Välilevynpullistuma ja sen hoito

Viestiketju osiossa 'Vammat ja lihashuolto' , aloittaja oppilas, 1.7.2004.

 1. kvlt

  kvlt VIP

  Liittynyt:
  23.1.2015
  Viestejä:
  1 108
  Likes Received:
  534
  Saattaa myös alimmat nikamien nivelsiteet vetää lukkoon, joka antaa myöskin samanlaisia oireita. Osteopaatilla käynti helpotti omia kipuja.
   
 2. Joppa

  Joppa

  Liittynyt:
  25.10.2011
  Viestejä:
  4 166
  Likes Received:
  99
  Mitä tarkalleen ottaen tapahtuu nivelsiteessä, kun se "vetää lukkoon"?
   
 3. kvlt

  kvlt VIP

  Liittynyt:
  23.1.2015
  Viestejä:
  1 108
  Likes Received:
  534
  No siis vetää kireelle. Jumiin. En osaa selittää sitä samalla tavalla kun mun osteopaatti :D
  Ei siis ehkä se nivelside itse mene jumiin vaan sen ympäröivät lihakset jotka puristaa niitä nivelsiteitä, JOTKA sit taas voi puristaa hermoja. Kirjotin ehkä vähän tuon aikaisemman kommentin vähän väärin. En ole alan ammattilainen!
   
 4. kvlt

  kvlt VIP

  Liittynyt:
  23.1.2015
  Viestejä:
  1 108
  Likes Received:
  534
  edit; saa poistaa, tuli tuplat
   
 5. TaikuriJoonatan

  TaikuriJoonatan VIP

  Liittynyt:
  19.10.2014
  Viestejä:
  456
  Likes Received:
  299
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Jyväskylä
  Varsinaista "lukkoa" ei siellä ole, kansankielinen ilmaus vain jäykistyneelle rakenteelle/tietylle rangan segmentille. Esim. fasettilukoista puhuttaessa kyseessä on usein vain kahden nikamaliitoksen jäykkyys, joka pehmenee pitkään mobilisoitaessa tai vapautuu nopeasti manipuloitaessa. Itse kannatan henkeen ja vereen rauhallista mobilisointia kaikkiin jäykkyyksiin, koska vain näin saavutetaan riittävän pitkä aika kudosten uudelleen muokkautumiselle. Manipuloinnissa saadaan usein nopea apu, mutta vastaavasti hyöty jää lyhytaikaiseksi.

  Mitä nyt näihin välilevyongelmiin tulee, niin koko ranka noudattaa samaa kaavaa kuntoutuken osalta. Eli kun joku kysyi tuosta C-rangasta, niin samat lainalaisuudet siinäkin on. Suositan, että aina ensin mentäisiin rangan kuntoutukseen erikoistuneelle ft:lle tai OMT:lle. Heiltä altutkimus, saattaa lähteä se ruoto kurkusta heti ensimmäisestä käynnistä lähtien. Vähän nurinkurista näissä hommissa on, että mitä voimakkaampi alkukipu tai äkillisempi toiminnan haitta, sitä nopeammin (yleensä) tila on hoidettavissa kuntoon. Ei siis kannata säikähtää, jos heti kättelyssä oireet on pahat. Pahempia on subakuutit (+6 vkoa) ja krooniset (+12 vkoa) kestäneet selän ongelmat, koska oiretta on hankalampi kuvailla ja tätä myöten myös hoitaa. Lisäksi kudoksissa on saattanut tapahtua juurikin tuota uudelleenmuokkautumista negatiivisessa mielessä.

  Itse antaisin vielä sellaisen suosituksen noihin harjoitteisiin, että palaa lisäpainolla tehtäviin liikkeisiin vasta, kun rangan toiminta on palautunut. Ei siis niin, että kipu on suurimmaksi osaksi pois ja nappien voimalla puntille ryskimään. Kaikki liikelaajuudet pitää olla kivuttomia, eli ojennukset eteen, taakse ja sivulle ja lisäksi kiertosuunta. Ja vielä siinäkin vaiheessa, kun rangan toiminta on palautunut, tekisin ft:n antamia harjoitteita selälle jokaisessa alkuverkassa. Vaikka tekisit käsiä tai aerobisen. Säännöllisyys, progressio ja pitkäjänteisyys kun on kuntoutuksessa ne asiat, mitä ei liikaa voi korostaa!

  Toivottavasti oli edes jotain apua tästä viestistä :)
   
  flowman3110, kvlt ja sokka tykkäävät tästä.
 6. D.Yates

  D.Yates

  Liittynyt:
  7.1.2004
  Viestejä:
  13 095
  Likes Received:
  733
  Kyykyssä ja mavessa tulee kipeää koska core on liian heikko. Ei saisi ryskätä yli omien voimiensa. Ennemmin kuin mitään ojennuksia kannattaisi tehdä vaikka valakyykkyä tai kahvakuulan heiluttelua. Myös Hulkin viimeisimmässä videossa on aihetta sivuttu, työnteli siinä kelkkaa.
   
 7. s18

  s18

  Liittynyt:
  31.10.2014
  Viestejä:
  228
  Likes Received:
  60
  Core voi toki olla heikko, mutta en usko että mulla se aiheutti tätä ongelmaa koska sarjapainot on olleet todella pienet ja olen tehnyt piiiiiiitkää sarjaa koko kesän. Itse asiassa olen alkanut epäillä koko välilevynpullistumaa säryn aiheuttajaksi, koska olen käynyt ottamassa hermojuureen piikin jonka piti poistaa tulehdus, mutta edelleen jalkaa särkee. Piriformis on kireä kuin viulunkieli ja repii/painaa hermoa jota siis särkee edelleen. Ja samalla tavalla TFL:n alla kiristää hermo ja jalan suoraksi saaminen esim kävellessä on ankalaa koska hermo kiristää vastaan. Välillä pakaran jännittäminen normaali arkiaskareissa lyö sähköiskun läpi koko jalan.
   
 8. D.Yates

  D.Yates

  Liittynyt:
  7.1.2004
  Viestejä:
  13 095
  Likes Received:
  733
  ^ joo ongelma voi johtua vaikkapa huonosta patjasta tai työasennosta. Tuo oli lähinnä yleinen kommentti kyykyssä tai mavessa selän paskomisesta.
   
 9. Golibri

  Golibri

  Liittynyt:
  22.6.2016
  Viestejä:
  16
  Likes Received:
  0
  Sukupuoli:
  Mies
  Mitenhän näin iskiasvaivaisena kannattaisi toistaiseksi treenata mm. Takareidet?
  Yleislääkärin ja omien kokemusten (L5-S1 väli leikattu 8v sitten) perusteella ongelma vaikuttaisi olevan enemmänkin lihaksissa kuin välilevyissä. Eli iskias on kiristyneenä esim piriformiksen tai takareiden revähdyksestä johtuen. Esimerkiksi eteen taivutus on käytännössä kivutonta. Ainoastaan takareisiä kiristää ja selkää/lonkkaa suoristaessa takaisin seisoma-asentoon lonkassa tuntuu tietyssä kulmassa "häijyltä". Lisäksi lääkäreiden diagnosoinnissa käyttämä selinmakuulla suoranjalannosto ei tuota mitään kipuja.

  Olen nyt vaihtanut ohjelmaa kolmijakoisesta (vetävät, työntävät, jalat) nelijakoiseen, jossa etu- ja takareisillä on oma päivänsä. Etureisitreeni sujuu etukyykyllä, hackilla, kapealla kyykyllä smithissä ja reidenojennuksilla hyvin. Takareisitreenikin on ollut suhteellisen kivuton itse treenissä (Jullea, yhdenjalan sjmv smithissä, bulgarialaista kyykkyä ja reiden koukistusta). Kivut iskevätkin sitten treeniä seuraavina päivinä aika hankalasti. Maksimeja en niinkään ole koskaan harrastanut, vaan enemmänkin pumppipuolenpoikia ollut jo pitempään eli sarjapituudet kaikissa liikkeissä pääsääntöisesti 4x8-10, 4x10-15.
   
 10. RSH

  RSH VIP

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  31.10.2013
  Viestejä:
  1 199
  Likes Received:
  505
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Satakunta
  Tässä kohtaa toipumisprosessia pakko korjata tuo että ei se AINA ole kiinni lihasten heikkoudesta tai kontrollista, samaa puppua ekat lääkärit ja fyssarikin tarjosi ja metsään meni. Magneetissa oli alkuvuonna 3 pullistunutta välilevyä mistä 2 hermokosketuksesta, mutta ei paina niitä, ja tuo aiheutti jonkinlaisen suojarefleksin minkä takia tuo tuntuma tuli että selkä pöyristyy ja nostot tuntui "epänormaalilta" eikä paketti toiminut normaalisti. Nyt alkaa tuntua taas normaalilta, vaikka tosiasiallisesti selkä ja keskikroppa on heikentynyt lähtötilanteesta.

  Yleensä ehkä, mutta ei aina.

  Omalta kohtaa magneetin ottaminen ilman lähetettä oli nyt jälkikäteen arvioituna erittäin hyödyllinen vaikka se täällä tyrmättiinkin turhana.
   
 11. Joppa

  Joppa

  Liittynyt:
  25.10.2011
  Viestejä:
  4 166
  Likes Received:
  99
  Kivun voi kyllä tavallaan laskea kontrollin puutteeseen myös, joskin totta, sen erottelu omaksi asiakseen on ihan hyvä. Asentoaistin heikentyminen/muuttuminen on myös just sitä kontrollin puutetta. Siellä taustalla voi olla sitten mitä tahansa, mutta se on monesti melko merkityksetöntä, jos oireet eivät ole niin pahoja, että tarvitaan leikkausta. Ns. vakavat syyt tietysti erikseen, mutta niihin kuuluu esim. syövät ja se nyt ei ole kovinkaan yleinen selkäkivun aiheuttaja.

  Mitä hyötyä sait mielestäsi magneettikuvasta?
   
 12. RSH

  RSH VIP

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  31.10.2013
  Viestejä:
  1 199
  Likes Received:
  505
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Satakunta
  Faktaa mitkä asiat on kunnossa ja missä on kuntoutettavaa. Hallitun kontrollin puutetta ei voi kyllä normijärjellä mitenkään perustella, jos treenivuosia on ollut 15+ kontrollilla ja sitten se vain katoaa itsekseen ?

  Kuntoutus on ollut ihan vaan aikaa ja liiketta rankaan eri tavoilla, aluksi fyssarin ohjeilla mutta siitä tuli vain hitosti lisää kipuja ja meni yöunet jonka jälkeen luottanut vaan omaan tekemiseen. Lisäksi asettanut esim. vetoon lattialta 200 hard capin vuoden loppuun asti, maltilla koitetaan mennä vaikka nyt jo tuntuu ok:lta.
   
 13. Dr.Faustus

  Dr.Faustus

  Liittynyt:
  7.1.2014
  Viestejä:
  689
  Likes Received:
  240
  Ihan ei tästä nyt auennut mikä oli se hyöty magneettikuvasta. Ei siis leikattu niitä pullistumia? Ei tuo pitkäkään treenihistoria takaa selän oikeaa käyttöä. Pinnalliset lihakset voi olla tosi kovassa kunnossa mutta syvät lihakset voi olla nelikymppisellä silti jo ihan fibrotisoituneet kunnon rasituksen puutteessa kun pinnalliset lihakset tehneet työn.

  Tsemppiä kuntoutukseen. Eiköhän ne pullistumat sieltä häviä ja selkä taas ala toimia kunnolla.
   
 14. RSH

  RSH VIP

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  31.10.2013
  Viestejä:
  1 199
  Likes Received:
  505
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Satakunta
  Ei tuollaisia leikata tarvitse, ajalla ja sopivalla liikkeelle ne sieltä häviää kun kuvilla pystyi muodostamaan tarkemman kuvan mistä oireet johtuu. Ilman kuvia oli arvailun varassa kun näitä yleisiä hermo oireita ei ollut eikä noilla vastaanotolla tehtävillä testeillä mitään saanut ilmenemään. Kuvissakin ei sen nyt ihan 1:1 mene miten putkessa maatessa ranka on vs kuormitettuna tanko niskassa tai käsissä. Ennen kuvia tehtiin "keskivartalon vahvistusta" mikä vaan pahensi tilannetta olojen suhteen, siinäkin tuota vanhaa kylkivammaa arvailtiin syyksi.
   
 15. Joppa

  Joppa

  Liittynyt:
  25.10.2011
  Viestejä:
  4 166
  Likes Received:
  99
  Edelleenkään en tajunnut, mikä magneettikuvien konkreettinen hyöty oli.
   
 16. D.Yates

  D.Yates

  Liittynyt:
  7.1.2004
  Viestejä:
  13 095
  Likes Received:
  733
  Keskivartalon vahvistaminen ilmeisesti lopetettiin, joten mitäs se kuntoutus sitten on?

  Itselle aikoinaan mg-kuvien hyöty oli se että lääkäri suostui uskomaan että oli pullistuma ja antoi lähetteen fyssarille.

  Tosin en oikein tiedä mikä hyöty siitä fyssarista loppujen lopuksi oli. Olisi oikeastaan riittänyt jos joku olisi vaikka täällä pakkiksella kertonut miten syviä lihaksia treenataan.
   
 17. Dr.Faustus

  Dr.Faustus

  Liittynyt:
  7.1.2014
  Viestejä:
  689
  Likes Received:
  240
  Kyllä pitkittyvässä selkäkivussa pitäisi muutenkin fyssarille päästä vaikkei pullistumaa olisikaan. Lihastuntuman päälle ymmärtävä pakkislainen voi pärjätäkin nettineuvoilla, mutta tavallinen pulliainen, onnettomalla kropan hallinnalla, tarvitsee sen fyssarin opastamaan kädestä pitäen
   
 18. Risee

  Risee

  Liittynyt:
  14.1.2008
  Viestejä:
  724
  Likes Received:
  202
  Sukupuoli:
  Mies
  Tää on just tätä. Mennään lääkärille ja vaatimalla vaaditaan ensimmäisenä hoitokeinona magneettikuvausta. Sieltä sitten löytyy tai ei löydy pullistumia. No jos sieltä se pullistuma sitten löytyykin, niin loogisestihan ajatellaan, että sehän se kivun aiheuttaa (todellisuudessa on voinut olla siellä jo vaikka kuinka kauan aiheuttamatta mitään oireita). Pahimmassa skenaariossa mennään sen kuvan perusteella veitsen alle sen pullistuman (edelleen se on voinut olla siellä jo vaikka kuinka kauan eikä liity tämän hetkisiin kipuihin millään lailla) takia ja leikkaus epäonnistuu jotenkin aiheuttaen lisää hallaa ja kipua alkuperäisten oireiden lisäksi. Mutta kun ne kalliit kuvat oli saatava nyrkkiä pöytään lyöden tai muuten haukuttiin lääkäri alimpaan helvettiin... :whistle:
  Eikä tarvitse kenenkään mieleänsä pahoittaa tästä, tuli vain mieleen..
   
  kukkovesa tykkää tästä.
 19. TJJ

  TJJ Status sine musculis AMMATTILAINEN

  Liittynyt:
  28.8.2002
  Viestejä:
  13 213
  Likes Received:
  3 290
  Kaupunki:
  Ääsjoki
  Jätetään kaikki tekeminen, treenaaminen ym koska kuvassa näkyy pullistuma (jolla ei välttämättä ole mitään merkitystä).

  Saadaan aikaan VOMIT-potilas, Victim Of Modern Imaging Technology.

  No tämä on valitettavasti tulevaisuutta, kun myydään halpoja mri kuvia bisneksenä, ilman mitään vastuuta siitä mitä kuvilla tehdään, kuka niistä tekee johtopäätökset, tai onko kuvat edes pintasi oikeat tai minkä laatuiset.
   
  Joppa ja kukkovesa tykkäävät tästä.
 20. RSH

  RSH VIP

  Ikä:
  43
  Liittynyt:
  31.10.2013
  Viestejä:
  1 199
  Likes Received:
  505
  Sukupuoli:
  Mies
  Kaupunki:
  Satakunta
  Ei sillä väliä jos ei ymmärrä magneetin tarkoitusta, ei eka erikoislääkäri edes ymmärtänyt koko ongelmaa. Enkä kyllä ole vaatinut magneettia missään kohtaa, kun omalla rahalla operoidaan niin tyhmäkin osaa laskea että halvin magneetti tulee kun menee ilman lähetettä kuvattavaksi sen sijaan että ensin maksaa lekurikäynnistä jotta saa lähetteen. Leikkaus ei ole missään vaiheessa edes ollut mielessä, ainoa tavoite on ollut kroppa toimimaan normaalisti nostoissa kuten se aiemmin on toiminut. Näillä aamuilla ymmärtää jo miltä toimiva nosto tuntuu.

  Kuntoutuksessa keskikroppa on itse asiassa heikentynyt ihan selkeästi kun treenit on modattu ja raudat trimmattu.
   

Jaa tämä sivu