Untitled Document KOODILLA PAKKOTOISTO
GAZOZ.FI -10%
NIKOTIINIPUSSIT.COM - 5%
FITNESSTUKKU -15% USEISTA MERKEISTÄ | KOODI PAKKOTOISTO15

Suorituskyvyn parantajat tuoteryhmänä ovat mielenkiintoisia, suosittuja ja vaikeita navigoida. Tässä artikkelissa esitetään viisi klassista suorituskyvyn parantajaa.

Suorituskyvyn parantajat ovat, kuten nimestä voi päätellä, tuotteita, joiden tarkoituksena on parantaa suorituskykyä. Suorituskyvyn parantaja voi koostua joko yhdestä aineosasta, kuten kreatiinista, tai useiden aineosien yhdistelmästä. Tuotteet, joissa on ainesosien yhdistelmä, tunnetaan yleisesti nimellä PWO, Pre Workouts.

On olemassa lukuisia aiheita, joiden tarkoituksena on parantaa kykyäsi esimerkiksi kun nostat painoja, ajat nopeasti pyörällä tai juokset pitkiä matkoja. Tässä artikkelissa aiomme esitellä viisi klassista suorituskyvyn parantaja.

1. Kreatiini

Kreatiinia on pidettävä suorituskyvyn nostajan esi-isänä. Kreatiinitutkimus tehtiin ennen urheiluravintoteollisuuden aloittamista, ja ihmisille tehdyt tutkimukset ovat päivätty ensimmäsitä kertaa lähes 100 vuotta sitten. Kreatiini on ollut useiden keskustelujen keskipisteessä vuosien varrella, ja sitä on syytetty yhdestä ja toisesta. Yleisinsyytös on, että se aiheuttaa munuaisten ja maksan vaurioita. Yhdenkään näistä syytteen ei ole osoitettu olevan totta ja nykyään kreatiinia pidetään riskittömänä ravintolisäaineena terveille henkilöille.

Kreatiini parantaa suorituskykyä lyhytaikaisessa ja räjähtävässä toiminnassa, kuten voimaharjoittelussa ja sprinteissä Jotta ymmärrät kuinka kreatiini toimii näissä tilanteissa, tulee sinulla olla käsitys siitä, kuinka lihakset kuluttavat energiaa.

Lihasten perusenergiamuoto on ATP, adenosiinitrifosfaatti. ATP on molekyyli, joka sisältää kolme fosfaattiryhmää. Kun lihakset pannaan töihin, ne saavat energiaa hajottamalla yhden fosfaattiryhmistä ATP: stä, joka muuttaa ATP: n tehottomaan muotoon. Jotta ATP toimittaisi edelleen energiaa, fosfaattiryhmä on lisättävä uudelleen molekyyliin, ja tässä kohtaa kreatiini tulee kuvaan.

Kreatiini varastoituu lihaksiin kreatiinifosfaattina, kreatiini, johon on sitoutunut fosfaattimolekyyli. Kun ATP: tä kulutetaan, kreatiini on nopeasti paikallaan ja antaa fosfaattimolekyylinsä pois, jotta ATP voidaan uudistaa ja lihakset voivat jatkaa työskentelyä.

2. Kofeiini

Kofeiini on yksi harvoista suorituskykyä parantavista aineosista, joita kuntosalin ulkopuolella olevilla ihmisillä on myös usein käytössä. Kuten useimmat ihmiset tietävät, kofeiini esiintyy luonnollisesti kahvissa ja teissä.

Kofeiinin tunnetuin vaikutus on myös yksi mekanismeista, joilla aine parantaa suorituskykyä pitkäkestoisissa suorituksissa.

Kofeiini toimii myös lisäämällä kivun sietokykyä. Kuvittele, että olet viimeisimmässä jalkasarjassa. Maitohappo kertyy, pumppi kasvaa ja tuntuu siltä, ​​että lihas räjähtää. Lisääntynyt kivun sietokyky tässä tilanteessa voi antaa sinulle mahdollisuuden suorittaa uusi harjoitus ennen kipurajan saavuttamista.

3. Beeta-alaniini

Beeta-alaniini on luonnossa esiintyvä välttämätön aminohappo. Beeta-alaniini parantaa suorituskykyään toisella aineella, nimeltään karnosiini.

Karnosiini varastoituu lihaksiin ja muodostuu beeta-alaniinista ja toisesta aminohaposta, histidiinistä, joka sitoutuu toisiinsa. Lisäämällä beeta-alaniinin saantia karnosiinitasot nousevat.

Intensiivisen harjoituksen aikana lihasta muodostuu vetyä, joka aiheuttaa pH: n laskun ja lihaksista tulee happamat. Karnosiini on puskuri, mikä tarkoittaa, että se estää vedyn kerääntymistä ja jaksat liikkua pidempään, ennen kuin pH laskee liian matalaksi harjoituksen jatkamiseksi.

Yksi asia, joka on tiedossa beeta-alaniinista, on, että se voi aiheuttaa pistelyä iholla. Tämä tunne on vaaraton ja voidaan usein torjua jakamalla saanti useisiin pienempiin annoksiin.

4. L-sitrulliini / L-arginiini

Syy siihen, että keräämme kaksi ainetta samaan otsikkoon, on se, että niillä on enemmän tai vähemmän täsmälleen sama vaikutus saman mekanismin kautta.

Sekä L-sitrulliini että L-arginiini ovat aminohappoja, jotka lisäävät typpioksidin tuotantoa. Typpioksidi puolestaan ​​aiheuttaa verisuonten laajentumisen, jotta enemmän verta voidaan kuljettaa lihaksiin. Tämän seurauksena sinulla on parempi hapen ja ravintoaineiden saanti lihakseen sekä lisääntynyt pumppaus.

5. BCAA

BCAA, jota ruotsiksi kutsutaan myös haarautuneiksi aminohapoiksi, ei tunneta ensisijaisesti ravintolisäaineena, joka parantaa suorituskykyä, mutta lisäravintoaineena, joka lisää lihaksen rakennetta. BCAA koostuu kolmesta aminohaposta, leusiinista, isoleusiinista ja valiinista. Nämä kolme aminohappoa yleensä ja erityisesti leusiini ovat avainasemassa lihaskasvun stimuloinnissa.

Tämän vaikutuksen lisäksi BCAA voi myös auttaa sinua toimimaan hyvin estämällä henkistä väsymystä. Uupuminen on tunne, joka syntyy usein harjoituksen lopussa, ja ajatukset virtaavat muuhun kuin liikuntaan.

Edellinen artikkeliSami Tuovinen | Lihapäät gymtour Liike Iisalmi
Seuraava artikkeliAyrton Kalek | SUOMENMESTARI ?? NFE VIIKONLOPPU