Monet eivät nyt halua ymmärtää, mutta koitetaan vielä. Salikulttuuriin on pesiytynyt semmoinen sana kuin tuntuma, joka on kermalla hierottu nyt joidenkin toimesta termiksi, joka vastaa graalin maljaa. Ensinnäkin, jos lihasmassa on alhaisa kuten se alussa yleensä on, ei se lihas tunnu laisinkaan niin huomattavasti, joten sen tuntuman hakeminen on täysin väärä tie. Ihan ensimmäisenä pitää siedettävän hyvällä tekniikalla kasvattaa voimia ja kuormia isoilla perus-moninivelliikkeillä ja kun voimat ja kuormat on saatu säädylliselle tasolle, voidaan olettaa edes, että voidaan puhua mistään tuntumasta.
Tuo sana alkaa olemaan jo niin vastemielinen, koska on se nyt perkele jos kyykky ei jaloissa tunnu, totta helvetissä se tuntuu. Mutta se syöpään verrattava ilmiö joka on vallannut skeneä, ei tarkoitakaan enää sitä että jalat hapottaa ja väsyy, vaan että pitäis oikein hakemalla hakea jotain tuntumaa. Kukaan ei osaa kuitenkaan selittää mitä tämä sana nyt sitten tarkoittaakaan, riittää kun hölöttää siitä.
Ja jotta sitä tuntumaa, mitä helvettiä nyt tarkoittaakaan, saataisiin, niin sitten tehdään pienillä painoilla, joo, kyllä tehdään, siitä on videoilla todisteet. Selkää tehdään absoluuttisesti paikallaan, tämä ei tarkoita että tekijä olisi heikko, vaan se tapa nostaa on heikko. Kuormat joudutaan laskemaan tuntuman kustannuksella niin alas, ettei ne enää ole mekaanisesti tehokkaita, mutta kyllä tuntuu. No mutta kun se tuntuu isommillakin, mutta ei samalla tapaa kuin penkillä istuessa ja hauista puristellessa. On järjetöntä ihannoida sanaa tuntuma ja sen kustannuksella laskea painot niin alas, että yksi parhaimmista tiggereistä lihaskasvussa, ehkäistään, ja se on mekaaninen kuorma.
Kaikki tietää, että pec deck tuntuu paremmin rinnassa kuin penkkipunnerrus ja pullover tuntuu paremmin selässä kuin alatalja, mutta kun se tuntuma ei ole se triggeri kasvulle. Pec deck on supistava liike, se tuntuu aina erilaiselta kuin venyttävä penkki, se ei tarkoita että se olisi tehokkaampi alhaisten kuormien takia. Pullover tuntuu eri tavalla kuin alatalja, mutta se ei tarkoita että se olisi raskaan soudun tasolla mekaanisessa kuormassa ja täten huomattavasti tehottomampi liike selälle.
Liian pienet painot tarkoittaa joko liian pitkää sarjaa tai liian alhaista kuormaa tekniikan ja tuntuman takia. Olkapäät ei kasva vaikka ne menee pumppiin hehkulampun vaihdossa, ne tarttee mekaanista kuormaa vaikka tuntuma lampun vaihdossa onkin uskomaton.
Se missä nämä alhaisen kuorman liikkeet ja tekniikat on tarpeen, on lämmittely, loukkaantumisten jälkeinen harjoittelu sekä veren puskeminen treenin loppuun pumpin maksimoimiseksi. Mutta niitä ei missään nimessä saisi koskaan laittaa määrittämään treeniä.
Se, että harjoittelee kulmasoudun tekniikkaa 40 kilolla, ei kanna sinne päälle 100 kilon kuormiin, se että harjoittelee harjanvarrella kyykkyä, ei kanna sinne kun niskassa on 160 kiloa. Tekniikka pitäisi harjoitella aina lähempänä todellisia rautoja jossa myös apulihasten normaali työskentely on läsnä.