämän osaamista aina jaksoittain jolloin vuosittaisen hintalapun suuruus on todella paljon halvempi. Jälleen kerran, pohdi mikä vaihtoehto sopii sinun tämänhetkisiin tavoitteisiin ja etsi itsellesi sopiva valmentaja internetistä tai kuntosalien kautta. 

Lisäravinteet ja ravinto

Timmiä kroppaa ei muodosteta vain ja ainoastaan treenin voimalla, vaan ravinnolla ja palautumisella on suuri osa prosessissa. Toisin kuin moni ajattelee, fitness-urheiluijat eivät popsi vain pupun ruokaa ja mättää salaattia, jotta jenkkakahvat katoavat. Urheilijat noudattavat hyvin tarkkaa ruokavaliota, joka on suunniteltu juuri heille, heidän kropalleen ja tavalleen treenata. Ruoan hintalappua on täten hyvin vaikea arvioida, sillä sen yksilöllistä ja urheilijoiden energiantarpeiden määrä eroaa toisistaan huomattavasti. Suuri bodaava mies, joka painaa yli 90 kg, saattaa syödä jopa 4000 kcal päivässä, jolloin kauppakassin hinta on varmasti suurempi kuin 60 kg painavan naisen, joka saattaa syödä päivässä vain puolet tästä. Tiukan ruokavalion lisäksi, monet fitness-urheilijat luottavat proteiinijauheiden, aminohappojen, vitamiinien sekä muiden lisäravinteiden tukeen ja voimaan. Nämä kaikki ravintolisät nostattavat vielä entisestään fitness-urheilijan budjettia tavalliseen tallaajaan verrattuna, jolloin kuukausihintaan tulee huomaamatta lisäeuroja. 

Varusteet ja vaatteet

Treenaamaan voi toki lähteä reikäiset verkkarit ja vanhat lenkkarit jalassa, mutta jos fintess-urheilun ottaa tosissaan, arvostaa urheilija laadukkaita urheiluvaatteita sekä varusteita. Hyvät kengät, hengittävät vaatteet ja muut lisävarusteet, kuten painonnostovyöt, ovat osa fitness-urheilijan varustusta. Näiden lisäksi, mikäli kisalavat houkuttelevat, on niitäkin varten hankittava vaadittavat vermeet. Bikini-fitnestä harrastavien naisten hohdokkaat bikinit voivat maksaa jopa yli 500 euroa. Varusteiden hinta voi näin vaihdella 200 eurosta jopa tuhanteen euroon vuodessa, riippuen omista tavoitteista ja toiveista.

Kisakustannukset

Jos kisaaminen on tavoitteenasi, on sinun muistettava, että se ei ole täysin ilmaista puuhaa. Kilpailuja järjestetään eri puolilla Suomea ja joskus jopa ulkomailla asti, joten kisojen hintaan on muistettava aina laskea matka- sekä majoituskustannukset, jotka voivat sijainnista riippuen vaihdella suuresti. Näiden lisäksi kisoissa kuluu rahaa alla oleviin asioihin:

  • Poseerausvalmennukset
  • Kisalisenssi 
  • Kisavärit 
  • Meikit, korut ja asusteet
  • Sokerointi ja vahaus 
  • Kisa-asu 

Fitness-urheilu on esteettinen laji, ja kuten yllämainitusta listasta voi huomata, moni asia liittyy ulkonäköön liittyviin seikkoihin. Kisaajalle tulee näiden lisäksi varmasti lisäkustannuksia valmennuksen sekä ruokavalion muodossa, sillä niiden on oltava täysin priiman päälle, jos voittamista lähtee tavoittelemaan.

Kustannuksista selviytyminen

Fitness-urheilun vuosittaiset kustannukset vaihtelevat yksilön tavoitteista ja panostuksen määrästä riippuen, mutta selvää on se, että täysin ilmaista hommaa se ei ole. Perusharrastaja selviää treenaamisen ja lisäravinteiden yhdistelmällä varmasti 1 500 – 2 500 euron hintalapulla, kun taas kilpailijan on oltava valmis panostamaan suuremmin, ja näin kaikkien lisäpalveluiden ja sitoutumisen myötä, voivat kustannukset nousta jo yli 10 000 euroon vuodessa. 

Mistä tälle kaikelle sitten löytää rahaa? Fitness-urheilu on sijoitus omaan hyvinvointiin ja terveyteen. Osa fitness-urheilijoista löytää avukseen sponsoreita, jotka saattava mainostusta vastaan antaa urheilijalle ilmaisia tuotteita aina varusteista, palveluihin ja ravinteisiin asti. Osa taas päättää sijoittaa omaan intohimoonsa ja ottaa vastuullista lainaa. Lainan ottamiseen kannattaa käyttää Axolainan kaltaisia vertailupalveluita, jotka kilpailuttavat monet pankit ja lainatarjoukset puolestasi. Näin saat yhden hakemuksen täytettyäsi eteesi suuren määrän valinnanvaraa, joiden seasta voit löytää sinulle sopivan setin. Muista aina lukea lainan ehdot kunnolla, tarkistaa korot sekä lainanhoitomaksu ja suunnitella itsellesi tarkka takaisinmaksusuunnitelma, jota noudattaa yhtä tiukasti kuin omaa kuntosaliohjelmaa. Unelmien eteen on tehtävä töitä, ja välillä myös löydettävä hieman apua, jotta pääsee alkuun. Toivottavasti fitness-urheilu matkasi lähtee sulavasti liikkeelle ja kohtaa vielä monia upeita hetkiä!

Edellinen artikkeliAaro vs Bruno | Ratsastusta & Grillausta | Testodiaries 3.33
Seuraava artikkeliKaratevyö apuvälineeksi forkuille