Untitled Document GAZOZ.FI -10% | KOODI PAKKOTOISTO

Suomessa poliisien koulutus on tasokasta. Koulutus kestää 3,5 vuotta, mikä on pitkä aika kansainvälisesti vertailtuna. Poliisin ammatista haaveilevia on runsaasti, mutta Poliisiammattikorkeakoululla on vaikeuksia löytää kriteerit täyttäviä hakijoita. Lähes joka hakujaksolla aloituspaikkoja on enemmän, kuin koulutuspaikan saavia opiskelijoita. Edellinen koulutus alkoi maaliskuun lopulla, ja sadasta aloituspaikasta täytettiin vain 82. Vaatimuksia täyttäviä hakijoita ei siis ole tarpeeksi.

Hallituksen mukaan poliisien määrä pidetään nykytasolla, 7200 poliisissa. Poliisikoulutuksen aloituspaikkojen määrä on mitoitettu sen mukaan, että eläköityneiden ja alaa vaihtaneiden määrä saadaan korvattua. Poliiseille olisi siis tarvetta, joten täyttämättömät aloituspaikat on todellinen ongelma. Hakijoita riittää kyllä, mutta hakijat eivät selviä vaadittavalla tasolla pääsykokeista. Pääsykokeet eivät ole rakettitiedettä, ja hyvällä valmistautumisella kuka tahansa voisi korottaa pisteitään merkittävästi. Oululainen poliisi Klaus Kajula ryhtyi ratkaisemaan ongelmaa: miten poliisikouluun hakevia voitaisiin tukea valmistautumisessa ja samalla varmistaa se, että kaikki aloituspaikat saataisiin täytettyä? Lopputuloksena syntyi valmennuskurssi poliisikoulutukseen hakeville.

– Olen huolissani siitä, että aloituspaikkoja jää täyttämättä. Hakijoiden joukossa olisi lukuisia hyviä poliiseja, he vain eivät ole valmistautuneet pääsykokeisiin riittävän hyvin. Tiedän monia tapauksia, jossa hakija saa soveltuvuuden arvioinnista hyvät pisteet, mutta reputtaa kirjallisessa kokeessa tai kuntokokeessa, Kajula kertoo.

Polamkin pääsykoe muodostuu kolmesta osa-alueesta: kirjallisesta kokeesta, kuntokokeesta sekä psykologisista testeistä. Hakijan on suoriuduttava jokaisesta osa-alueesta, jotta poliisikoulun portit aukeavat.

– Monet hakijat treenaavat vain kuntokokeeseen, eikä siihenkään välttämättä parhaalla mahdollisella tavalla. Kirjallista koetta varten harjoitellaan vain lukemalla pääsykoekirjaa läpi. Pääsykokeiden kuntokokeessa on kuitenkin monta mitattavaa osa-aluetta ja kirjallisessa osiossa pitää kirjoittaa useamman sivun mittainen essee. Esseen kirjoittamista olisi hyvä harjoitella, mutta ilman ulkopuolista apua se voi olla haastavaa. Etenkin miehillä on usein haasteita kirjallisessa kokeessa, Kajula kertoo.

Kajulan luoma valmennuskurssi toimii sähköisessä oppimisympäristössä. Hakija voi siis osallistua kurssille asui sitten pääkaupunkiseudulla, Lapissa tai vaikka ulkomailla. Poliisivalmennus-kurssilla valmennetaan hakijaa kuntokokeeseen sitä varten räätälöidyllä treeniohjelmalla. Kirjallista koetta varten on tiivistelmät pääsykoekirjan artikkeleiden pääsisällöistä sekä samat asiat videoluentoina. Hakija voi testata artikkeleiden sisältöjen hallitsemista monivalintatestien avulla. Lisäksi hakija pääsee tekemään pääsykoetta vastaavan esseekokeen kolmeen kertaan.

– Haluamme, että jokainen poliisin ammatista haaveileva voi saavuttaa unelmansa. Kaikenlaiset hakijat on otettu valmennuskurssia suunnitellessa huomioon. Treeniohjelma skaalautuu hakijan lähtötason mukaan. Artikkeleiden tiivistelmät on saatavana kirjallisessa muodossa sekä videoluentoina. Toiset oppivat paremmin lukemalla, toiset kuuntelemalla. Hakijat saavat esseistään henkilökohtaista palautetta, jonka avulla he voivat oppia virheistään, kehittyä kirjoittajina ja olla iskussa pääsykokeen koittaessa, Kajula kertoo.

Poliisiammattikorkeakoulu ei kuulu yhteishakuun ja vuodessa on 4 hakujaksoa. Seuraava hakujakso alkaa 25.4. ja tällä hakujaksolla koulutukseen valitut aloittavat opinnot Tampereen Hervannassa tammikuussa 2019.

www.poliisivalmennus.fi

 

 

Edellinen artikkeliPakkotoisto Podcast 42 – PTVatanen
Seuraava artikkeliARTTU & ALONA VLOG_044 | KESKUSTELU, JOTA YKSIKÄÄN MIES EI VOI KOSKAAN VOITTAA