Untitled Document KOODILLA PAKKOTOISTO
GAZOZ.FI -10%
NIKOTIINIPUSSIT.COM - 5%
FITNESSTUKKU -15% USEISTA MERKEISTÄ | KOODI PAKKOTOISTO15

Mainos


Keväällä monilla meistä on mielessä ajatus vahvemmasta, terveemmästä ja nopeammasta kehosta. Tätä tavoitetta kohti voi edetä monella eri tavalla omasta kuntotasosta, ajankäytöstä, arjesta ja kehosta riippuen. Fyysisen kunnon lähtökohdista riippumatta oikeiden treenivarusteiden hankkiminen auttaa tekemään treenaamisesta mielekkäämpää!

Nettikaupat pursuavat erilaisia treenivarusteita ja lehdistä ja netistä voi lukea päivittäin tuoreimpia listauksia trendikkäimmistä kotitreenivälineistä ja salitreeniä tukevista varusteista. Näiden vinkkien ja listausten keskellä liikkuva voikin tuntea olevansa jopa pyörällä päästään: mistä ihmeestä kannattaisi aloittaa? Olemme koonneet tähän artikkeliin parhaat vinkit, joiden avulla treenivarusteiden vertaileminen sujuu vaivattomasti, olipa lempilaji ja lähtötaso mikä tahansa.

Oikeat vaatteet parantavat suoritusta salilla

Moni menee kuntosalille nimenomaan siksi, että siellä on kaikki laitteet ja painot jo valmiina, eikä niitä tarvitse hankkia kotiin. On kuitenkin syytä valita salitreeniin mukavat ja hengittävät vaatteet, jotka eivät hankaa tai rajoita liikkeitä. Turvallisuussyistä on hyvä panostaa laadukkaisiin kenkiin, joiden avulla raskaatkin kuormat voi nostaa tasapainossa ja turvallisesti.

Jos todella innostuu nostelemaan painoja, voi harkita henkilökohtaisen nostovyön ja magnesiumin hankkimista. Niiden avulla saa paremman otteen raudasta ja tulokset kasvavat vauhdilla!

Minimalistinen kotitreenaaja vai kotisalihifistelijä?

Kotikuntoilijat voi jakaa kahteen ryhmään: minimalistitreenaajiin ja varustehifistelijöihin.


Minimalistiset kotitreenaajat käyttävät mielikuvitustaan treenissä. Käsipainoiksi sopivat täytetyt limsapullot, jalkapallo toimii vatsapyöränä ja hyvät alkulämmöt voi ottaa vaikka portaat juosten tai lasten kanssa leikkiessä. Vähilläkin varusteilla voi siis tulla toimeen, jos käyttää mielikuvitusta!

Kotitreenihifistelijät haluavat rakentaa kuntosalitasoisen treenielämyksen kotiinsa. He ovat valmiita ostamaan arvokkaitakin välineitä, kuten penkin, soutulaitteen tai juoksumaton. Isoja hankintoja tehdessä on hyvä muistaa vertailu, jotta löytää hinta-laatusuhteeltaan täydellisen varusteen tai laitteen. Netissä on helppo toteuttaa juoksumattojen vertailu, koska valmiiksi koottuja vertailulistoja löytyy runsaasti.

Juostessa kengät ovat kaiken A ja O

Lenkkeilyä varten kannattaa panostaa laadukkaisiin juoksukenkiin. Hyvät kengät tukevat ja suojaavat jalkoja. Suomen oloissa on hyvä hankkia talveksi erilliset juoksukengät, jotta juoksuharrastusta voi jatkaa myös pitkällä talvikaudella.

Kylmien ilmojen varalle on hyvä olla mukana lämpimämpi vaatekerros, kuten merinovillakerrasto tai tuulitakki. Moni juoksija on innostunut seuraamaan omaa kehitystään, juostujen matkojen pituutta sekä sykealueita aktiivisuusrannekkeen tai sykemittarin avulla.

Hinnan sijasta kannattaa panostaa laatuun

Kuten kaikkien ostosten kohdalla, myös treenivarusteita hankkiessa kannattaa muistaa, että laadukas tuote on aina hyvä valinta. Laadukkaat tuotteet ovat kestäviä ja tasokkaista materiaaleista valmistettuja, joten ne kestävät pitkään ja toimivat tarkoituksenmukaisesti. Esimerkiksi juoksukengissä laatu on tärkeä: materiaalin tulee olla joustava ja antaa tukea oikeisiin kohtiin, koska muuten kengät saattavat aiheuttaa hiertymiä ja ne saattavat myös murtua käytössä nopeasti.

Vaikka laatutuotteet ovat usein hintavia, voi niitä löytää myös edullisemmin. Tutustumalla urheilu- ja nettikauppojen sesonkialennuksiin voi löytää laadukkaita, edelleen toimivia tuotteita edullisin hinnoin.

Kierrätys kunniaan – myös treenivarusteissa

Varusteita ei ole välttämätöntä ostaa uusina. Monet urheiluvälineet ja treenivarusteet kannattaa hankkia käytettyinä. Esimerkiksi erilaiset mailat saattavat kestää hyvin useammankin käyttäjän kierron. Luistimet, sukset ja monot on myös helppo hankkia käytettyinä – etenkin lasten harrastusvälineiden kohdalla tämä on jopa suositeltavaa, sillä lasten kasvuvauhdissa mukana pysyminen on kallista lystiä.

Second hand -treenivarusteita löytyy usein kirpputoreilta tai nettikirppiksiltä. Myös urheiluseurat järjestävät välineiden kierrätys- ja myyntitapahtumia, joissa laadukkaat välineet vaihtavat omistajaa. Kun tuotetta ollaan ostamassa käytettynä, se kannattaa kuitenkin tutkia tarkkaan: ovatko liimauskohdat murtuneet? Haiseeko varuste pahalle? Onko se helppo puhdistaa? Kuinka sitä on huollettu? Etenkin nahka kaipaa tarkkaa huoltoa, tai muuten se menee nopeasti huonoksi. Huonosti hoidettua nahkatuotetta ei kannata ostaa, oli se miten laadukas tahansa.

Urheiluravinteet – tarvitaanko niitä?

Urheiluravinteilla urheilija voi saada lisäenergiaa ja ravintoaineita, joita ei saa normaalin ruokavalion kautta. Urheiluravinteet voivat myös auttaa palautumaan nopeammin harjoituksen jälkeen ja parantamaan suorituskykyä. On kuitenkin tärkeä muistaa, että urheiluravinteet eivät ole välttämättömiä kaikille urheilijoille. Jos ruokavalio on kunnossa ja liikkuu kohtuullisesti, ei erillisiä lisäravinteita tarvita.

Proteiinijauheet ovat monelle tutuin urheiluravinne. Jauhetta voidaan sekoittaa veteen tai maitoon ja juoda juoma salitreenin päätteeksi. Tällä tavalla saadaan varmistettua proteiininsaanti urheilun jälkeen.

Motivaatio – varusteista tärkein

Motivaatio on tärkein treenivaruste, sillä se auttaa tavoitteiden saavuttamisessa. Se antaa voimaa ja kannustusta jatkaa harjoittelua silloinkin, kun arki ja aikataulut uhkaavat kaataa hyvin alkaneen urheiluharrastuksen.

Miten motivaatiota voisi sitten pitää yllä? Yksi hyvä tapa on kirjata ylös kaikki ne asiat, jotka innostavat itseä liikkumaan, esimerkiksi lenkki ystävän kanssa, stressin purku tai olon keventyminen. Jos inhoaa liikuntaa, voi motivaationa olla puhtaasti vain tieteellisesti todistettu fakta siitä, että ihmisen tulee liikkua tai kallis salijäsenyys.

Hyviin urheiluvarusteisiin ja treenivälineisiin kannattaa panostaa, jos urheilukärpänen puraisee. On silti hyvä muistaa, että liikunta on mahdollista myös ilman prameita varusteita, eivätkä ne ole tae onnistumisesta. Lopulta liikunnassa on kuitenkin kyse hyvän olon tunteesta ja liikunnan ilosta, jota liikunnasta voi saada jokainen – varusteilla tai ilman.

Edellinen artikkeliThor pamautti rintansa rikki voimaprojektissa
Seuraava artikkeliKuvissa Julia Heikkinen