It-ala - kusta vai paskaa?

Viestiketju osiossa 'Tietotekniikka / tele' , aloittaja Johan, 16.11.2008.

 1. Dopey

  Dopey Easy like Sunday morning VIP

  Ikä:
  49
  Liittynyt:
  8.12.2002
  Viestejä:
  7 874
  Likes Received:
  901
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  US of A
  Iso merkitys on kyllä sillä, mihin tarkoitukseen sitä softaa väännetään. Ylivoimaisesti paskin duuni on myydä kiinteähintaisia räätälöityjä softaprojekteja taholle, jolla on oma tai lain määräämä tahtotila napata kiinni siihen halvimpaan tarjoukseen.

  Elämänlaatuni parani kyllä huomattavasti kun näistä duuneista lähdin tuotekehitykseen. Tässä busineksessa on ainoana hankaluutena koittaa ennustella, löytyykö maailmasta tarpeeksi maksuhaluisia asiakkaita että investointi ikinä maksaa itseään takaisin...
   
 2. s a m u

  s a m u

  Liittynyt:
  18.7.2008
  Viestejä:
  162
  Likes Received:
  0
  Minkäs ikäisenä sitä vielä uskaltaa lääkikseen hakea?
   
 3. ssi

  ssi

  Liittynyt:
  18.12.2002
  Viestejä:
  246
  Likes Received:
  0
  No mä oon 31 tällä hetkellä, eka vuosi menossa...
   
 4. Long John

  Long John VIP

  Liittynyt:
  20.4.2006
  Viestejä:
  706
  Likes Received:
  15
  Pääset työelämään siinä 36v ja erikoistut päälle niin alkaakin jo eläke siellä kutkutella :)

  Minusta mitään alaa ei voida pitää yksiselitteisesti "kusena tai paskana" koska työtehtäviä/työpaikkoja on niin monia.
  Lisäksi AINA pystyy ajan myötä järjestämään omat työnsä "mieluisaksi".
   
 5. ssi

  ssi

  Liittynyt:
  18.12.2002
  Viestejä:
  246
  Likes Received:
  0

  Nohnoh, en mä nyt sentään mikään keski-ikäinen vielä ole :).

  Onneksi erikoistuminen ja viimeiset vuodet yleislääkärin tutkinnosta on pääosin potilastyötä. Tietäen Suomen väestöjakauman uskon eläkeiän pakenevan melkoista vauhtia horisonttiin. Nykyiselläkin eläkeiällä ehdin tehdä lääkärin hommia melkein kolmekymmentä vuotta...
   
 6. JN

  JN .

  Liittynyt:
  16.5.2005
  Viestejä:
  5 840
  Likes Received:
  9
  Sukupuoli:
  Nainen
  Kaupunki:
  Tampere
  Itse olen niitä tyyppejä, jotka C64:lla koodaili ensimmäisiä koodinpätkiä. ja pc-puolella tuli conffattua ultimaseiskaan muna pystyssä conventional memoryä reilusti yli 600kt, jotta hiiren ja äänikortin sai toimimaan yhtä aikaa :D

  Suht paljon atk-kokemusta oli takana, kun piti hakea kouluihin vuonna 2000; Aikana jolloin mummotkin ryömivät haudoistansa päästäkseen ohjelmoimaan. Minun arvosanoilla koodin vääntämistä ei päässyt opiskelemaan, vaan kohtalon oikusta jouduin/pääsin perinteisemmälle ei niin tietotekniselle alalle.

  Tajusin melkein heti opiskelujen aloittamisen jälkeen, että oikeastaan kävi mäihä. Olin opiskelemassa alaa, jossa porukkaa jää eläkkeelle tulevina vuosina paljon ja ala on muuttumassa atk-painotteisemmaksi.

  Nykyään olen kyllä tyytyväinen työhön. Konetta ja softia saa käyttää niin paljon kuin sielu sietää, ja jollain tasolla pääsee loistamaan koneen käyttämisessä kun suurin osa ei niin hyvin atk:ta hanskaa.
   
 7. Johan

  Johan

  Liittynyt:
  19.11.2002
  Viestejä:
  1 197
  Likes Received:
  1
  Samaa mietin, yliopisto pohjana ja sit koodarista eri manager hommiin it-alalla portaat. Tosin voisi siirtyä myös toiseen laitaan kenttää eli tahoille töihin jotka ostaa it-talojen palveluita yms. mutta mielusti vaihtaisi alaa kun on tässä koneen ääressä jo 25 vuotta tullut istuttua 10 vuotta myös duuniksi. Vaikeaa vaan etsiä selainen työ jossa liksa samaa luokkaa, samat edut, vapaat työajat ja etätyö mahdollisuudet. Otin itse tietoisesti irtioton it-alan oravanpyörästä ja lapissa kohta vuoden lomaillut mut kiva olisi jo aloittaa jonku sorvinääressä mutta ei enään väärän sorvin..

  Sinä sen sanoit, noihan just menee monesti.
   
 8. snake250

  snake250

  Liittynyt:
  21.8.2005
  Viestejä:
  50
  Likes Received:
  0
  IT-ala on laaja käsite, mutta äkikseltään yhtyisin ehdottomasti Dopeyn ja muiden kommentteihin, enkä lähtisi suosittelemaan kellekään hyvänä uravalintana. Päätyy todennäköisesti Nokialle (tai nykypäivänä jollekin sen alihankkijalle) ja turhautuu paskaprojekteissa etenemättä mihinkään.

  Mutta entä jos koodaaminen kiinnostaa niin paljon että sitä tekisi muutenkin, vaikka ilmaiseksi? Jotkut ovat päätyneet oikeasti hyväpalkkaisiin ja mielenkiintoisiin hommiin open source projektien kautta. Ja onhan Suomesta jotain viime vuosien onnistuneita startup-esimerkkejäkin kuten esim. Bitboys/Hybrid/Hantro jne.

  Startupeissakin on kuitenkin eroja. Tehdäänkö räätälöityä verkkokauppaa PHP:llä vai naputellaanko Verilogilla IP:tä jota päätyy iPhoneen?

  Tuntuu siltä, että paskat olosuhteet johtuvat ehkä myös siitä, että ala ei todellisuudessa koskaan toipunut .com-bubblesta ja koodareista ei ole ollut pulaa tällä vuosikymmenellä. Suomessa tämä pitää erityisen hyvin paikkansa. Väitän että mahdollisuutesi saada paska ja vittumainen duuni ovat suuremmat jos valmistut Oulusta kun että jos valmistuisit vaikka Cornellista. Nykylamassa saattaa tietysti olla aika sama mistä valmistuu.

  Tässä on muuten hyvä posti aiheesta: http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showpost.php?p=2046351&postcount=47

  Tuota ohjetta noudattaisin itse jos voisin mennä ajassa taaksepäin. Alan vaihtamisesta en oikein tiedä, olisi sitä kai lopulta voinut valita huonomminkin.
   
 9. 123jippo

  123jippo

  Liittynyt:
  3.4.2003
  Viestejä:
  3 997
  Likes Received:
  3
  Joo eikä sitä välttämättä enää niin alaa kannatakkaan vaihtaa kun ei vaihtanut aiemminkaan niin nyt on vielä vähemmän syitä vaihtaa kun vertaa siihen kun tulee uutena hommiin paitsi että fysiikka rupee oikeesti sanoo pikkuhiljaa että riittää jo koneen ääressä istuminen. Mutta tosiaan en neuvoisi ketään enää alalle lähtemään sen verran alan arvostus on tippunut ajan myötä. Lisäksi työn vaativuus on moninkertainen verrattuna siihen mitä 20V sitten kun nykyään on kaikkea aivan vitusti mitä pitää tietää ja osata ja samaan aikaan alan arvostus on tippunut koko ajan. Vähän tyhmä on kuka näihin hommiin enää haluaa kun muitakin aloja voi valita. Paitsi jos tosiaan oikeesti nauttii työstään tai pääsee ns. keittiön kautta hyviin hommiin niin sitten eri asia. Mutta kait sitä paskemminkin voi aina valita totta.
   
 10. Tomppa85

  Tomppa85

  Liittynyt:
  20.5.2003
  Viestejä:
  4 067
  Likes Received:
  1
  Muistan kun meille ATK opettaja pahimpaan teknokupla-aikaan hehkutti kuinka koodaajat tienaavat aivan poskettomasti rahaa ja firmat repivät töihin koulun penkiltä. Jopa uskonnon opettajakin selitti katkerana kuinka hänen veljensä ei ollut edes valmistunut ja tienasi jo yli kaksi kertaa enemmän kuin hän, joka on sentään valmistunut YLIOPISTOSTA.

  Teknokuplan tyhjenemisen jälkeen homma vissiin vähän lässähti...

  Klassinen esimerkki siitä kuinka jos jokin ilmiö on esillä jatkuvasti mediassa, on todennäköisesti myöhässä pahasti. Kyseessä taisi olla eräänlainen modernin ajan kultaryntäys.
   
 11. Jakob

  Jakob

  Liittynyt:
  26.12.2002
  Viestejä:
  6 734
  Likes Received:
  98
  Olihan tuossa teknokuplassa sellainen trendimeininki. Annettiin kuva, että mitään ei tartte tehdä. Töissä käydään jos huvittaa. Pääasiassa kuljetaan taksilla firman laskuun bileistä toisiin ja rahaa vaan tulee jostain.

  Arki se on tälläkin alalla tullut vastaan. Jostain ne rahat on oikeesti hankittavissa, kun ei ole enää hyväuskoisia rahoittajia tunkemassa, anteeksi siis sijoittamassa rahojaan mitä hölmöimpiin ideoihin.

  Ite oon ollut tyytyväinen näihin hommiin vaikkein ole tarkkaanottaen IT-alalla vaan firman tulos tehdään jostain ihan muualta. Omaa softankehitystä yms. kyllä löytyy, mutta sen tarkoitus on ainoastaan auttaa omaa yritystä. Tuskimpa on myyntiin mennyt softaa. Itse siis tukihommissa, palkka ok, työkaverit/pomot mukavia, ilmapiiri erittäin hyvä ja työajat suht rentoja, kunhan vaan kaikki toimii. Venymistä aika-ajoin suuntaan jos toiseen tarvitaan.

  E: siis tarkoituksena sanoa, että ihan tavallista työtä tämä on. Ei sen ihmeellisempää. Jokainen toivottavasti tekee sellaisia juttuja joista itse pitää.
   
 12. Dippi

  Dippi

  Liittynyt:
  21.8.2004
  Viestejä:
  2 972
  Likes Received:
  0
  Näin valtion lafkan hankintapuoleenkin osallistuvana voin kertoa, että kyllä se hintalappuun tuijottaminen vituttaa meitä tilaajiakin. Halvimman hinnan välttämiseen on kyllä keinot, eikä mikään laki käsittääkseni suoraan sano muuta kuin, että on valittava kokonaistaloudellisesti halvin vaihtoehto. Itse olen useaan kertaan päätynyt hankkimaan kalliimman vaihtoehdon (ei tosin softaa vaan 10-100k€ hintaisia laitteistoja) juuri siksi, että tarjousten perusteella hankintapäätökseen on voinut kirjoittaa päätöksen perusteluksi esim. teknisen tuen tai yhteensopivuuden. Eikä ole vielä tilintarkastaja kertaakaan kyseenalaistanut näitä päätöksiä.

  Tietenkin jos ostaja ei tiedä asiasta mitään (ja sehän ei estä hankinnan valmistelijana toimimista :jahas:), niin sitten homma menee juuri noin, eli se hintalappu on ainoa millä pelataan.
   
 13. modified

  modified

  Liittynyt:
  21.10.2005
  Viestejä:
  10 976
  Likes Received:
  0
  Onhan IT-ala hyvin paljon muutakin kuin softan vääntämistä. Enemmän myyjiäkin tarvittais kuin koodareita.
   
 14. 123jippo

  123jippo

  Liittynyt:
  3.4.2003
  Viestejä:
  3 997
  Likes Received:
  3
  Softakehityspuolen miehenä taas sanoisin että kaikissa firmoissa missä oon ollu duunissa (mukaanlukien mm. nokia) niin on aika kaukana ns. tavallisesta työstä. Sekä hyvässä että pahassa ja myyntipuolelle en vaihtais mistään hinnasta :D

  :rock:
   
 15. hookoo

  hookoo

  Ikä:
  44
  Liittynyt:
  20.6.2002
  Viestejä:
  2 689
  Likes Received:
  0
  Koit burnoutin? Jos teit 10 vuotta IT alan duunia (ei välttämättä tarkoita koodaamista) niin kai sentään vähän pidit? Burnoutin kokenut varmasti suorastaan vihaa työtään, mutta se ei liene alan vika vaan työnantajan?

  Itselläkin nyt 10 vuotta vakkarina ja 4 v harjoittelijana takana eikä kyllä vielä tunnu missään. Manager/piälikkö hommia harkitsin pariinkin otteeseen, mutta en mennyt koska ei voitu muka tarjota palkkaa enempää ja työajat kiinteät sekä vapaus olisi käytännössä mennyt, kai talokohtainen seikka. Tosin en koodaa, koodarina varmasti hermot on tiukalla.
   
 16. 123jippo

  123jippo

  Liittynyt:
  3.4.2003
  Viestejä:
  3 997
  Likes Received:
  3
  Asennekysymys pitkälle. Parempi vaan oppii suhtautuu asioihin tai muuten iskee stressi, burnout tai alkoholismi tai kaikki noi. Siperia tai helvetti opettaa kyllä :lol2:
   
 17. hookoo

  hookoo

  Ikä:
  44
  Liittynyt:
  20.6.2002
  Viestejä:
  2 689
  Likes Received:
  0
  No se on ilman muuta yksi. Itse ajattelen usein ettei nämä ole omia duuneja vaan talon x töitä. Ja noinhan se on, joskus hommaa ei voi skipata noin leppoisasti kun kaikki huutaa paniikissa ja helvetti jäätyy. :lol2:
   
 18. Jakob

  Jakob

  Liittynyt:
  26.12.2002
  Viestejä:
  6 734
  Likes Received:
  98
  Noita meidän softahemmoja kun kattoo ja jututtaa niin aika tavalliselta sekin työ vaikuttaa. Itse olen koodannut matopeliä ja siinä kaikki, joten ei sen suurempaa kosketusta ole softakehitykseen.
   
 19. JN

  JN .

  Liittynyt:
  16.5.2005
  Viestejä:
  5 840
  Likes Received:
  9
  Sukupuoli:
  Nainen
  Kaupunki:
  Tampere
  Juurikin näin. nykyinen hankintalaki antaa aika hyvät edellytykset valkata sopivin vaihtoehto tarpeisiin, eikä aina hinnaltaan halvin. Kokonaistaloudellisesti edullisin vaihtoehto kun on se, että pisteyttää kaikki: hinnan,ominaisuudet,huollot yms.

  Monella vain tahtoo olla väärä käsitys siitä että halvin pitäisi aina ottaa. Hankinnoista vastaavilla henkilöillä on todella suuri vastuu organisaation kannalta, eikä hankintalain opiskelua pidä väheksyä. Pienien asioiden ymmärtämisellä säästetään rahaa ja vaivaa, saadaan juuri sellainen tuote kuin halutaan, ja ennenkaikkea kunnon tarjouspyynnön tarkoitus on saada kilpailutilanne syntymään. hiukan offtopiciksi menee, mutta sinänsä liippaa It-ala keskusteluaihettan koska juurikin tällä alalla purnataan aina sitä halvimman tarjouksen "pakonomaista" hyväksymistä.  Juurikin näin. Itse ohjelmien käyttäminen on luultavasti paljon mukavampaa kuin niiden tekeminen. Omassa työssä joutuu välillä, ei jatkuvasti, mutta välillä miettimään millä softalla mikin homma onnistuu, ja miten jokin asia voitaisiin tehdä paremmin uusien vempaimien&olemassaolevien laitteistojen avulla. Sinänsä ohjelmointitaitoja ei tarvitsekkaan, vaan kunhan osaa hiukan editoida tarvittaessa scriptejä, ini-tiedostoja yms
   
 20. modified

  modified

  Liittynyt:
  21.10.2005
  Viestejä:
  10 976
  Likes Received:
  0
  Purnataan hieman AMK opetuksesta.

  Ehkä yliopistolla on eri tavalla, että asioita käydään laajemmaltikin kuin, että väännetään mutterista asiaa.

  Esimerkiksi tuotteistuksesta ei tainnut olla yhtään kurssia. Tai ei tainnut olla yhtään kurssia missä olisi pitänyt saada jonkun prosessin mukaan jotain valmiiksi. Eikä edes sellaista, että ryhmät jaettaisiin niin, että yksi koodaa, toinen testaa ja kolmas dokumentoi. Liian nyrkkipajatouhua oli opetus.

  Toivottavasti on nykypäivänä paremmin.
   

Jaa tämä sivu