Olkapää kipeenä

Viestiketju osiossa 'Vammat ja lihashuolto' , aloittaja Jason, 27.3.2006.

 1. Mupetti

  Mupetti

  Liittynyt:
  13.8.2015
  Viestejä:
  134
  Likes Received:
  60
  Sukupuoli:
  Mies
  Mulla kipeytyi olkapää aika tavallisen pumppailutreenin jälkeen. Tässä on nyt jännä, että tehdessä kipu ei tunnu, vaan erityisesti aamulla. Pystyn tekemään kaikki liikkeet ihan ok. Mulla on oireillut vasen puoli joskus samalla tavalla, mutta nyt se hyppäsi sit oikealle puolelle parin vuoden jälkeen. Lähden nyt selaamaan tätä ketjua.

  Kaikki kiertäjäkalvosin liikkeet ovat tuttuja, teen niitä joka treenin lämmittelyissä ja muutenki lämmittelen _Todella_ paljon ennen treeniä. Kiertäjähän varmasti siellä vinoilee, mutta on kyllä todella kipeä. Treeni ja jumpat poistavat kipua hetkellisesti, jonka jälkeen se palaa. Helppiä?
   
 2. brilleaux

  brilleaux VIP

  Liittynyt:
  22.5.2018
  Viestejä:
  513
  Likes Received:
  231
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Jyväskylä
  Ei kannata leikkiä lääkäriä. Mene käymään lääkärillä. Ei tuu syöpymiä luupintoihin tulehduksesta kuten mulla.
   
  sokka tykkää tästä.
 3. Mupetti

  Mupetti

  Liittynyt:
  13.8.2015
  Viestejä:
  134
  Likes Received:
  60
  Sukupuoli:
  Mies
  Hyi :sick: mä oon käynyt lääkärissä tosta vasemmasta olasta, ja sanoi kanssa siitä kalvosimesta
   
 4. Carbon

  Carbon

  Liittynyt:
  27.6.2004
  Viestejä:
  1 124
  Likes Received:
  21
  Sukupuoli:
  Mies
  Vasen käsi vaivannut jo 2kk, ja sitä olen yrittänyt vaimoni kanssa kuntouttaa (fysioterapeutti). Nyt ajattelin kuitenkin kysyä täältäkin, seuraavaksi ehkä lääkäriin.

  - kipu tuntuu 'syvennyksessä' joka on olkapään ja hauksien (brachialis) välissä
  - kipu on helpoiten toistettavissa kahdessa liikkeessä:
  1) koukista vasen käsi 90 asteen kulmaan, ja nosta kättä ylös (kuin löisit koukkua)
  2) nosta käsi suorana sivulle
  - liikkeessä sattuu eniten kun tekee tangolla thrusterin, ja sieltä palauttaa tangon takaisin solisluiden päälle 'räkkiin'
  - kipu ei siis sinänsä tunnu olkapäässä, vaan vähän alempana, mutta tietenkin se saattaa vaan säteillä sinne

  Sitä ollaan jo aika toivottomia, mitään parannusta mihinkään suuntaan ei tuntuisi olevan.
   
 5. brilleaux

  brilleaux VIP

  Liittynyt:
  22.5.2018
  Viestejä:
  513
  Likes Received:
  231
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Jyväskylä
  Onko se lääkäri joku peikko, ettei sinne uskalla mennä?
  Lue vielä toi mun lainattu postaus ylempää.
   
 6. haenko

  haenko

  Liittynyt:
  26.11.2002
  Viestejä:
  247
  Likes Received:
  4
  Täällä on kans 1 jolla olkapäät oikkuilee,treenivuosia takana 33vuotta +fyysinen työ kiilana.Vasemman puolen repeämä lähti tauolla ja kuminauha jumpalla ja tuli täysin kuntoon.Pari vuotta väliä ja sama iski oikeeseen se tulee pikkuhiljaa ei koskaan akuttina traumana.Eli kuminauhat esiin taas.Lääkkeistä sen verran että olen syönyt etoricoxib krka 90 mg olkapäähän ym muihin vanhuuden vaivoihin,tarvii todeta että on hyvä yleis kipulääke,mahdollistaa treenamisen eikä satu ihan vittu joka paikkaan.Toki onhan se jonkin luokan itsepetosta mutta olkoon kummasti on elämän laatua parantanut ko raksu.Pitkäaikais käytöstä jos joku osaa sanoo olis hyvä ,samaa rakusa myydään arcoxiana 4 kertaseen hintaan.
   
 7. s18

  s18

  Liittynyt:
  31.10.2014
  Viestejä:
  222
  Likes Received:
  59
  Mikähän tuolta olkapäästä eilen hajosi? Istuen käsipainoilla hauista tein kontrolloidusti (eli repimättä ja riuhtomatta) ja kesken sarjan vihlaisi olkapäätä. Jätin treenit kesken ja nyt on olkapää ihan helvetin kipeänä.

  Kipu tuntuu jos yritän kättä nostaa vipariasennossa tai kyynärpää 90 asteen kulmassa. Jos nostan kättä peukalo ylhäällä, ei olkapäätä särje.

  Voiko tuolta joku jänne muljahtaa olkapään "yli" väärään paikkaan tms?

  Ja juu, lääkäriin menossa mikäli tämä ei tästä pian tokene.
   
 8. Dr.Faustus

  Dr.Faustus

  Liittynyt:
  7.1.2014
  Viestejä:
  651
  Likes Received:
  202
  Hauiksen pitkän pään vamma? Mihin suuntaan nostat kättä tuossa "vipariasennossa"?
   
 9. s18

  s18

  Liittynyt:
  31.10.2014
  Viestejä:
  222
  Likes Received:
  59
  Oikeastaan ei tuntuisi särkymielessä olevan väliä nostanko kättä suorana sivulle vai eteen, molemmissa tuntuu kipua jos kämmenselkä osoittaa ylöspäin. Peukalo ylhäällä särkyä ei ehkä niinkään ole.

  Kun kyynärpään laittaa 90 asteen kulmaan, niin voi olkavartta voi nostaa kivuitta eteenpäin, sivulle nostaminen särkee silloinkin.
   
 10. Dr.Faustus

  Dr.Faustus

  Liittynyt:
  7.1.2014
  Viestejä:
  651
  Likes Received:
  202
  Onnistuuko empty can testi? Vähän tuo liikkeen kuvaus osuisi lähelle tuon testin tekoa. Eli kiertäjäkalvosin vaivaa
   
 11. s18

  s18

  Liittynyt:
  31.10.2014
  Viestejä:
  222
  Likes Received:
  59
  Sattui ihan saatanasti kun laittoi tuossa empty can testissä painetta kädelle. Samoin huomasin että kun teen käsi 90 asteen kulmassa ulkokiertoa (vähän kuin kuminauhalla tehtävät kiertäjäkalvosinlämmittelyt mutta ilman mitään vastusta), niin liikkuvuus on aika huono ja särky alkaa jo 20 asteen ulkokierron jälkeen. Eli kiertäjähän siellä sitten ilmeisesti on rikki. Mitenhän helvetissä se hauista treenatessa onnistui...
   
 12. Dr.Faustus

  Dr.Faustus

  Liittynyt:
  7.1.2014
  Viestejä:
  651
  Likes Received:
  202
  Olisikohan siellä jotain jo aiemmin ollut ja tuossa sitten hauiskääntöä tehdessä, olkapäätä tukiessaan ärtyi se kiertäjäkalvosin. Tuskin siellä mitään revennyt on, kun ei mitään retkahdusia ja muita kerran ole tapahtunut. Jos sattuu olemaan yleensäkin löysät olkapäät niin nuo voi ärtyä herkemmin.
   
  s18 tykkää tästä.
 13. s18

  s18

  Liittynyt:
  31.10.2014
  Viestejä:
  222
  Likes Received:
  59
  Tässä kun työpäivän jälkeen Voltaren geeliä ja jääpussia pistelin olkapäähän, niin nuo aamupäivällä tehdyt testit ei enää satu lähes lainkaan. Eli tuskin sieltä tosiaan mitään on revennyt. Voisikohan olla vain että jotain veti tosiaan tuossa olkapäätä tukiessa jonkun lihaksen kipeään kramppiin ja siitä johtuo nuo kivit ja liikerajoitteet yms.

  Saas nähdä mitä yö ja huominen tuo tullessaan, toivotaan että selviäisi pelkällä säikähdyksellä.
   
 14. Johnnie

  Johnnie

  Liittynyt:
  3.4.2013
  Viestejä:
  236
  Likes Received:
  189
  Itselläni otsikon aihe tuli ajankohtaiseksi nyt parisen viikkoa sitten. Alkunsa olkapäävaivat saivat vaparitreeneissä. Treenattiin seinäpainista alasvientejä sekä siitä lukkopainimista. Saatoin pari kertaa ottaa kädellä vastaan alastullessa. Tiedän, ehdottomasti ei-suositeltavaa. Treenin jälkeen tuntui normaaliin tapaan olo melko murjotulta, mutta oikeassa olkapäässä ei silloin vielä tuntunut mitään.

  Seuraavana aamuna herätyksen jälkeen alkoi. Oireena takaolkapäässä jomotusta/särkyä sekä jäykkyyttä. Pari päivää odottelin, kunnes nappasin viikon buranakuurin ja pyrin käyttämään kylmää olkapäässä useamman kerran päivässä. Vielä ei ole vaivat hellittäneet, lyhyesti kuvattuna tilanne ollut nyt jo pitemmän aikaa seuraavanlainen: "normaalissa" olotilassa ei juurikaan tunnu. Liikeradat kohtuu hyviä. Esimerkiksi käden pyörittely ja sivulle nostaminen onnistuu vaivatta. Hiukan tuntuu ilkeältä, mutta ei mitään kummempaa. Oireet tulevat vain tietyissä asennoissa. Esimerkiksi käden hivuttaminen selän taakse pitää pakottaa, ei tunnu mukavalta. Käsien puuskassa pitäminen tuntuu myös olkapäässä. Erityisesti jos erehtyy lyömään kädet ristiin rinnalle vähän rivakammin, niin vihlaisee ilkeästi. Kyljellään kun nukkuu käsi tyynyn alla, niin seuraavana aamuna sen kyllä huomaa etuolkapäässä/kiertäjässä. Jomotusta ja jäykkyyttä. Ja tämä onkin se omasta mielestäni erikoinen osa, että särkyä ilmenee sekä etuolkapäässä että takaolkapäässä käden liikkeen suunnasta riippuen.

  Olisiko Pakkiksella ketään valelääkäriä, joka tunnistaisi oireita ja kenties osaisi vinkata jotain itsehoitoa? Alkaa pikkuhiljaa mitta täyttymään, kun ei pysty oikeastaan mitään tekemään. Pari treeniä olen tehnyt hauiksille ja selälle erittäin rauhallisilla liikeradoilla, menee ok. Muuten pitänyt lepoa.
   
 15. Johnnie

  Johnnie

  Liittynyt:
  3.4.2013
  Viestejä:
  236
  Likes Received:
  189
  ^ Ja tosiaan lattialla kiertäjävenytys, eli puoliksi kyljellään, olkavarsi sivulla kyynärpää lattiassa kun lähtee viemään kämmentä lattiaa kohden, niin ei mihinkään. Toinen käsi menee lattiaan hyvin. Aiemminkin pieniä kiertäjävaivoja ollut penkkaamisen seurauksena, mutta näin pitkäkestoisia ja pahoja vaivoja eivät ole aiheuttaneet. Tänään kokeilin varovasti tehdä rintaa esim. pakallisella rintaprässillä, niin ei kuitenkaan tässä tuntunut. Ristiriitaista?
   
 16. Wannabe Athlete

  Wannabe Athlete Ikuinen räpiköijä VIP

  Ikä:
  30
  Liittynyt:
  2.10.2006
  Viestejä:
  3 179
  Likes Received:
  923
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Jyväskylä
  Eräs hollantilainen olkapääkouluttaja otti tuohon kantaa, että hyvä venytys nirhata hauiksen pitkän pään jänne itseltään.

  Veikkaisin, että siellä on sisäkiertäjä subscapularis ottanut itseensä. Lihashan sijaitsee lapaluun alapinnalla, joten herkästi säteilee kipua tuonne olkapään takaosaan. Jänne taas menee tuosta olkapään etupuolelta, niin sillä voi tuntua kipua molemmin puolin. Ulkokiertoon (esim tyynyn alle kylkimakuulla) viedessä lihas venyy) ja sisäkierrossa (kädet puuskassa) supistuu.

  Kannattanee suosia liikkeissä neutraalia otetta (olkanivel neutraaliasennossa), mutta ei sitä varsin kipua vasten kannata väkisin tehdä tai lihas ei pääse ikinä paranemaan vamman jäljiltä. Kokeile kuminauhalla tai taljalla kevyellä vastuksella viedä toisella kädellä auttaen sisäkiertoon (kivuttomalla alueella) ja jarruttelet vastusta vasten takaisin. Toistoja saa olla reilustikin, 20-30. Liikerata ja vastus tosiaan sen mukaan, että ei jää kipu treenistä päälle. Hiukanhan kipua voi treenatessa tuntua. Kevyet submaksimaaliset venytyksetkin on ihan jees. 30 sekunnin pätkissä ilman kipua.
   
  Viimeksi muokattu: 15.3.2019
 17. Risee

  Risee

  Liittynyt:
  14.1.2008
  Viestejä:
  688
  Likes Received:
  186
  Sukupuoli:
  Mies
  Hyvä pointti. Käytännössähän tuo "sleeper stretch"-venytys on tismalleen sama asento kuin kennedy-hawkinsin testissä, jossa nimenomaan pyritään provosoimaan kipua puristamalla kiertäjän ja hauiksen jännettä luisia rakenteita vastaan
  [​IMG]
   
  Wannabe Athlete tykkää tästä.
 18. Wannabe Athlete

  Wannabe Athlete Ikuinen räpiköijä VIP

  Ikä:
  30
  Liittynyt:
  2.10.2006
  Viestejä:
  3 179
  Likes Received:
  923
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Jyväskylä
  Jep, juuri näin. Valmiiksi mahdollisimman ahdas tila olkanivelessä ja sitten vielä mahdollisesti painetaan toisella kädellä.
   
 19. Risee

  Risee

  Liittynyt:
  14.1.2008
  Viestejä:
  688
  Likes Received:
  186
  Sukupuoli:
  Mies
  Oikeastaan ainoa hyvä syy tuon venytyksen tekemiselle on tilanne, jossa takakapseli on aidosti kireä. Sekin monesti hieman diagnosoidaan väärin ja hoidetaan löysää etukapselia kireänä takakapselina.
   
 20. Johnnie

  Johnnie

  Liittynyt:
  3.4.2013
  Viestejä:
  236
  Likes Received:
  189
  Kiitos tipseistä. Olisiko vinkata hyviä venytyksiä tuohon? Sen verran itselläni on jäänyt tuo kehonhuolto aina paitsioon, että näistä asioista olen melkoisen pihalla :nolo:
   

Jaa tämä sivu